Senátor Štětina nám přímo z Kyjeva popsal tamní situaci a vyvrátil pomluvy o demonstrantech

21.02.2014 12:52

ROZHOVOR Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč po sérii jednání s ministry EU a opozicí ustoupil a potvrdil, že souhlasí s předčasnými prezidentskými volbami a návratem k ústavě z roku 2004. Některé jeho pravomoci budou omezeny ve prospěch parlamentu. Ještě před touto událostí ParlamentníListy.cz exkluzivně hovořily s bývalým válečným zpravodajem a senátorem TOP 09 Jaromírem Štětinou přímo z Kyjeva.

Senátor Štětina nám přímo z Kyjeva popsal tamní situaci a vyvrátil pomluvy o demonstrantech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaromír Štětina na tiskové konferenci

Anketa

Na Ukrajině teče krev. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 13203 lidí

Jak byste popsal momentální atmosféru v Kyjevě? Jak to tam teď vypadá? Jaká je nálada mezi lidmi?

Včera, to znamená dvacátého, to byl velmi těžký den. Dnes se atmosféra úplně změnila. Od Majdanu se vzdálily ozbrojené jednotky Berkutu a zmizeli pravděpodobně i ostřelovači, kteří měli na svědomí mnoho životů. Dnes je tu krásně a odhadujeme, že teď na Majdanu a v okolních ulicích je ještě asi dvacet tisíc odhodlaných obránců, kteří opevňují barikády.

Jak se změnila situace na Majdanu od vaší poslední návštěvy?

Já jsem byl naposledy na Majdanu před Vánoci, v prosinci. Myslím si, že ta hlavní pohnutka, která tu už přes tři měsíce trvá a vede lidi, aby tu byli, je pořád touha po svobodě. Je to veliké odhodlání, které pochopíte, když přijdete mezi lidi. To nejsou žádní zločinci, jak se říká. To nejsou žádní extremisté. Jsou začmouzení od těch hořících pneumatik a také proto, že tam celé dny a noci jsou. Mezi nimi jsou univerzitní profesoři, studenti, lékaři. Já si myslím, že je tady to nejlepší, co v ukrajinském národě je. Vzdorují těm pomluvám velmi silně.

Rusko tvrdí, že ukrajinská vláda  je legitimní. Násilné demonstranty, kteří používají Molotovovy koktejly a připravili o život (zatím) zhruba deset policistů, označuje za teroristy. Naproti tomu EU viní Janukovyče z vyhrocení násilí, zvažuje zavedení sankcí a stojí na straně opozice. Který z obou přístupů, tedy Ruska či EU, je více oprávněný?

Ruskou pozici, kterou citujete, zcela do písmene hájí například KSČM, jak jsem si všiml z jejího prohlášení. Je to už dnes po těch třech měsících falzifikace historie. Není to tak. Celé to povstání, které tady je, má výrazný antisovětský a antikomunistický charakter. Těm lidem nejde ani tak o to, aby byli v Evropské unii. Těm lidem jde spíše o to, aby se nestali součástí toho nového Sovětského svazu, který chystá Vladimir Vladimirovič Putin pod zatím pracovním názvem Euroasijský svaz. Oni mají desetiletí a desetiletí zkušeností se Sovětským svazem - obrovský hladomor, gulagy, věznění, ztráta národní identity, ztráta jazyka. To prostě nechtějí, proto tady jsou. A já to považuji za velkou historickou epopej a statečnost ukrajinského národa.

Co říkáte námitkám, že pod záminkou, že Ukrajina odmítla podepsat smlouvu o přidružení k EU, opozice financovaná americkými strukturami naplánovala rozpoutání revoluce a svržení zákonné vlády?

To je zcela směšné. Připomíná mi to Rudé právo z padesátých let, kde se psalo o tom, že američtí imperialisté to či ono financují. To vůbec není pravda. To povstání je skutečně spontánní a lidové. Pokud se tu objeví extremistické síly, je to naprosto přirozené při takovýchto dějinných událostech a revolucích. Vždy se k národním hnutím přilepí živly takřka kriminální. To je tu také, ale jedná se o zcela marginální záležitost, protože to, co se tu odehrává, je skutečně národní revoluce.

Informace o tom, že na demonstrace, které měly zpočátku pokojný charakter, později dorazili specializovaní teroristé ze zahraničí, kteří měli údajně vyprovokovat krvavé střety, obvinit současnou vládu a zveličit vše v médiích, považujete za konspirační teorie?

Nepovažuji to za konspirační teorie, protože ty teorie mluví o tom, že se tady objevili zahraniční provokatéři, kteří střílejí do lidí, nicméně mluví se nikoliv o nějakých amerických agentech, ale o jednotkách Alfa, což jsou jednotky, které jsou podřízeny Ministerstvu vnitra Ruské federace. Odtud pramení ty provokace. Pro Putina je to osudová záležitost. Jestliže skutečně ztratí Ukrajinu, tak se rozpadne vize nového Sovětského svazu. Exprezident Gruzie Saakašvili kdysi řekl, že ztráta Gruzie by byla pro Putina začátkem jeho konce.

Co by se teď mělo dít dál? Podle posledních informací Janukovyč ustoupil a vzniknout by měla nová vláda, jak údajně naznačuje ukrajinský tisk. Je to pravda? Podařilo se dospět k dohodě při jednáních s ministry EU a vznikne do deseti dnů nová vláda s tím, že prezidentské volby budou v prosinci?

Ta politická energie se právě dnes přenesla z ulic do lavic ukrajinského parlamentu. Parlament jedná o tom, jestli bude přijato usnesení o předčasných prezidentských volbách. Zatím strana regionů, což je vládní strana spolu s komunisty, se snaží hlasování oddalovat různými obstrukcemi. Objevila se informace, že v prostorách parlamentu jsou nějací ozbrojenci s automatickými zbraněmi. A komunisté vyzývali k tomu, aby bylo přerušeno toto jednání. To jsou všechno obstrukce, které mají vést k tomu, aby vládní strana získala čas. Vypadá to, že Janukovyč hledá záminky, jak porušit dohodu, kterou uzavřel. Proto ty opevněné barikády, proto ty tisíce lidí s klacky, kteří nevěří těm slovům a očekávají zcela oprávněně nový útok.

A váš odhad? 

Pořád nevylučuji možnost výjimečného stavu, což by znamenalo, že přestane platit ústava a zákony. Možná to nevyhnutelné je, možná ne. Ale v každém případě nové prezidentské volby do ukrajinského parlamentu je jedinou cestou, jak situaci uklidnit a neposkytovat příčiny k dalším srážkám a dalším mrtvým.

Kam povedou vaše další kroky v Kyjevě? S kým se sejdete? S kým budete jednat?

Mám v plánu se sejít s jedním z poslanců strany Vlast. Jmenuje se Jevgenij Dobrjak. Pravděpodobně zítra nebo pozítří s ním budu mít schůzku, kterou považuji za velmi důležitou, protože on je zdroj informací o tom, co se ve skutečnosti v parlamentu děje. Do parlamentu se totiž nedostanou žádní novináři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…