Vrať se, odkud jsi přišel, řekl senátor Arabovi a dostal pokutu. Měl jsem ho raději poslat do..., dodává k tomu

30.05.2014 18:00

Senátor Vladimír Dryml (dříve ČSSD a SPOZ) je v šoku z toho, že byl jeho výrok vůči jemenskému lékaři shledán jako rasistický. Tvrdí, že pouze hájil pravidla a bezpečnost nemocnice. Svůj výrok za rasistickou urážku nepovažuje. Navíc teď ještě čelí trestnímu oznámení.

Vrať se, odkud jsi přišel, řekl senátor Arabovi a dostal pokutu. Měl jsem ho raději poslat do..., dodává k tomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

Dryml dostal finanční sankci ve výši dvacet tisíc korun za to, že jako ředitel vrchlabské nemocnice loni v červnu jemenskému lékaři z královéhradecké letecké záchranky řekl: „Vrať se, odkud jsi přišel." Tato slova byla nejprve senátním imunitním výborem vyhodnocena jako přestupek a jako výrok s rasovým podtextem. Ačkoliv se Dryml proti tomuto verdiktu odvolal, Senát rozhodnutí výboru potvrdil. 

Jak prý došlo k incidentu?

K incidentu došlo podle Drymla při převozu pacienta do hradecké nemocnice z Vrchlabí. „Přijela sanitka záchranné služby, nikdo nevěděl odkud, postavila se na vnitřní komunikaci, kterou zablokovala,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dryml s tím, že zanedlouho přiletěl na místo vrtulník. „Vyběhl jsem a ptal jsem se, kdo to tu řídí. Přítomná lékařka mi sdělila, že přivezli pacienta s infarktem a že ho vrtulníkem transportují do královéhradecké nemocnice,“ popsal Dryml, který byl podle svých slov znepokojen tím, že nebyl dopředu informován, aby mohl učinit příslušná opatření. „Přistávací plocha je v sousedství vnitřní komunikace, po které chodí návštěvníci, pacienti, dopravuje se tam materiál a cesta se musí uzavírat, když přilétá vrtulník.“ Navíc tou dobou prý na místě probíhala údržba zeleně. Kdyby posekaná tráva vnikla do útrob vrtulníku, mohl by se podle Drymla zřítit.

Lékař nerespektoval předpisy

„A ten doktor prohlásil, že ho to nezajímá, že si budou dělat, co budou chtít a jak budou chtít. To znamená, že vůbec nerespektoval a nerespektuje místní předpisy nemocnice, které slouží pro bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců a pacientů,“ řekl dále ParlamentímListům.cz Dryml. A doplnil, že mělo také dojít na slovní napadení kvůli jeho příslušnosti k Senátu.

Kdybych pana doktora poslal do zadní části těla…

Po reakci jemenského lékaře následoval Drymlův inkriminovaný výrok. „Já jako ředitel mám povinnost hájit své zaměstnance a pacienty - a to jsem také udělal. A za to jsem byl obviněn, že jsem se dopustil rasistického přestupku, kdy jsem vyžadoval na lékaři, aby dodržoval české zákony, nebo aby se vrátil, odkud přišel. Kdybych pana doktora poslal tam, kam skutečně patří, tedy do zadní části lidského těla, tak bych asi dopadnul lépe. Je to poučení pro příště,“ konstatoval senátor.

Trestní oznámení za urážku Araba

„Navíc ten člověk na mě podal trestní oznámení, že jsem ho urazil jako Araba a přitom tu má od roku 1986 české občanství. Ptám se, zda si tento člověk vůbec zaslouží české občanství, když se stále nedokáže přizpůsobit českým podmínkám a stále se považuje za Araba. Je neskutečné, co si tu někteří lidé mohou dovolit a ještě s podporou některých senátorů,“ podivuje se Dryml.

Jako prokurátor z padesátých let

Podle něj předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) vyhrožoval soudnímu znalci, který Drymlovi zpracoval posudek s konstatováním, že výrok nemohl být rasisticky motivovaný. „Antl se zachoval jako prokurátor z padesátých let. Je neuvěřitelné, co současný Senát pod taktovkou ČSSD provádí. Pokud konstatuje, že český senátor nemůže nikoho ani vyzvat k tomu, aby dodržoval české zákony, tak je něco shnilého v této zemi. Není možné se pak divit slušným lidem, že se jim dostává menších práv nežli nepřizpůsobivým jedincům nebo některým menšinám, což se samozřejmě přestává líbit velké většině obyvatel České republiky. A já s tím souhlasím,“ řekl k tomu Dryml a vyslovil podezření, že Antl spolupracoval na přípravě zmiňovaného trestního oznámení.

Proč senátoři rozhodli o sankci?

Antl v pátek nezvedal telefon. V médiích však uvedl, že imunitní výbor o sankci rozhodl na základě poskytnutých dokumentů policie a výpovědí svědků, přičemž znalecký posudek zpochybnil. Také předseda imunitního výboru Jiří Oberfalzer (ODS) se odvolával na výpovědi svědků a uvedl, že Dryml se při jednání výboru ve dvou případech dopustil lživých tvrzení. Svědci podle něj nepotvrdili, že ho jemenský lékař slovně napadl kvůli jeho příslušnosti k Senátu.

ParlamentníListy.cz oslovily také další senátory z imunitního výboru. Eliška Wagnerová (BEZPP) nechtěla případ komentovat. Vyjádřit se nechtěl ani Jaroslav Kubera (ODS). Pouze sdělil, že se rozhodnutí neúčastnil a odmítá být přestupkovou komisí.

Nemocnice prý byla o příletu záchranky informována

Senátor a královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD) odmítl Drymlovo tvrzení, že nemocnice nebyla o příletu vrtulníku záchranky informována. To ParlamentnímListům potvrdil i mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. „Posádky ZZS KHK (RLP Vrchlabí a LZS Hradec Králové) spolupracovaly při primárním ošetření a následném transportu pacienta s podezřením na akutní infarkt myokardu. Nemocní s touto diagnózou jsou v bezprostředním ohrožení života a jsou proto indikováni k přímému transportu na specializovaný zákrok do kardiocentra, v našem případě ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Nemocnice ve Vrchlabí není personálně ani technicky schopna takovýto zákrok provádět. Celý zásah zdravotnické záchranné služby probíhal standardním způsobem. V žádné jeho fázi nedošlo k ohrožení nikoho ze zasahujících záchranářů ani žádné třetí osoby. To platí i pro přistání vrtulníku letecké záchranné služby. O jeho příletu byla nemocnice ve Vrchlabí informována,“ informoval Ivo Novák.

„Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje plně respektuje verdikt Mandátového a imunitního výboru Senátu Parlamentu České Republiky, potvrzený zamítnutím odvolání senátora Vladimíra Drymla Senátem dne 29. 5. 2014. Celá tato politováníhodná událost nemá žádný vliv na poskytování neodkladné přednemocniční péče v Královéhradeckém kraji,“ uzavřel mluvčí.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…