Malá účast voličů? Je tu prostě převolbováno, míní odborník

13.10.2012 21:21

Krajské volby přinesly vítězství sociálním demokratům a komunistům, vyznačovaly se ale také nízkou účastí. Jestli za to mohla špatná marketingová komunikace či jednoduše nezájem voličů bylo hlavním tématem sobotních Otázek Václava Moravce.

Malá účast voličů? Je tu prostě převolbováno, míní odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební komise

Letošní krajské volby bojovaly s nízkou účastí. Z nedávného sociologického průzkumu, který zveřejnila Česká televize vyplynulo, že nejméně "oblíbené" jsou volby do Evropského parlamentu, kterých se účastní 3% dotázaných, nejoblíbenější se naopak staly s třiceti procenty volby do poslanecké sněmovny. "Lidé si vždy řeknou, jaká instituce má velký na jejich život, proto do EU je tak nízká oblíbenost", říká k tomu ústavní právník Jan Kysela. "Zajímavé je to, jak volební systém do senátu zajišťuje velmi heterogenní výsledky. Dříve byl senát velmi pestrý, od roku 2000 je senát buď modrý, nebo oranžový," poukazuje na volební systém Kyselka.

"Krajské volby tím, že to jsou volby nižšího významu nejsou zřejmě natolik velkým lákadlem, aby ty stálé voliče přilákaly k volbám," dodal politolog Vlastimil Havlík. Politické strany ale i přes nízkou volební účast podle odborníka Martina Charváta velice dobře využily marketingové komunikace. "Začínají to dělat profesionálně," dodává s tím, že je to poprvé, co začínají strany využívat i sociální sítě. "I když víme, jaká byla volební účast, tak většina kampaní byla velice dobře udělaná," je přesvědčen. "Záleží samozřejmě také na tom, jaké máte cíle,"  dodává Charvát.

Chybí sjednocující téma

Podle něj je ta viditelná část komunikace je sice méně nápaditá, ale nejdůležitější. "Říká to voličům - tady jsme, podívejte se na nás. Teprve potom přichází na řadu další vrstvy komunikace." Podle odborníka na marketingovou komunikaci Vladimíra Bytrova je jednoduše v České republice převolbováno. "Lidé ztrácejí orientaci koho a proč volí. přidává se k tomu nejistota, jaká je pravomoc lidí v krajských zastupitelstvech. Letos chybělo také například sjednocující téma, minule to byly například poplatky u doktora," dodává Bystrov. Podle Charváta je to také tím, že lidé tady jsou mnohem skeptičtější. "U nás nikoho nenadchnete. Prostě je to takhle - my jsme tady, věřte nám. V Americe je to například o mnoho jednodušší," dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…