Senát asi usnadní přechod k jinému mobilnímu operátorovi

27.10.2019 21:48

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se zřejmě sníží, lhůta pro převod telefonního čísla se asi zkrátí. Změny má přinést novela o elektronických komunikacích, kterou Senát pravděpodobně příští týden schválí bez úprav. Doporučily mu to jeho výbory hospodářský a ústavně-právní. Změny by měly vést podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku pomoci k poklesu cen.

Senát asi usnadní přechod k jinému mobilnímu operátorovi
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi klesne podle novely z 20 procent na pět procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic. Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora se zkrátí z deseti dnů zpravidla na dva pracovní dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Operátoři se změnou podle svých vyjádření počítali. „T-Mobile v nových tarifech nabízí už bezúvazkovou variantu kontraktu, takže novelou se pro nás nic nemění,“ řekla ČTK již dříve mluvčí Martina Kemrová. Vodafone podle mluvčího Marka Steigera podporoval rychlou přenositelnost čísel už v době jejího zavedení v roce 2006. „Stejně tak Vodafone vždy podporoval jednoduchou změnu poskytovatele. Závazkové smlouvy zavedl až v roce 2012, jelikož regulační prostředí tehdy neumožňovalo smlouvy bez závazků udržet,“ dodal.

Novela bude účinná až od dubna příštího roku místo původně plánovaného ledna 2020. Odklad poslanci podpořili v souvislosti s průtahy v legislativním procesu a s potřebou dát operátorům čas na to, aby se na změny připravili.

Sněmovna novelu zpřesnila kvůli identifikaci zákazníka, který o přenos čísla žádá, a o možnost žádat vrácení nespotřebovaného kreditu na předplacené kartě. Zatímco vrácení nespotřebovaného kreditu by operátor mohl zpoplatnit, u přenesení telefonního čísla by zákon výslovně stanovil, že je bezplatné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…