Občanští demokraté kopou do svých voličů. Exsenátor ODS je znechucen

30.07.2012 14:30

Za pravicovou, euroskeptickou, Václavu Klausovi názorově blízkou Stranu svobodných občanů bude do Senátu kandidovat bývalý senátor ODS Jan Nádvorník. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětlil důvody své kandidatury. Nelíbí se mu posun ODS doleva, že strana poškozuje podnikatele a ustupuje socialistickému Bruselu.

Občanští demokraté kopou do svých voličů. Exsenátor ODS je znechucen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Současná ODS podle Nádvorníka není ODS, do které vstupoval a kterou zakládal Václav Klaus: „To už je jiná strana. Posunula se a rozkročila se do středu. To není má parketa. Je to strana, která bohužel podléhá a ustupuje svým koaličním partnerům. Už to není pravice.“

Bývalému členovi ODS a exsenátorovi vadí, že ODS zvyšuje daně a ustupuje Evropské unii, která zavádí socialistické a byrokratické nesmysly a omezuje nezávislost českého státu a svobodu občanů i podnikání.

Zvyšování daní a ustupování EU

„Základem byly čtyři poděbradské artikuly, ale ty z praktické politiky ODS mizí. Zvyšování daní nebylo pro občanské demokraty nikdy myslitelné. Vždy jsme prosazovali levný stát, ale vidíme ty obrovské zakázky státu i na krajích, kde ODS vládne. Hrubě se mi nelíbí, že vláda, kde je ODS nejsilnější stranou, zvyšuje daně a chce brát lidem více peněz, na druhé straně se souhlasem ODS naše země zaručila ručit 38 miliardami korun Mezinárodnímu měnovému fondu a v případě vstupu do eurozóny zaplatíme 350 miliard do evropského záchranného mechanismus ESM, a to jen pro začátek. To byla poslední kapka, proč jsem opustil ODS. To je naprostá lehkovážnost: na jedné straně hovořit o rozpočtové odpovědnosti a na straně druhé zadlužit budoucí generace,“ zlobí se exsenátor.

Nádvorník v Senátu hlasoval proti Lisabonské smlouvě, která nahradila co do obsahu evropskou ústavu a významně omezuje českou nezávislost. Chování některých svých tehdejších kolegů, kteří proti stranickému programu zvedli ruku pro Lisabon, ale nechtěl moc hodnotit. „Já jsem zachoval, jak jsem se zachoval, protože nezávislost našeho státu považuji za důležitou hodnotu. Své tehdejší kolegy nechci komentovat. Je to věc jejich svědomí a oni se s tím budou muset nějak srovnat,“ říká Nádvorník.

Nečas je OK, ale ten materiál kolem něho…

Nádvorník porovnal tři předsedy ODS. Václav Klaus je podle něho osobnost a každý ho jako předsedu s autoritou respektoval a všichni věděli, co si myslí a kam strana směřuje.

„Klaus byl přísný předseda. Potom přišel Mirek Topolánek, to nebyl konzervativní předseda a člověk jeho typu jím ani nemohl být. Když teď relativně nedávno napsal svou Páteční výzvu, kde hovořil o záchraně ODS, tak jsem mu odepsal, že to negativní začalo u něj. No a Petr Nečas, ten v tom docela bruslí. Je to velmi slušný a chytrý člověk, ale s tím materiálem, který má kolem sebe, až na světlé výjimky, nemůže ODS v žádném případě změnit a vrátit ji k základům,“ říká Nádvorník.

Z politiky ODS se stal byznys

Podle něho se ODS od strany svobody a idejí posunula ke straně úzkých byznysových a lobbistických zájmů. „Začali tam vstupovat lidi, kteří už politiku vlastně ani nedělají. Jde jim o vliv a sebeprosazení. ODS se stala stranou prosazování lobbistických zájmů, ne volného trhu, ale konkrétních jedinců a firem, kteří nesoupeří na volném trhu, nýbrž díky svým kontaktům dostávají obecní, krajské či státní zakázky, mnohdy předražené. Stal se z toho obchod a to se mi nelíbí,“ míní Nádvorník.

Současnou vládu nepovažuje Nádvorník za pravicovou, ale maximálně středovou. Důsledky krize podle něho neřeší, protože místo toho, aby nechala ekonomiku volněji dýchat, tak ji dusí zvyšováním daní a novými regulacemi.

ODS kope do svých voličů

„Ani se mi nelíbí, že důchodci mají u této vlády prostě útrum a to i ti, kteří si chtějí přivydělat, budou znevýhodněni. Když chce někdo pracovat, bude po zásluze potrestán a vláda mu sebere peníze. Tohle jsme fakt nikdy nedělali a je to děs a katastrofa. Hodně důchodců bylo voličů ODS. Vláda jde proti živnostníkům a ministerstvo práce buzeruje podnikatele tažením proti švarcsystému. Pamatuji si, že před lety jsme si mnuli ruce, když sociální demokraté, když byli u vlády, v podstatě kopali do svých voličů. Teď mám pocit, že teď ODS kope do pravicových voličů. To pro mě není přijatelné. I proto kandiduji za autenticky pravicovou Stranu svobodných občanů,“ říká Nádvorník.

Ten ohodnotil i kauzu CASA a chování ministra financí Miroslava Kalouska: „Tak to je velká taškařice. Já to sleduji trošku s úsměvem, protože podobné věci se tam na ministerstvu obrany asi děly velmi často.“

V Senátu by chtěl Nádvorník stejně jako v minulosti bránit přijímání nesmyslných bruselských směrnic, které nás stojí každoročně mnoho miliard, a hájit pravicové principy.

Tomáš bude silný soupeř

Jan Nádvorník bude v podzimních volbách kandidovat na Praze 4, kde je nyní senátorem Tomáš Töpfer za ODS. Jak vidí svoje šance?

„Je to silný soupeř. Tomáše znám, seděl jsem vedle něj několik let ve stejné lavici v Senátu, takže se známe dobře. Tu kampaň povedu slušně a nechci dělat žádné podpásovky. Voliči rozhodnou. Ale myslím si, že nazrál čas, kdy by měli dát voliči šanci menším stranám, protože velké strany jsou v krizi a prolezlé klientelismem. Menší strany nemají tolik členů, tolik peněz a takový aparát, ale o to více stojí za svými idejemi. Pokud jde o samotnou kampaň, tak určitě nebudu mít tolik peněz, kolik může dát Tomáš a ódéeska. Takže má kampaň bude velice skromná, ale doufám, že úderná,“ odpovídá Nádvorník.

Ladislav Jakl z Hradu na Hrad

Nádvorník je spokojen s tím, jak na Hradě působil a působí prezident Václav Klaus a byl by rád, kdyby ho v jeho úřadě nahradil jeho tajemník Ladislav Jakl: „Myslím si, že prezidentování Václava Klause je bezvadná věc, povedlo se to a bylo to velmi úspěšné. A pokud jde o mého favorita na jeho nástupce, tak si myslím, že jeho tajemník se určitě něco přiučil, něco pochytil a určitě i řadu dobrých věcí i Klausovi poradil. To je určitě dobrá průprava. Navíc má Ladislav Jakl názory velmi podobné mým, takže ho podporuji.“         

V roce 1992 se stal Nádvorník členem ODS. V roce 1994 kandidoval v komunálních volbách na Praze 15 a stal se starostou, kterým byl dvanáct let. V roce 2004 byl zvolen do Senátu. Nádvorník hlasoval proti Lisabonské smlouvě.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…