U ČSSD se slaví. Dientsbier ale přiznal, že prý mu táta radil realismus

13.10.2012 19:50

ROZHOVOR V útrobách Lidového domu je veselo. Politici lidové demokracie berou současné volby jako vítězství levice a moc se nezamýšlejí nad budoucností. ParlamentníListy.cz v tomto smyslu vyzpovídaly Jiřího Dientsbiera, kandidáta ČSSD na prezidenta.

U ČSSD se slaví. Dientsbier ale přiznal, že prý mu táta radil realismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Novináři a politici. Těchto lidí je dnes plný Lidový dům, historické sídlo sociální demokracie. Jak to dnes, před vyhlášením výsledků voleb, vidíte?

Zatím máme předběžné výsledky, takže ke konečným soudům netřeba přistupovat. Nicméně to vypadá na naše vítězství v krajských i senátních volbách. V prvním kole senátních voleb. Samozřejmě v různých krajích je ta míra podpory různá. Máme slušný potenciál, abychom obhájili naši pozici ve všech krajích. Z tohoto hlediska to hodnotím dobře. Už jsme jasně prohlásili, že tam, kde to bude možné, bude přirozená koalice s lidovci či KSČM. Protože s nimi jsme schopni prosadit nejvíce věcí z našeho programu. Tedy zachování kvalitních veřejných služeb, jako je třeba zdravotnictví a školství. Z toho vyjdeme v povolebních jednáních.

Schválil by vám táta spolupráci s komunistickou stranou?

Podle mě byl tatínek realista a na toto téma jsem se s ním několikrát v minulosti i bavil. Souhlasil by s tím, že politika se má dělat na základě hodnot programu a rozhodně je přirozenější spolupráce na levici, než velká korupční koalice, kde nejde o program. U nich jde jen o to, kdo co urve. Je to jen technologie moci a kořistění. V politice je tedy programové řešení legitimnější a slušnější.

Takže KSČM je pro vás partnerem?

S komunistickou stranou jsme už v právě končícím volebním období měli dvě otevřené koalice a v dalších třech krajích menšinové rady s jejich podporou, takže to zase takové překvapení a změna v krajské politice není.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…