Hlasy ze Senátu: Cikáni jsou povaleči, zloději a násilníci. Došlo i na mačety

01.08.2013 16:32

Bezpečnostní informační služba ve své čtvrtletní zprávě o vývoji na extremistické scéně uvedla, že protiromské nálady části veřejnosti mohou být pro bezpečnost státu větší problém než sami extremisté. ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o tom myslí.

Hlasy ze Senátu: Cikáni jsou povaleči, zloději a násilníci. Došlo i na mačety
Foto: rep, hns
Popisek: Magistrát Ostravy nechce se vzniklou situací nic mít, je to prý věc majitele budov

Jejich reakce vyšly ve středečním článku. Po uzávěrce článku se však ještě vyjádřili senátoři Jaroslav Doubrava, Pavel Lebeda a Tomio Okamura, jejichž názory vám nyní přinášíme.

Kdo je tady extremista? Slušný Čech?

Senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD míní, že se pojmu extremismu nadužívá i pro označování lidí, kteří extremisty nejsou, ale pouze se jim nelíbí negativní aspekty chování romské minority.

„Jako extremisté jsou označeni všichni občané, kteří dají nějak zřetelně najevo nesouhlas se stupňující se majetkovou i násilnou kriminalitou cikánů, jejich povalečstvím, příživnictvím, nedodržováním všech pravidel občanského soužití i pozoruhodně měkkého metru justice ve vztahu k nim. Číše trpělivosti většinové populace, lidí pracujících a svými daněmi živících nepřizpůsobivé povážlivě přetéká. Měli by to vědět odpovědní, nejen BIS. Těžkooděnci jsou velmi nešťastné řešení občanské nespokojenosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Lebeda.

Zlodějny, neurvalé chování, mačety zaseknuté do lidí...

Objevům BIS se podivil senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava. „Kde autoři zprávy žijí? Buď někde ve vzduchoprázdnu, nebo jsou slepí. Protiromské nálady vyvolali Romové sami. Mám připomínat jejich zlodějny, neurvalé chování, mačety zaseknuté do lidí, Šluknov, Duchcov, ale naposledy už dokonanou vraždu v Ústí nad Labem? Mohou se divit protiromským náladám ve společnosti? Vědí-li, že těm, kteří nepracují a práci považují za nejstrašnější způsob obživy se přitom žije podstatně lépe než těm, kteří celý život pracují? Vidíme jejich neustálé zvýhodňování oproti ostatním,“ řekl Doubrava.

„Mohou se divit, že nechceme mezi sebou někoho, kdo nectí ani nejzákladnější hygienu, kdo dokáže zdevastovat byt i okolí domu, ve kterém byt je, neboť si ho plete se smetištěm a nic se mu za to nestane? Tak bych mohl pokračovat ještě dost dlouho. Extremistou je tento stát, protože to vše dovoluje. Kdy už se vláda probere? Kdy to začne vláda řešit? Kdy začne policie slušné občany chránit místo toho, aby je mlátila?“ dodal senátor Doubrava.

Slušného pracovitého Roma bude mít každý rád

Podle senátora Tomio Okamury je ze své podstaty nebezpečná každá dlouhotrvající neřešená nespravedlnost.

„Současná situace je nebezpečím pro vládnoucí elity, protože naštvaní lidé si jednou řešení vymůžou. Takže řešením nejsou plky o extremistech, ale práce na odstranění frustrace občanů. Je třeba rychle a tvrdě trestat veškerou kriminalitu a stejně tak stopnout zneužívání sociálního systému. Když bude pracovat stejné procento Romů jako bílých, když kriminalita Romů klesne na úroveň bílých, když procento Romů na dávkách se srovná s procenty bílé či žluté populace ČR, pak věřte, že nepotřebujeme žádná protiextremistická opatření. Slušného pracovitého Roma bude mít každý rád jako souseda i spoluobčana. Obtížný parazit, co krade a ničí, ten vadí, ať má barvu a národnost jakoukoli,“ říká Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pozor na třicátá léta

Jak jsme již psali, to předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg souhlasí se zprávou. Obává se toho, aby to zde nedopadlo podobně jako ve třicátých letech v Německu při nástupu nacismu. „S BIS v tomto souhlasím. Když se podíváme do dějin, tak dokud antisemitismus byl záležitostí pouze několika málo extremistů, nebyl to opravdový problém, jakmile se k tomu ale v třicátých letech v Německu většina obyvatel přidala, tak nastala katastrofa. U nás také komunisté získali moc až v okamžiku, kdy proběhla druhá světová válka a Československo osvobodila Rudá armáda. Z hrůzy z nacistů se velká část lidí přidala ke komunistům. Opravdu to považuji za hrozivé nebezpečí,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„Xenofobní agrese je opravdu nebezpečná. Extremisté jako Dělnická strana jsou marginální, ale pokud se stane xenofobní většinová společnost, tak v situaci sociálního tlaku se to dá zneužít,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„BIS se tváří, že to má ve státě pevně v rukou, tak snad se tentokrát nemýlí a svůj monitoring, analýzy i návrh řešení poskytne kompetentním orgánům k dalšímu využití. Extremismus stejně jako antipatie k národnostním menšinám trápí celý civilizovaný svět a nikdo dosud nenašel účinný recept na tuto nežádoucí chorobu,“ uvedl poslanec ODS Tomáš Úlehla.

Zpráva BIS

„Z dlouhodobější perspektivy by se protiromské nálady části veřejnosti mohly stát výraznějším problémem pro bezpečnost státu než sice extrémnější, ale méně početné a relativně dobře zmapované skupinky pravicových extremistů. Běžných občanů se totiž nejvíce dotýká drobná nedostatečně řešená kriminalita či narušování veřejného pořádku v blízkosti jejich obydlí. Pokud dojde i k menšímu impulsu, jsou jejich každodenní problémy a z nich vyplývající frustrace v kombinaci s latentním anticikanismem ventilovány a ústí v radikálnější projevy. Mezietnické napětí je potřeba začít razantně, pragmaticky a bez emocí řešit. Jinak z dlouhodobé perspektivy hrozí postupná eskalace tohoto problému a s tím i růst skepse části veřejnosti vůči demokratickým principům ČR,“ napsala BIS ve své zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…