Okamura si to tvrdě vyřídil s novináři: Lžete. Zasloužíte přitáhnout uzdu

22.02.2012 19:59

Možný kandidát na prezidenta Tomio Okamura se zlobí na novináře a má pocit, že se proti němu dost možná rozjíždí mediální kampaň. A tak, jak je mu vlastní, věnoval médiím svůj blog na serveru idnes.cz pod titulkem: „Svoboda slova není svoboda lhát. Média škodí politice“. Podle mediálního experta Petra Žantovského tím prý Okamura ukazuje, že do veřejného prostoru nepatří. Vychutnává si jen jednu část mediálního zájmu, tu pozitivní, míní Žantovský.

Okamura si to tvrdě vyřídil s novináři: Lžete. Zasloužíte přitáhnout uzdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Tomio Okamura

Česká televize, respektive redaktoři z pořadu Reportéři ČT, zabrousili do veřejně dostupných zdrojů a lustrovali si výdělky možného kandidáta na prezidenta Tomia Okamury (reportáž lze přehrát ZDE). Z toho, co zjistili, prý Okamura nevykazuje zisky, ale ztrátu za několik let nazpět padesát dva tisíc korun. O Okamurovi se přitom ví, že rád dává najevo, že je úspěšný a bohatý.

Místo rozhovoru pro ČT tisková zpráva

Okamura však na kameru odmítl vysvětlit, odkud pramení jeho bohatství a dal najevo přesvědčení, že reportáž si někdo objednal k jeho diskreditaci. Zatím co České televizi rozhovor na toto téma odmítl, na předem zaslané otázky odpověděl písemně, ale nedal je jen ČT, rovnou je rozeslal, kam jen se dalo.

A pak se do médií pustil i na svém blogu. „Já jsem ještě žádnou kandidaturu neoznámil, ale papíru se o mně už popsalo hodně. Drtivou většinu novinářů vůbec nezajímalo, proč bych chtěl kandidovat, čeho bych chtěl dosáhnout, na čem pracovat - ale kdeže - nejdůležitější byly drby, lži smíchané s polopravdami o naprosto nepodstatných věcech,“ píše zde Okamura kromě jiného.

Lžou o mě, možná úplatek?

„Některé lži byly až legrační - jeden novinářský elév naznačoval, že za mojí publicitou jsou úplatky. Přestože ona novinářka ode mne nikdy nic nedostala, tak tenhle nesmysl v článku napsala. Nebo právě proto?“ spekuluje Okamura.

„O tom, že se cpu do médií napsal i Reflex, a to poté, co jsem odmítl rozhovor pro Reflex s tím, že chci omezit svá mediální vystoupení a vzdal se i pozice mluvčího naší asociace cestovek,“ dodává. V další části pak Okamura tvrdí, že bude prosazovat změnu zákona o médiích.

Chci prosadit změnu mediálního zákona

„Ať už budu kandidovat nebo ne - jednou z dalších věcí, kterou budu s přáteli prosazovat, bude změna zákonů o médiích. Směrem k větší odpovědnosti. Svoboda slova nesmí narušovat svobodu mého soukromí. Svoboda slova není svoboda lhát,“ říká Okamura kategoricky.

Amatére!

„To je jasný projev naprostého školáctví, amatérismu a začátečnictví v politice,“ okomentoval snahu měnit zákon o médiích mediální expert Petr Žantovský. „Každý, kdo strká hlavu do politiky, má pocit, že první, co musí udělat, je, ovlivnit média, aby mlčela v momentě, kdy vidí nějaké jeho nedostatky. A činí to pod rouškou řízení médií směrem k větší zodpovědnosti,“ dodal Žantovský.

„Pan Okamura se chová naprosto diletantsky z pohledu chování k médiím. Je zjevné, že on si umí vychutnat jen jednu část mediálního zájmu. Tu pozitivní,“ míní mediální expert. „Když ho média hýčkají jako největšího odborníka na cestovní ruch a volají mu z České televize – hlavně z České televize – při každé příležitosti a ke každé kauze týkající se cestovního ruchu a cestovních kanceláří, tak to si samozřejmě vychutnává zájem kamer. To mu lichotí,“ podotkl Žantovský.

Kamera umí být i nepříjemná Okamuro

„Ale vlastně vůbec neumí s kamerami vycházet  a vůbec není připraven na to, že ta kamera bude někdy  taky nepříjemná, že ten novinář bude zvídavý a bude chtít slyšet i jiné věci než jen ty líbivé. Podle mě je to důkaz toho, že se vůbec nehodí pro pozici ve veřejné sféře, protože první sebemenší a navíc ani nijak závažný zájem ho vyprovokoval k agresivní reakci,“ dodal.

„Přitom ta televize na něj ani nic nevyšťourala. Jenom postavila otazník nad jeho funkce, nad jeho údajné příjmy, na což má ten novinář právo. A on to nerozchodil a nebyl schopen seriózně zareagovat,“ nastiňuje Žantovský problém.

Okamura se do vřejného prostoru nehodí

Anketa

Souhlasíte s argumenty T. Okamury?

82%
12%
6%
hlasovalo: 1146 lidí
„To, že České televizi neodpověděl, ale odpovědi na její otázky rozeslal novinářům e-mailem, je důkaz toho, že zareagoval hystericky, nervózně a vůbec ne adekvátně. Myslím si, že vůbec s médii neumí pracovat a nehodí se do veřejného prostoru,“ zhodnotil Žantovský Okamuru. 

Na druhou stranu ale předpokládá, že podobná reportáž, jako byla ta o Okamurově materiálním zázemí, nebyla poslední. „Já si myslím, očekávám a doufám, že nebudu zklamán, že podobný materiál bude i o jiných a patrně i relevantnějších kandidátech,“ zdůraznil.

Co Schwarzenberg, nebo takový Švejnar

„Určitě by bylo velmi zajímavé podívat se do majetkového zázemí pana Karla Schwarzenberga, pokud by to byl opravdu objektivní a realistický pohled,  taky by to bylo určitě hodně zajímavé,“ myslí si mediální odborník.

„Stejně tak nevíme nic o materiálním zázemí profesora Jana Švejnara. Bylo by zajímavé zjistit, kdo mu bude platit prezidentskou kampaň, protože to není levná věc. A on jako univerzitní profesor si myslím, možná se mýlím, nebude mít ze svých vlastních zdrojů patnáct milionů korun, aby je mohl jen tak dát na kampaň,“ podotkl Žantovský.

„Předpokládám tedy, že Česká televize se tomu bude cyklicky věnovat a Okamura byl díl číslo jedna, a to říkám bez ironie. Ale pokud to tak nebude, pak je to chyba veřejnoprávní televize a rozhodně by to vypadalo jako kampaň proti jednomu kandidátovi. Ale takhle to zatím polarizovat nechci,“ uzavřel Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…