Starostové „grilovali“ kandidáty, Pospíšil si ale čas neudělal

10.10.2012 22:30

Sdružení místních samospráv uspořádalo v budově krajského úřadu v Plzni setkání starostů s potencionálními kandidáty na post hejtmana. Zúčastnilo se 9 zástupců politických stran a téměř 50 starostů, zvláště menších obcí. Kromě tradičních stran byli přítomni lídři Pirátské strany, Zemanovců, Strany svobodných občanů a Sdružení za Plzeňský kraj.

Starostové „grilovali“ kandidáty, Pospíšil si ale čas neudělal
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

ODS zastupoval poslanec Vladislav Vilímec, bývalý náměstek hejtmana – hejtmanský kandidát exministr Jiří Pospíšil se jako  lídr významné strany omluvil a nebyl tedy osobně zastoupen. Dotazy se týkaly především dopravní obslužnosti, kvality silnic, které jsou především ve vesnicích v dezolátním stavu. Dále se hovořilo  o evropských dotacích i zachování základních škol a o rušení pošt. Velmi razantně vystupoval  Pavel Dostál za Stranu svobodných občanů: „Nejsme pro žádné dotace. A co se týká unijních peněz, předpokládáme, že Evropská unie stejně v brzké době zkolabuje, tak je lepší s nějakými fondy raději vůbec nepočítat.“  Zákoník práce by nebral jako dogma a upravil vždy dle skutečnosti  a co se týká krajů, strana se údajně nikdy řádně nemířila s krajovým rozložením a spíše by zachovala systém okresů.

Chovanec: Posilují se Budějovice, chceme s Karlovaráky!

V diskusi o ROP, kdy starostové hlasitě upozorňovali na situaci, že se do sídla Jihozápadu v Českých Budějovicích přesunují stále další a další pravomoce upozornil hejtman Chovanec  na plíživé přesouvání i dalších sídel do jihočeské metropole. „Připravuje se přesun krajského zastoupení Všeobecné zdravotní pojišťovny a začíná se hovořit i o dalších institucích, například pozemkových. Logičtější by bylo těsněji spolupracovat s Karlovarským krajem a kdyby se oni se spojením s Ústeckým krajem vyvázali, bylo by to pro nás lepší. Západní Čechy jsou i z hlediska nedávné historie logické.“ Připomenuto bylo minulé vedení kraje za ODS, které si nechalo s bohorovným klidem agendu převézt do Českých Budějovc, jenž v tomto směru byly  velmi aktivní. Ostatně, jak zaznělo v sále, v současné době jejich vliv a lobby vzhledem k obsazení ministerstev je  velmi silné a Plzeňský kraj v tomto směru může jen závidět.

Piráti i Svobodní nezaujali

Starosty příliš nepotěšily a ani nazaujaly malé strany, zástupce České pirátské strany byl podle vyjádření některých přítomných starostů dosti nekompetentní. Svobodní občané zas byli silně radikální ve smyslu dotací i veřejných služeb a tak se dá říci, že ČSSD i KSČM uspěla nejvíce. Sdružení pro náš kraj s lídrem Stanislavem Rampasempodle zjištění ParlamentníchListů.cz určitě nezapadlo. Přítomni byli i někteří radní Plzeňského kraje, zvláště pak náměstek Ivo Grüner si občas neodpustil malou poznámku k žalostné neznalosti nebo záměrnému obracení faktů některých kandidátů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vf

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…