Senátorkou za Brno-město bude bývalá ústavní soudkyně Wagnerová

20.10.2012 15:25

Senátorkou za Brno-město bude bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová (za SZ). Porazila Stanislavu Slavíkovou (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 14 procent voličů.

Senátorkou za Brno-město bude bývalá ústavní soudkyně Wagnerová
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Wagnerová zvítězila už v prvním kole senátních voleb před týdnem. Získala 7396 hlasů, tedy 26,74 procenta. Slavíkovou podpořilo 4788 voličů a voliček. Obdržela tak 17,31 procenta hlasů.

Wagnerová bývala členkou ODA

Čtyřiašedesátiletá Wagnerová byla místopředsedkyní Ústavního soudu od roku 2002 do letoška. Před tím od roku 1996 byla soudkyní Nejvyššího soudu, kterému od roku 1998 předsedala.

Wagnerová se narodila 7. září 1948 v Kladně. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Ukončila ji v roce 1974. Poté pracovala jako podniková právnička. V letech 1976 až 1982 působila jako advokátka v Kladně. V roce 1982 odešla do exilu, kde zůstala 11 let. Pobývala v Kanadě a Německu. Po návratu do vlasti v roce 1993 se opět věnovala advokacii. V letech 1994 až 1996 absolvovala studium politologie na Masarykově univerzitě v Brně.

V roce 1993 Wagnerová vstoupila do Občanské demokratické aliance (ODA), předtím v žádné straně nebyla. Stranickou činnost pak ukončila po svém jmenování k Nejvyššímu soudu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…