Rozvracíš ČSSD, setřel Škromach Dienstbiera

22.02.2012 14:53

AKTUALIZOVÁNO Rozličné názory mají politici ČSSD na výzvu prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera „Nebuďme mlčící většinou“. Podle serveru Novinky.cz výzva rozzuřila místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha. Podle předsedy Bohuslava Sobotky je v dokumentu řada zajímavých podnětů, předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc si zase myslí, že výzva je určena pražské organizaci.

Rozvracíš ČSSD, setřel Škromach Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Podle serveru Novinky.cz to v ČSSD opět pořádně vře. „Tentokrát kvůli výzvě „Nebuďme mlčící většinou“, mezi jejímiž signatáři je místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier. Autoři apelu tvrdí, že v ČSSD chřadne demokracie. Akce rozzuřila místopředsedu Zdeňka Škromacha. Soudí, že jde o urážku poctivých členů strany. A vyslovil dokonce podezření, že může jít o pokus ČSSD rozbít,“ napsaly Novinky.

Sobotka se s autory sejde

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se nad výzvou nijak nepohoršuje, spíše naopak. „Je tam řada zajímavých podnětů, rád se s autory výzvy sejdu, abychom je společně osobně  probrali. ČSSD potřebuje členy, kteří se zajímají o to, co se v sociální demokracii děje,“ řekl pro ParlamentníListy.cz  Bohuslav Sobotka.

„Já se přiznám, že to vnímám jako výzvu pražské organizaci. V brněnské organizaci, nebo v mnoha dalších po celé republice, kde se tvrdě pracuje, by nic takového nevzniklo. Myslím, že v rámci sociální demokracie celkově není nutné brát výzvu tak vážně. Narazil jsem na článek, kde se udájně  rozčiluje Zdeněk Škromach, ale nepodařilo se mi jej celý otevřít, takže nevím o co jde," dodal Sobotka.

Škromachovo mlčení

Jasno do věci nevnesl ani sám místopředseda Zdeněk Škromach.  Nebral telefon, nereagoval ani na dotaz zaslaný esemeskou. V rámci oranžové strany však není žádným velkým tajemstvím, že není zrovna velkým obdivovatelem případného prezidentského kandidáta Dienstbiera. Místopředseda Senátu a strany poslal na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak by se mu líbil Dienstbier mladší na Hradě, jen velmi stručnou SMS zprávu – "Nekomentuji! ZŠ". Dienstbiera navrhl a otevřeně podporuje David Rath, který vzal v úvahu jeho popularitu mezi lidmi. A ani vztahy mezi Rathem a Škromachem nejsou nejlepší.

Text výzvy

Vážení přátelé, naše česká sociální demokracie je stranou, která se celou svojí historií hlásí k ideálům demokracie. Jak blízko tomuto ideálu se dnes naše strana nalézá?

Na jedné straně rozčarovaná členská základna – a na straně druhé stojí několik desítek lidí, kteří pevně drží politické otěže ve svých rukách. Na obvodu, na okrese, na kraji… A mezi naším vedením a až tak příliš často mlčící členskou základnou leží, bohužel, hluboký příkop. Demokracie nám tak v naší straně chřadne!

Proč? Protože na konference svolané ve vysokém a tudíž nereprezentativním klíči, jsou pravidelně vypravovány jen kohorty spolehlivých straníků. Kohorty, které jsou předem připravené zvolit – vedením předem dohodnuté kandidáty. Naše strana se nám tak na úrovni obvodů, okresů a krajů – nemilosrdně oligarchizuje. Na politiku naší strany má členská základna stále menší vliv.

Proč? Protože až příliš často schvalujeme vedením navržené kandidátky jako celek – en bloc.

A místa na našich kandidátkách nejsou výsledkem rozhodnutí členské základny. Ale jsou výsledkem politického handlu v kuloárech!

Důsledek? Část našich členů rezignuje, část jen přihlíží. Stáváme se mlčící členskou základnou!

Situace v ČSSD je tak sice formálně zcela demokratická. Jenomže! „Formální demokracie“ není totéž co „živá demokracie“. Formální demokracie je demokracií vyprázdněnou co do obsahu – a zachovanou jen co do formy. A formální demokracie je demokracií směřující ke své záhubě. Na hřbitov dějin.

Vždyť jak často jednají vaše místní organizace? Jak velký vliv mají na skutečnou politiku našich představitelů ve straně i na radnicích? Jak často se s vámi vaše vedení chodí poradit o své politice? A proč tak málo řadových členů strany je skutečně aktivních?

Můžeme něco udělat proto, abychom vrátili smysl našemu řadovému členství? Abychom přestali být mlčící členskou základnou?

Ano! A tou cestou je obnovení co největší skutečné demokracie v naší straně! Jak? Požadavkem na zavedení primárek na všech úrovních naší strany! Jen tak je možno říci všem našim kmotrům a manipulátorům vnitrostranické politiky ze zákulisí – jasné ne! A probudit naši členskou základnu k životu!

Je třeba žádat, aby každý kandidát na funkci ve straně si přišel pro podporu na úroveň nižší, než je ta, o kterou usiluje. Aby všichni ti, kteří usilují o funkce na obvodu, důsledně obešli s diskuzí všechny svá MO! A aby ti, kteří usilují o funkce na úrovni kraje, obešli s diskuzí všechny své obvodní konference! A přišli tam poměřit své schopnosti, charaktery a programy se svými protikandidáty. A to v otevřené soutěži před členy strany.

Vedení naší strany nás v loňském roce vyzvalo: „Mluvte nám do toho!“ Tehdy šlo o program – dnes jde o samou podstatu demokracie v naší straně. Pojďme tedy do toho mluvit! Pojďme zasypat ten ostudný příkop mezi členskou základnou – a naším stranickým vedením!

Přátelé, nebuďme jen mlčící členskou základnou – a vraťme demokracii zpět do naší strany!

Jiří Dienstbier, Jakub Landovský, Michaela Marksová,Lukáš Rázl, Michal Sojka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Tomáš Urban

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…