Šťavnatý Škromach: VV nemají koule. Paroubek spasí vládu

23.01.2012 9:06

ROZHOVOR Z úst exšéfa ČSSD Jiřího Paroubka i členů ODS zaznívají spekulace, že by právě sociální demokraté měli - výměnou za podporu šéfa TOPky Karla Schwarzenberga na Hrad a předčasné volby - s touto stranou zahájit úzkou spolupráci. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach to nevyloučil. A přidal další zajímavé postřehy.

Šťavnatý Škromach: VV nemají koule. Paroubek spasí vládu
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Jak hodnotíte současnou pozici ČSSD? Váš expředseda Jiří Paroubek tvrdí, že je to strana bez invence, která spoléhá na to, že se vláda sama udolá?
Je škoda, že naši bývalí předsedové se profilují na kritice strany, kterou vedli a formovali. Dnes nastupuje nová generace, která má trochu jiné vidění světa, Michal Hašek, Slávek Sobotka, Jeroným Tejc i další, a naše starší generace se s tím holt musí vyrovnat.

Více rozhovorů ZDE


Souhlasíte s tím, co říká expředseda Paroubek?
Samozřejmě, že ne. Kolem mě už v ČSSD prošlo docela dost předsedů, strana prochází vývojem, v tuto chvíli má našlápnuto, pokud si to nepokazí, aby získala roli hegemona na levé části politického spektra a aby se stala lídrem změn, které musí přijít. Vzhledem k té krizi, která tady panuje, tak je na toto velká šance.

Jak se díváte na spekulace, že se spojíte s TOP 09 výměnou za podporu pana Schwarzenberga na Hrad a předčasné volby? Hovoří o tom kromě ODS právě i Váš expředseda...
Myslím si, že to je nejméně vhodná kombinace, bude záležet na tom, jak občan/volič rozhodne, podle toho bude ČSSD buď moci sestavit vládu, nebo ne. Když teď poslouchám, jak premiér Nečas chce dělat referendum k eurovalu, tak mě napadá referendum k církevním restitucím, ekologickým zátěžím atd. Mohli bychom udělat i referendum o vládě..

Vraťme se ke spojení s TOPkou, co by to přineslo Vašim voličům?
Programy nejsou tak slučitelné, aby ještě před volbami mohla být uzavřena nějaká koalice. Pokud by ale tahle vláda padla, výsledkem by měly být v co nejkratší době předčasné volby. Nakonec se nabízí spojit je s přímou volbou prezidenta.

Co se týče spolupráce s TOPkou, spíše jsem měla na mysli předvolební spolupráci. Máte takové indicie?
Já mám zase jiné indicie. Že tato vláda padne, že se vypreferuje dvojkoaliční vláda ODS a TOPky s předsedkyní, paní Němcovou, a ta bude podporována skupinou poslanců a předsedou poslanců bude Jiří Paroubek (smích). To jsem opravdu zaslechl, že  bude vytvořena skupina poslanců, která nahradí Věci veřejné a podpoří vládní koalici.

To jste zaslechl kde?
Povídá se to v kuloárech už pár měsíců. Postup Jiřího Paroubka, který sbírá odpadlíky z různých politických stran, to jenom potvrzuje. Stačí 8 či 10 poslanců a je tu nový klub, který může VV nahradit. Souvisí to s kompromitačními materiály, nahrávkami, ty svědčí o tom, že je potřeba Bártu, Johna, ten taky hodně vadí a dělá problémy, eliminovat. Vytvoří se nová skupina poslanců, která podpoři menšinovou dvoukoaliční vládu.

Proč podle Vás ODS a TOPka mají takovéto plány?
Bárta i John velmi vadí lidem z ODS a TOPky. Jen využívají toho, že Véčka mají nízké preference a nezbývá jim jiná varianta, než být v této vládě. Když porovnáte poslední krize kolem církevních restitucí, tak zatímco na Slovensku zdejší strana dokázala nepodpořit vládu i za cenu vládní krize, a paní premiérka pak vládu položila a rozhodlo se o předčasných volbách, tak Véčka, lidově řečeno, tyhle koule nemají, aby vyvolala nějakou krizi, která by ukázala, že na svém programu přece jen něco mají.

Jak se díváte na kauzy kolem pana Sobotky, Škoda Holding atd., může takový škraloup ohrozit jeho pozici?
Vycházím z jeho interpretace, že je všechno v pořádku. Je logické, že šéf nejúspěšnější politické strany bývá terčem útoků, myslím, že to je už součást předvolební kampaně.

V případě, že by se pochybné machinace s penězi v případě pana Sobotka prokázaly, měl by odstoupit?
Věřím, že taková situace nenastane. Ale jako jedna z mála stran máme pro tyto případy potřebné mechanismy.

Myslíte si, že by Michal Hašek byl lepším předsedou?
ČSSD má v čele tým lidí, každý z nich je jiný, ale táhnou za jeden provaz. Hašek, Sobotka, Zaorálek, Tejc...Na rozdíl od minulosti, kdy to byla strana jednoho muže, ať to byl Zeman nebo Paroubek, tak vždy ti ostatní za ním zanikli. Teď je možnost, aby se projevovalil i další členové vedení. Navenek můžeme oslovovat různé skupiny lidí, které ČSSD podporují.

Zaslechl jste něco o tom, že by pana Sobotku měl nahradit právě Michal Hašek, nebo Lubomír Zaorálek?
Sjezd máme zhruba za rok, tam se uvidí. Je to věc diskuze, předpokládám, že bude více kandidátů na předsedu.

Chystáte před krajskými volbami nějaký trhák na voliče? Pojízdný autobus, nějako zajímavost? ČSSD je často kritizována za populistické mítinky, kde se rozdávají klobásy a pivo...
Jiřímu Paroubkovi se tento charakter líbil. Myslím ale, že už se po jeho odchodu výrazně změnil. V současnosti máme víc starostů a primátorů než TOP 09 a STAN, navrhoval jsem, aby ČSSD šla do voleb s názvem ČSSD a její starostové a primátoři, abychom zdůraznili to, že starosta a primátor nemá jen jednu stranickou barvu, že to je věc každé politické orientace. Pokud jde o pompéznost, tak určitě na to finanční prostředky nebudou, a ani to nechceme. Kampaň bude zaměřena na osobní kontakt s voličem. Naši funkcionáři si budou muset vyšlapat chodníky. Byli bychom rádi, kdyby podzimní volby byly impulsem k předčasným volbám a vypsání nových voleb.

Jak se díváte na ambice NS-LEV pana Paroubka? Dostane se do Poslanecké sněmovny?
Odpověděl bych jeho slovy, které často používal, že odpadlíci politických stran by měli svůj mandát obnovit v nových volbách.

Jste stínový ministr práce a sociálních věcí, není divu, že kritizujete ministra Drábka. Jak se díváte na jeho reformu komplexně, měla se vůbec v této podobě na ostro spouštět?
Problém je třeba s Czech Pointy, nejsou v každé obci, nikdo lidem neproplácí cestovné. Práci na černo to stejně nezabrání, je úkolová, náhodná, ten, kdo takto někoho zaměstnává, mu umožní, aby se na místo mohl dostavit. Dříve mohli lidé bez zaměstnání odpracovat 20 hodin týdně za polovinu minimální mzdy, maximálně tedy 4 tisíce korun. Úřady měly přehledy, kde ti lidé pracují, mohly kontrolovat, zda nejde o skrytou černou práci. Teď nic takového není, ministerstvo to zrušilo, ale lidé mají pracovat od 3. měsíce 20 hodin týdně zdarma na veřejné službě. Lidé ztratili možnost si trochu přilepšit, aby měli na inkaso, nájem, aby mohli dětem koupit zmrzlinu. Teď musí stejnou práci vykonávat zdarma. A ti takzvaní nefachčenci se jenom smějou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…