Senát chce zachovat dobu pro příjezd záchranářů na 15 minut

12.10.2011 12:12

Senátoři vrátili sněmovně zákon o zdravotnické záchranné službě, který mimo jiné prodlužuje dobu příjezdu záchranářů k pacientovi o pět minut, a to nejvýše na 20 minut. Senátoři naopak doporučili návrh kolegy Zdeňka Schwarze, který chce pro záchranáře nad 50 let a na záchrance odpracovali minimálně 15 let, a to i na poloviční úvazek, odchodné ve výši šestinásobku průměrného platu. Požadavky horní komory nyní posoudí poslanci. Pravděpodobnost, že ale přijmou pozměňovací návrhy Senátu, je mizivá.

Senát chce zachovat dobu pro příjezd záchranářů na 15 minut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Vládní reformní předloha, kterou senátorům představil osobně ministr zdravotnictví Leoš Heger, celkově upravuje záchrannou službu, stanoví povinnosti i pro nemocnice, do nichž záchranáři pacienty přepravují. Poslanci o normě hlasovali 7. září a bylo to přesně v den, kdy poslankyně z Věcí veřejných Jana Drastichová při hlasování manipulovala s hlasovacími kartami dvou svých stranických kolegů - předsedy klubu Víta Bárty a předsedy strany Radka Johna.

 Zákon v parlamentu:

O čem zákon je: Zákon o zdravotnické záchranné službě popisuje organizaci a činnosti záchranné služby, které se prakticky neliší od současného stavu. Záchranáři ale budou mít zákonnou možnost vstupovat do cizích objektů a budou moci žádat pomoc od jiných lidí.

Prodloužení doby příjezdu podle ministerstva zdravotnictví nezhorší dostupnost záchranné služby; jde prý o reálnou situaci. Příjezd do 15 minut nelze dodržet zhruba pro oblasti s 1,3 milionu obyvatel. Dvacetiminutová doba nebude stačit asi pro 200 tisíc lidí.

Předlohu v tomto kritizoval například Zdeněk Schwarz (BEZPP), který byl zároveň zpravodajem přílsušné normy. Podle něj prodloužení doby příjezdu na dvacet minut může přímo ohrozit pacienta. 

"Prodloužení dojezdové doby je chyba," řekl. "Když jde o život, tak se ví, že minuta může být při záchraně i hodina," poznamenal dále Schwarz, jenž je ředitelem pražské záchranky. Senátor také zmínil, že je rád, že v Praze privátní záchranné služby nejsou a to z důvodů hlavně finančních. "Vím ale, že činnost záchranné služby je podfinancována....Dvě třetiny provozu hradí přitom kraje," podotkl. 

Odchodné pro zdravotnické záchranáře

Schwarz také řekl, že předložil pro tuto normu 31 pozměňovacích návrhů,. Mezi nimi je návrh, aby záchranáři, kterým je nad 50 let a na záchrance odpracovali minimálně 15 let, a to i na poloviční úvazek, měli nárok na odchodné ve výši šestinásobku průměrného platu.

Na odchodné by měli nárok jak posádky záchranek, tak dispečeři. Za každý odpracovaný rok by navíc dostávali k základnímu odchodnému třetinu průměrného měsíčního platu. Návrh na odchodné senátor Schwarz předložil přesto, že ho chce sněmovna zapracovat až do zákoníku práce a ne do novely o záchranné zdravotnické službě.

Podle Schwarze by měli mít záchranáři minimálně stejné výhody jako policisté nebo hasiči, protože jejich pracovní nasazení je srovnatelné nebo dokonce vyšší.

„Zaměstnanci záchranných služeb jsou dlouhodobě diskriminováni oproti zaměstnancům ostatních složek integrovaného záchranného systému. Jak jsou výhody u hasičů nebo u policistů, tak záchranáři je v současné době nemají," vysvětlil k tomu kromě jiného senátor.

Odstupné by podle návrhu mělo být financováno především z rozpočtu krajů. Také ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger s oceněním záchranářů souhlasil. Připomenul ale, že by odchodné podle dohody ze sněmovny měla řešit novela zákoníku práce.

Kontaktní místa budou ve spojení s operačními středisky záchranky

Nemocnice budou muset mít kontaktní místa, která budou v nepřetržitém spojení s operačními středisky záchranky. Pacienta budou moci nemocnice odmítnout jen výjimečně, a pokud bude v bezprostředním ohrožení života, tak nikdy. Za nedodržení těchto a několika dalších povinností by jim hrozila až milionová pokuta.
    

Záchranná služba bude muset mít jednotné označení, jehož základem bude slovní spojení "zdravotnická záchranná služba". Kdo spojení využije neoprávněně, bude moci dostat až čtvrtmilionovou sankci. 

Čtěte více:

Službu budou moci zřizovat podle předlohy krajské příspěvkové organizace. Podle schváleného pozměňovacího návrhu ale budou moci uzavírat smlouvy se soukromými záchrankami. Záchranné služby si budou muset vyžádat pomoc jiných složek integrovaného záchranného systému, pokud to bude účelné. Jde například o místa v horských oblastech, kam se dříve než záchranáři dostanou členové horské služby.
    

Záchrannou službu budou jako dosud platit zdravotní pojišťovny, kraje a stát, na který připadá letecká záchranka. Stát bude nově platit prostředky pro krizové situace, odhadované náklady budou 105 milionů korun za rok.

Možná jste nečetli:

  • U odborníka zaplatíte i několik stovek, navrhuje Heger
  • Heger hodlá zvednout poplatky u lékaře
  • Poplatky nezvyšovat, ani nerušit. Osobní názor ministra
  • Poplatky jsou jen technickou záležitostí, uklidňuje poradce Zajac
  • Výdaje pojišťoven vzrostly o devět procent, příjmy byly menší
  • Šnajdr: Jestli bude Heger dobrým ministrem, bude jasné za rok
  • Horák: Pacienti nebojte se, VZP zatím peníze má
  • Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

    Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

    Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

    14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

    Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…