Senátor před ostrou demonstrací: Zeman bude mírnit průšvihy knížete

15.02.2013 15:34

Od jednostranného vyhlášení nezávislosti jihosrbské provincie Kosovo a Metohije v neděli uplyne pět let. Sdružení Přátelé Srbů na Kosovu, jehož čestným předsedou je sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna, se jako v minulých letech chystá vyjádřit ostrý nesouhlas. Na akci vystoupí řada politiků i osobností.

Senátor před ostrou demonstrací: Zeman bude mírnit průšvihy knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Oproti minulým rokům bude letošní protest pojatý ve značně větším stylu, akce se totiž zúčastní řada politiků. Jako tradičně promluví poslanec Foldyna, ale také senátor Jaroslav Doubrava či místopředseda pražské krajské organizace SPOZ Vladimír Hönig.

Západ podporuje pseudostát vrahů a teroristů

Hostem bude také poslanec srbského parlamentu a šéf Národní rolnické strany Marijan Rističević, ruský analytik a spisovatel Sergej Chelemendik nebo polský aktivista Marek Skawiński, který každoročně ve Varšavě pořádá mnohatisícové demonstrace proti nezávislému Kosovu. Vzhledem ke složení řečníků i tématu se dá očekávat poměrně ostrá demonstrace.

„Chceme upozornit na porušování mezinárodního práva, neboť podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244 je stále Kosovo nedílnou součástí srbského státu. Považujeme za šílené, že takzvaně vyspělý Západ podporuje pseudostát, který řídí a ovládají špičky kosovsko-albánské narkomafie, bývalí teroristé a vrazi,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz pořadatel akce Václav Dvořák.

Kníže se kamarádí s podezřelým z obchodu s lidskými orgány

Podle jeho slov by se navíc měla i nadále připomínat špinavá role některých českých politiků. „Nikdy nezapomeneme na nechutnou roli Václava Havla, který vraždění nevinných civilistů považoval za humanitární a válku, kterou NATO vedlo, označil za etickou. Jeho kamarád a naštěstí neúspěšný kandidát na prezidenta Schwarzenberg zase českou vládou protlačil uznání Kosova a s jeho takzvaným premiérem Thacim udržuje nadstandardní vztahy,“ dodal Dvořák s tím, že Hashim Thaci čelí podezření z řízení ilegálního obchodu s lidskými orgány unesených civilistů.

Naopak nově zvolený prezident Miloš Zeman se proti existenci samostatného Kosova mnohokrát ostře vyjádřil. Některá srbská média dokonce psala, že Zeman jako prezident zruší české uznání Kosova. Něco takového mu ale jeho ústavní pravomoc nedovoluje, neboť to bylo přijato jako usnesení vlády. V každém případě však Zeman, stejně jako Klaus, odmítá jmenovat do Prištiny velvyslance a svůj názor tak vyjádřit alespoň tímto gestem.

Zeman uznání Kosova zrušit nemůže, ale…

O tom pro ParlamentníListy.cz mluví i poslanec Jaroslav Foldyna z ČSSD. „Dostal jsem desítky dotazů ze Srbska, že tam četli v místních médiích o tom, že Miloš Zeman jako prezident zruší české uznání Kosova. To samozřejmě jako prezident nemůže, nemá k tomu pravomoc. Mohl by tlačit na diplomacii či vládu, nicméně i v diplomacii je takový krok neobvyklý,“ míní poslanec.

„O čem jsem si ale jistý, že to Zeman nikdy neudělá, je to, že nikdy nepřijme takzvanou prezidentku Kosova, ministry ani žádné jejich představitele a nebude se účastnit žádných setkání nebo konferencí, kde by tito lidé byli také. Stejně tak nikdy nepodepíše pověřovací listiny pro velvyslance v Prištině. Diplomatické zastoupení tam sice máme, protože to zařizuje Schwarzenbergovo ministerstvo zahraničí, ale plnohodnotný velvyslanec tam za Miloše Zemana nikdy nebude,“ dodal Foldyna.

Podle senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) bude Miloš Zeman jako prezident vyrovnávat i další „průšvihy“, které v zahraniční politice nadělá Karel Schwarzenberg a v rámci svých možností do zahraniční politiky vstupovat.

Prezident Zeman by mohl pokračovat v Klausově zahraniční politice. Až na EU

„Vůbec mu nezávidím všechno to, co bude za Schwarzenberga muset napravovat, protože šéf TOP 09 těch ‚podivností‘ udělal víc než dost. Jedním z největších darebáctví je právě uznání Kosova, k čemuž neměl nejmenší mandát. Podle mě tím zneužil své pravomoci,“ je přesvědčen senátor.

Doubrava zároveň doufá, že bude Miloš Zeman alespoň částečně pokračovat v linii zahraniční politiky Václava Klause. „Doufám, že to tak bude, nicméně nebude pokračovat v trendu, který Klaus drží vůči Evropské unii. V tomto ohledu jsem spíš na straně Klause,“ zmiňuje svůj nesouhlas se Zemanovou proevropskou politikou.

„Několikrát jsem řekl, že považuji Západ za myšlenkově i ekonomicky vyčerpaný. Nyní už jen likviduje a rozvrací suverénní státy, viz Irák, Libye, kde vláda drží jen Tripolis a všude jinde zuří boje. Nevím, jestli je politikou USA všechno rozvrtat a pak se stáhnout. Pokud máme někdy dojít k dalšímu rozvoji a budoucnosti, je potřeba se dívat na východ. Tím nemyslím jen Rusko, ale východ jako takový. Ostatně i Nostradamus předpovídal, že 21. století bude patřit Slovanům,“ doplňuje senátor Jaroslav Doubrava pro server ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…