Velebova „akce islamofobů“ posvěcená Zemanem neprojde? Naopak. Bude masivnější, protože...

22.10.2015 16:21

Tomio Okamura, Miroslav Lidinský či Petr Hampl mají vystoupit na konferenci o imigraci pořádané senátorem Janem Velebou (SPO). Původně měla být na půdě Senátu, což se setkalo s kritikou. I když senátní komise ji nakonec chtěla podpořit. Bude však přesto jinde. „Vyvinulo se to tak, že zájem je příliš velký. Jednací sál v Senátu počet zájemců nepojme. Rozhodl jsem se tedy pro náhradní variantu. Bude to v jiném větším sále v Praze,“ prozradil ParlamentnímListům.cz Veleba.

Velebova „akce islamofobů“ posvěcená Zemanem neprojde? Naopak. Bude masivnější, protože...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Velebova akce islamofobů posvěcená Zemanem? Nemůže projít, vzkazují senátoři. S tímto titulkem vyšel v Lidovkách.cz text o chystané odborné konferenci proti imigraci 27. října v jednacím sále Senátu pod záštitou prezidenta Zemana. S tím, že ji možná senátoři na půdě Senátu nepovolí. Což se doposud nikdy nestalo. Na konferenci mají vystoupit například Tomio Okamura, zakladatel hnutí Svoboda a Přímá demokracie, Miroslav Lidinský, předseda Úsvitu – Národní koalice, či sociolog Petr Hampl.
 

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí
 
„Nechci se stavět do role hodnotitele kdo je a není odborníkem na dané téma. Ale Tomio Okamura to určitě není,“ pozastavil se nad výběrem hostů senátor Jan Látka (ČSSD). Důvodem zákazu však neměl být výběr hostů, ale formální pochybení, které sám Veleba přiznal. „Formální záležitosti se musí dodržovat a nelze dělat výjimky,“ sdělil senátor Miroslav Antl. „Pokud žádost podal týden předem, tak je to špatné. Myslím, že to nemá šanci projít,“ doplnil senátor Látka pro Lidovky.cz. 
 
Nakonec je vše jinak. Senátní komise, která měla žádost posuzovat ve čtvrtek 22. října o polední přestávce, se zabývala něčím jiným. Jan Veleba totiž konferenci podle svých slov přesunul jinam. „Jste první, komu to říkám. Vyvinulo se to tak, že zájem je příliš velký. A jednací sál v Senátu počet zájemců nepojme. Rozhodl jsem se tedy pro náhradní variantu. Téma i přednášející zůstávají. Bude to v jiném větším sále v Praze. Už ho máme zabezpečený,“ prozradil ve čtvrtek krátce po poledni ParlamentnímListům.cz senátor Veleba. „Výbor to projednávat nebude,“ upozornil. Tato informace zaskočila senátora Václava Lásku. „O schválení ani přesunutí nic nevím,“ napsal ParlamentnímListům.cz.

Komise byla připravena konferenci podpořit

Informovanější však byla předsedkyně komise pro práci Senátu, která se záležitostí zabývala, Božena Sekaninová (ČSSD). „Senátor Veleba svůj návrh stáhl, protože si uvědomuje, že pořádání takové konference za účasti zahraničních řečníků si žádá důkladnou přípravu. Což nebylo možné na blížící se termín tak rychle zajistit. To znamená ozvučení sálu, tlumočníci, je toho více. Akci v Senátu zrušil s tím, že ji udělá jinde. O akci je prý velký zájem, protože je pod záštitou prezidenta, takže by se tam všichni stejně nevešli,“ potvrdila ParlamentnímListům.cz.
 
„Původně když jsem dávala vyjádření, že dám návrh na nepodpoření této konference, bylo to v době, kdy nebyla dána ani žádost. Když však pak byla panem Velebou podána, tak se to rozjelo. Komise byla připravena akci podpořit. Kancelář chtěla udělat všechno pro to, aby se akce stihla,“ zdůraznila senátorka. „S panem Velebou jsem si o tom promluvila, zavolala jsem kancelář Senátu. Všichni jsme si sedli s tím, že se to nakonec zvládne,“ popsala Sekaninová.
 
Podle Veleby je velký zájem hlavně z řad poslanců dolní komory. „Co se týká účasti kolegů senátorů, v tuto chvíli ho neznám. Protože po těch prvních formálních chybách jsem rozesílání pozvánek zastavil a čekal jsem až na dnešní jednání té komise. Už dnes i bez senátorů by však byl jednací sál Senátu naplněn. Všichni by se sem nedostali. Nejen poslanci, ale i odborná a laická veřejnost,“ uvedl předseda SPO. 
 

Islamizace Evropy už začala

"Cílem konference je dát možnost vyjádřit se expertům na různé segmenty tohoto problému. Vybrali jsme takové osobnosti, které mají kvalitu. Většina z nich asi bude varovat před islamizací Evropy. Tomu se netřeba divit, protože to už začalo," domnívá se Veleba. Ten se dle svých slov nepovažuje za extremistu, který by podporoval vystoupení země z Evropské unie. "Ale dám vám praktický příklad, jak se vyvíjí demografie, když se potkají dvě kultury vedle sebe. Na území dnešního Kosova bylo před sto lety deset procent obyvatel muslimů a devadesát procent byli Srbové, tedy křesťané. A v současné době je ten poměr přesně opačný," upřesnil a odůvodnil i skladbu přednášejících. "Chceme touto akcí dát možnost vystoupit právě těmto lidem a vyvážit tím zcela nevyrovnané zpravodajství v našich sdělovacích prostředcích v této záležitosti, zejména veřejnoprávní televize i některých tištěných médií," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Jan Veleba. 
 
Členem stejného senátního klubu je i Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), který přesun jinam potvrdil. „Návrh na jednání konference v Senátu jsme stáhli ještě před jednáním senátní komise. Bylo rozhodnuto, že se bude konat mimo prostory Senátu,“ upozornil ParlamentníListy.cz. Sám se konference zúčastní. „Je velice důležité šířit informaci o tomto problému. Velmi brzy z něj bude bolet hlava celou Evropu. Proto je potřeba si sednout a povědět, co to obnáší. Jaké to bude mít klady i zápory. I když klady se budou hledat těžko. Je potřeba si o tom promluvit,“ objasnil. Odmítá i tvrzení o přílišně jednostranném názorovém zaměření konference. „Nemyslím si to. Nicméně z mých diskuzí mi přijdou argumenty protistrany všechny stejné. Ale nikomu se nebrání, aby tam svůj názor vyjádřil,“ vysvětlil senátor Doubrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…