Takto dopadlo účinkování exministra Petra Millera, kováka z ČKD, u Andreje Babiše. Máme dopis ministrovi

16.07.2014 11:27

Ještě před několika dny to vypadalo nadějně. Zdálo se, že Petr Miller, bývalý člen federální vlády, v které působil jako ministr práce a sociálních věcí, opět vstoupí na politickou scénu. Byl totiž osloven hnutím ANO, zda by za něj nechtěl na podzim kandidovat v senátních volbách. Nabídku přijal, ale nakonec je vše jinak.

Takto dopadlo účinkování exministra Petra Millera, kováka z ČKD, u Andreje Babiše. Máme dopis ministrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí federální vlády Petr Miller

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

„Mám definitivně potvrzeno, že moje schválená kandidatura na senátora za oblast Příbram neprošla. A to přesto, že mám informace o tom, že oblastní výbor nadále na mé kandidatuře trvá. Dostal jsem se zřejmě do nemilosti za kritiku vlastních řad u generála Babiše, který vede ANO jako firmu, tedy do záhuby, jež nutně musí přijít,“ posteskl si Petr Miller ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Nemilost na něj podle jeho mínění padla za kritiku „do vlastních řad“, čímž má na mysli vše, co se odehrávalo a odehrává a bude odehrávat okolo odpadového zákona. „A také kolem ministra Richarda Brabce, paní Bereniky Peštové a Jaromíra Manharta a dalších našeptávačů. A to jsem byl ještě před pár dny požádán, abych urychleně dodal kvůli kandidatuře čestné prohlášení a svůj životopis. No, nevadí, teď už není třeba se brzdit a mohu se opět vrhnout do práce bez ohledu na to, co si v ANO myslí,“ dodal Miller. Přiznal, že tím jeho ambice na návrat do politiky skončily – i když zájem o něj projevila v minulých dnech i jiná (avšak dosud neparlamentní) strana.

Boj v novele zákona o odpadech ale nevzdává

Na každý pád se však jednání výboru Senátu, na kterém by mělo být v programu právě odpadové hospodářství, plánuje zúčastnit a požádá o možnost vystoupit.

„Toto vystoupení bychom měli s kolegy Blankou Chudobovou a Jiřím Pejčochem zkoordinovat, aby nedocházelo k laciným duplicitám. Samozřejmě, že se začnou plnit naše webové stránky a protože Babiš neuznal za vhodné mně na můj dopis, kterým jsem vyzval k rozhovoru, odpovědět, nějak s tím mediálně naložím,“  uvedl dále Miller. Dopis následně ParlamentnímListům.cz předal (jeho znění přinášíme níže).

„Ani nevím, jestli mě to nějak trápí, spíše ne, protože to je o nějaké divné politice, kterou hrají podivní hráči a které nerozumím,“ uzavřel bývalý ministr práce a sociálních věcí záležitost ohledně své možné kandidatury do Senátu.

I když Petr Miller naznačil některé možné důvody toho, proč nakonec jeho kandidatura neprošla, oficiální vyjádření tiskového mluvčího ANO Jaromíra Hasoně je lakonické. „Pan Miller nebyl doporučen ke schválení výboru hnutí. Ten bude zasedat 23. července,"  reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz.

....

Zde je přesné znění dopisu Petra Millera, adresovaného Andreji Babišovi:

Vážený pane předsedo,

jmenuji se Petr Miller a jsem nominován volební oblastí Příbram a jednomyslně potvrzen sněmem oblastních předsedů Středočeského kraje jako kandidát na senátora za Hnutí ANO – oblast Příbram.

Účastnil jsem se tří výjezdů s kandidáty do EU voleb a ve zkratce jsem měl možnost vidět  jak  v současné době volební kampaně probíhají. Účastnil jsem se několika akcí v Čapím hnízdě, kde jsme se v hotelu pozdravili a podali si ruku a připomněli Chemapol Group a zámek Napajedla..

V politice nejsem nováčkem,  za OF a za OH jsem absolvoval  volební kampaně a v roce 1990 jsem v Severočeském kraji zvítězil ziskem 246 000 hlasů. Zastával jsem vrcholové státní funkce jako poslanec Federálního shromáždění ve Sněmovně lidu a jako Federální ministr práce a sociálních věcí ČSFR. Po ukončení politické činnosti jsem zastával řídící pozice např. v Chemapol Groupu a ČEZu. Jsem jediným jednatelem Masarykova institutu pro zaměstnanost a sociální politiku, s r.o. a v současnosti výkonným tajemníkem Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin (SVDS), které je největším sdružením v tomto segmentu podnikání v ČR s ročním obratem cca 14 miliard Kč.

Tento zkrácený výčet neuvádím proto, abych upozornil na to, co všechno jsem dělal, protože to je nepochybně “pohádkou minulosti”, nebo co dělám nyní, ale proto, že když jsem se rozhodl vrátit opět do politiky, (a do letošního roku jsem byl přesvědčen že se už nikdy nevrátím), nevedla mne k tomuto rozhodnutí touha po karieře či jiný motiv, ale prostá úvaha člověka, který už něco zažil a na rozdíl od jiných ví do čeho jde, angažovat se tam, kde se nabízí možnost pokračovat či navázat na ty myšlenky, se kterými jsem do politiky vstupoval v roce 1989.

A i když jsem Vám ze začátku příliš nevěřil, měnil jsem pozvolna názor a proto, když jsem byl osloven s nabídkou kandidatury, neváhal jsem, nabídku jsem přijal a hned jsem se zapojil.

V poslední době mám však pocit, že má nominace není vítána.

Za dobu mé politické a pracovní kariery, tak jako jistě každý, kdo je “vidět”,  jsem se take setkával s informacemi, které “někdo” poskytoval s cílem  někoho poškodit či za ně něco získat, ať už to bylo o mně či někom jiném, vždy jsem však takové pokusy řešil “s očí do očí”.

Rád bych na tuto zásadu navázal a proto se na Vás obracím, vážený pane předsedo, s žádostí o krátkou schůzku a opravdu bych uvítal, kdybych mohl znát důvody, které, k zatím nepotvrzenému odmítnutí mé nominace vedly či vedou.

Vážený pane předsedo,

přeji Vám pěkný den

Petr Miller

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…