Poslední kapka! Veleba vyslovil možný důvod, proč ČT ze Zemanova projevu vymazala Bakalu

28.11.2014 15:05

Generální ředitel České televize může být v něčem zavázán Zdeňku Bakalovi. Takovou možnost připouští senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba kvůli kauze, kdy ČT ve zprávách umazala z projevu prezidenta Miloše Zemana negativní zmínku o miliardáři Zdeňku Bakalovi. Po sociálních sítích se šíří dokonce slova o cenzuře hlavy státu. Na věc už také ostře reagoval tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Poslední kapka! Veleba vyslovil možný důvod, proč ČT ze Zemanova projevu vymazala Bakalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Anketa

Proč podle Vás ČT vymazala z projevu prezidenta Zemana negativní zmínku o Bakalovi?

hlasovalo: 26154 lidí

Česká televize zcenzurovala projev prezidenta Miloše Zemana pronesený v pražském Obecním domě 13. listopadu na konferenci k pětadvaceti letům svobodného podnikání v Česku.

Prezident Zeman v proslovu hovořil také o některých překážkách a negativech spojených se svobodným podnikáním v naší zemi. „Jdeme (Česká republika) po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala, tu mnozí další,“ řekl tehdy doslova v Obecním domě Miloš Zeman.

Ještě ten večer o akci ve své zpravodajské relaci informovala Česká televize. Ovšem v jejím podání vůbec prezident o Bakalovi nemluvil. V reportáži se objevila pouze tato slova prezidenta: „Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu mnozí další." Záběr na prezidenta byl navíc v určitou chvíli nahrazen archivním záběrem Viktora Koženého, konkrétně přesně ve chvíli, kdy by se na záběru hlavy státu objevil patrný střih v obrazu.

Celou věc velmi výrazně odsuzuje senátor Jan Veleba (SPO), podle kterého šlo jednoznačně o záměr. Nic takového se podle něho pouhým omylem stát nemohlo.

Je šéf ČT Petr Dvořák zavázán miliardáři Bakalovi?

„Po obsahové nevyváženosti přistupuje ČT k přímé úpravě zpráv a v tomto případě u prezidenta vynechala Bakalu. Když jsem byl já přesně před týdnem v Hyde parku, snažili se mě přímo ovlivnit prostřednictvím sluchátka. Tohle je bezprecedentní a je třeba konat,“ říká pro ParlamentníListy.cz Veleba.

Vyškrtnutí negativní zmínky o Bakalovi má podle senátora Veleby své důvody. „Nemůže v tom být nic jiného než to, že je Česká televize nebo její generální ředitel panu Bakalovi nějakým způsobem zavázán. Nevím, co na to Rada ČT. Pokud by ta plnila své povinnosti, měla konat už dávno nejen v této záležitosti. Musí být rozhodně odhalen viník. Nemůže být nic složitého na tom, která zpravodajská směna ten den zrovna pracovala a kteří konkrétní lidé tam byli a tuto reportáž k vysílání připravovali. ČT to musí vyšetřit, dotáhnout to do konce a s výsledkem seznámit veřejnost. Míra únosnosti už je překročena, Česká televize směřuje k nějaké předlistopadové instituci,“ konstatuje Jan Veleba.

Nemohlo k tomu ale dojít pouze omylem či potřebou reportáž kvůli vyměřenému vysílacímu času Událostí zkrátit? „V žádném případě, protože prezident jmenoval jen dva případy, Koženého a Bakalu. Vynechali tam tři slova, žádný velký čas tím získán nebyl. Podle mě to bylo vystřiženo úmyslně,“ je přesvědčen.

Na vysvětlenou se nabízí status, který již ve čtvrtek v noci - krátce poté, co se začala na internetu šířit zpráva o cenzuře v prezidentově projevu - napsal na sociální síti správce facebookové stránky ČT24:

Ano, jméno Zdeňka Bakaly ve výňatku projevu ve vysílání Událostí chybí a má to dva důvody: Prvním je obecné zkracování výroků pro Události (v živém přenosu projevu jméno zaznělo, stejně tak ve zkráceném záznamu projevu, který jsme vysílali v průběhu odpoledne na ČT24). Druhým důvodem je fakt, že Viktor Kožený je pravomocně odsouzený pachatel, kdežto Zdeněk Bakala nikoli - jde tedy o osočení ze strany politika, a v takovém okamžiku by bylo nutné dodat reakci pana Bakaly. Tu jsme však neměli k dispozici. Obsahu konference se tento dlouhodobý osobně laděný spor navíc netýkal. Jde tedy o logický novinářský postup, kdy není možné do hlavní zpravodajské relace vybrat zrovna výrok, který někoho nevinného obviňuje a staví na rovinu s pravomocně odsouzeným pachatelem, aniž bychom zároveň nedodali protireakci. Pokud bychom relaci odvysílali takto, mohli bychom být napadeni z nevyváženosti a zřejmě čelit i právním krokům. Věříme, že toto vysvětlení uznáte jako logický důvod.

Míra únosnosti byla překročena, musíme konat

„Mám připravenou stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, ještě ji dolaďujeme po právní stránce a příští týden ji podám. Dále bych rád získal skupinu senátorů a spolu s právníky se poradil, jaké další kroky učinit. Stížnost je jedna věc, nicméně je otázka, zda je rada v tomto složení schopna nějakého účinného kroku. Těch stížností už bylo v minulosti víc a nikdy se nic nestalo. Na druhou stranu si myslím, že ta neobjektivita ČT je tak očividná a tato událost s prezidentem je poslední kapka, není tedy přece možné se s tím smířit a není možné, aby nespokojení koncesionáři museli přispívat na něco takového,“ sděluje senátor ParlamentnímListům.cz.

„Vzpomeňte si na poslední díl pořadu Pečený sněhulák, tak něco takového přece nebudeme platit! Ať si to platí pan Dvořák nebo někdo další sám. Je potřeba se zamyslet nad účinnějšími kroky,“ dodal Jan Veleba.         

Během pátečního odpoledne na záležitost reagoval i tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Vyjádření zveřejnil na svém facebookovém profilu. „Česká televize by měla jednoznačně vysvětlit divákům zásah do projevu prezidenta republiky. Bohužel, zdá se, že se 25 let od listopadu 1989 nad Kavčími horami vznáší duch ústředního ředitele Československé televize Zelenky,“ napsal ostře Ovčáček s odkazem na nechvalně proslulého komunistického šéfa ČST Jana Zelenku.

Následně Ovčáček svou reakci ještě rozšířil: „ČT jako veřejnoprávní instituce placená z peněz koncesionářů musí celou věc jednoznačně vysvětlit a vyvodit důsledky. Zatím nabízí dvě varianty, obě připouští střihový zásah do projevu prezidenta republiky. To je samozřejmě zcela nepřijatelný postup. ČT není Federální úřad pro tisk a informace, aby takto hrubě zasahovala do kteréhokoliv politika. Vyvolávat ducha ústředního ředitele ČST Zelenky 25 let po znovuzískání svobody je tristní."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…