Zakládal ODS, odešel z ní a je zděšen: Je to banda levičáků

29.02.2012 10:37

Pravicoví ekonomové jsou zděšeni z návrhů ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 na zvyšování daní, z nichž některé podporuje i premiér Petr Nečas z ODS. Podle nich by se v době hospodářské krize neměla dusit iniciativa lidí a ekonomika by se měla naopak spíše podpořit snížením daní.

Zakládal ODS, odešel z ní a je zděšen: Je to banda levičáků
Foto: senat.cz
Popisek: Bývalý senátor Petr Pakosta

Podle Kalouska by se mohly na tři roky zmrazit důchody, tedy jejich valorizace. Mezi další opatření navrhovaná Kalouskem patří například zvýšení DPH na 20 procent (s výjimkou knih, novin a léků), zvýšení daně z příjmu z 15 na 16 procent, zavedení progresivní daně 33 procent u měsíčních příjmů vyšších než 100 tisíc korun a snížení výdajových paušálů OSVČ na 25 a 35 procent, což také znamená faktické zvýšení daní živnostníkům.

Vláda nám jen bere. 15 nových daní

To se ale nelíbí liberálním ekonomům. „Zmrazení důchodů je nemravné v okamžiku, kdy nesplnili například slib snížit o polovinu příspěvky politickým stranám, v okamžiku, kdy se chystají poslat 38 miliard korun na krachující eurozónu. To, co chystá ministr Kalousek, by ani zdaleka nevedlo k vyrovnání státního rozpočtu. Vláda nezrušila ani jediný úřad, naopak další zavedli. Nutí nás platit víc kvůli biopalivům a fotovoltaice. Platíme i vyšší daň z benzínu a nafty. Vybere se méně, protože lidé tankují jinde. Za to je pan Kalousek zodpovědný, protože pro to hlasoval. Přihrál dotace pánům typu Babiše a pak to chce kompenzovat zmrazením důchodů. To není obhajitelné,“ řekl ParlamentnímListům.cz ekonom Petr Mach.

Mach upozornil na to, že ODS i TOP 09 šly do voleb s tím, že nechtějí zvyšovat daně. „Jenom za ty dva roky, co vládnou, zavedli nebo zvýšili asi 15 daní a zřejmě chtějí tento svůj, řekl bych, téměř světový rekord ještě překonat. Každému ekonomovi i tomu, kdo se setkal s placením daní v praxi, je jasné, že vláda se už vyčerpala, pokud jde o zvyšování daní, a když teď budou zvyšovat daně, tak nevyberou více. Poznali to na benzínu, lihu a naftě. Ale nepoučili se z toho. Náš rozpočet nejde vyrovnat zvyšováním daní, to bohužel pan Kalousek stále nechápe. Jediné, co je správné, je škrtat nadbytečné výdaje: dotace, byrokracii, zbytečné úřady, řekl bych skoro protiústavní platby politickým stranám v parlamentu. Nadbytečných výdajů je strašně moc. Od Kalouska je nemravné nic u toho neudělat, porušit volební sliby, zmrazovat důchody a zvyšovat daně,“ říká Mach.

Machovi se nelíbí ani zavedení „milionářské daně“. „Vezou se na vlně populismu. Na vyšší dani pro bohaté nevyberou nic navíc. To je jen jako že ztrestáme zlé bohaté lidi. Chtějí dát veřejnosti náplast na to, že chtějí seškrtat miliardy na důchody,“ zlobí se ekonom Mach.

Vláda dusí lidí i ekonomiku

Ředitel politologicko-ekonomické společnosti Prague Twenty Lukáš Kovanda, který přednáší i na Národohospodářské fakultě VŠE, míní, že by bylo vhodnější daně naopak snížit. „V současné době je jakékoli zvyšování daní nešťastným krokem, protože ekonomika se stále nachází poměrně v křehkém stavu a stále bojujeme s důsledky finanční a dluhové krize a není radno zatěžovat ekonomicky aktivní osoby dalším zdaněním, které v konečném důsledku vede k demotivaci lidí od ekonomické činnosti a demotivaci zaměstnavatelů k zaměstnávání dalších osob. To se může dlouhodobě projevit růstem nezaměstnanosti,“ řekl redakci Kovanda.

Vláda by se podle něho měla spíše zaměřit na to, aby zefektivnila výběr stávajících daní ve stávajících sazbách, a ne se snažit tyto sazby zvyšovat. „V ideálním případě by naopak mělo dojít ke snižování daní, aby byla v této ekonomicky složité době podpořena ekonomická aktivita podnikatelů, firem a dalších subjektů. Zvyšování daní je koncept navýsost levicový. Zavedení té milionářské daně je populistické, aby se ukojila taková ta závist vůči bohatším,“ dodal Kovanda.

Levičácká ODS

Odpůrcem zvyšování daní v jakékoli podobě je i senátor a bývalý člen ODS Petr Pakosta, který je odborníkem na daňovou problematiku. „Krizi nevyřeší zvyšování daní. Jsem opačného názoru. Například bulharská zkušenost je, že snížili daň z příjmu fyzických osob zhruba na třetinu, naopak ale vybrali čtyřnásobek. Proč nestudovat i tyto zkušenosti, byť se někdo dívá na Bulharsko skrz prsty,“ upozorňuje senátor Pakosta.

„Obecně můj názor na zvyšování daní je negativní. Peníze mají zůstat v co nejvyšší míře těm, kteří je dokázali vydělat, ne těm, kteří je rozfofrují za hlouposti, případně rozkradou. Můj negativní názor na zvyšování daní je ještě silnější v období krize. V době krize bych naopak daně snížil, aby ekonomika měla co nejméně překážek ke svému rozpohybování. Rezervy pro vyrovnání rozpočtu bych hledal spíše v hospodaření státu. Měli bychom se zamyslet nad tím, co by stát měl a neměl vykonávat,“ dodal Pakosta.

Pakostovi se také nelíbí milionářská daň. „Levice tomu sice zatleská, ale ekonomický přínos je velmi pochybný. Jsem zděšen, že kdysi pravicová ODS takový levičácký populismus podporuje. Já jsem zakládal ODS, která podporovala nízké daně a levný stát. Současná ODS bohužel prosazuje pravý opak. Zjevně to jejím členům vůbec nevadí. Zvyšování daní je jasně levicový koncept. Ať se na mě nezlobí, ale zvyšování daní může podporovat jen banda levičáků,“ uzavřel Pakosta, který nedávno z ODS vystoupil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…