Senátorem za Náchod bude královéhradecký hejtman Lubomír Franc

20.10.2012 16:40

Senátorem za Náchod bude dosavadní královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Porazil poslankyni Soňu Markovou (KSČM).

Senátorem za Náchod bude královéhradecký hejtman  Lubomír Franc
Foto: tan
Popisek: Královéhradecký hejtman Lubomír Franc

Franc v sobotu řekl, že chce funkce hejtmana a senátora vykonávat současně. "Jsem přesvědčen o tom, že obě funkce půjde skloubit," řekl Franc, který voličům slíbil, že bude v Senátu prosazovat především témata týkající se volebního okrsku. "To jsou břidličné plyny či záležitosti kolem obchvatů měst a obcí, například Náchoda či pokračování D11 na Jaroměř," řekl Franc.

Komunistka má radost z výhry levicového politika

Poslankyně KSČM Soňa Marková řekla, že prohru v druhém kole bylo možné očekávat. "Mám radost z toho, že Náchodsko bude mít konečně levicového senátora. Svému soupeři přeji, aby se mu obě funkce vykonávaly stejně kvalitně," řekla Marková.

Druhého volebního kola se v obvodu zúčastnilo asi 15,4 procenta voličů. Před týdnem dorazilo k volebním urnám 38,2 procenta těch, kteří mohou volit. Franc nyní získal 61,8 procenta odevzdaných hlasů, celkem tedy 9435. V prvním kole ho podpořilo 5444 voličů, měl tak 15,9 procenta hlasů. Marková nyní dostala podporu 38,2 procenta volících, tedy 5827 lidí. V prvním kole měla 16,5 procenta hlasů, tedy celkem 5650.

Devětapadesátiletý Franc, který byl od roku 2008 hejtmanem Královéhradeckého kraje a letos tam vedl ČSSD do krajských voleb, nahradí v Senátu bezpartijního Petra Pakostu. Franc předsedá Okresnímu výkonnému výboru ČSSD Náchod. Od roku 1998 zasedá v městském zastupitelstvu v Broumově. V letech 2006 až 2008 byl tamním místostarostou. Do ČSSD vstoupil v roce 1994.

Franc vystudoval Střední průmyslovou školu chemickou v Ústí nad Labem. V letech 1974 až 2006 pracoval ve společnosti VEBA Broumov. V roce 1993 se stal předsedou místní odborové organizace. V letech 1989 až 1991 absolvoval dvouleté pomaturitní studium výpočetní techniky. V roce 1999 získal bakalářský titul na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v oboru personální řízení a andragogika.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…