Zavařila Samková Okamurovi ústavní stížností plnou vtipů? Zeptali jsme se

27.12.2012 18:35

Vtipy na účet úředníků ministerstva vnitra, kteří se proslavili kuriózním výpočtem chybovosti podpisů sesbíraných prezidentskými uchazeči, se objevily i v ústavní stížnosti, kterou jménem vyřazeného kandidáta Tomia Okamury sepsala advokátka Klára Samková. Podání k ÚS se podle jeho bývalé místopředsedkyně Elišky Wagnerové vyznačují nejrůznější argumentací, ale na vtipy v nich si nevzpomíná.

Zavařila Samková Okamurovi ústavní stížností plnou vtipů? Zeptali jsme se
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Lomnici nad Popelkou účinkovala pojízdná show Tomia Okamury

Pořádně se zapotí, ale možná i pobaví, Ústavní soud, až bude studovat stížnost senátora Tomia Okamury, který se jednak domáhá návrhu na vydání předběžného opatření, jímž by se odložila volba prezidenta do doby rozhodnutí Ústavního soudu o této stížnosti, a jednak navrhuje zrušit rozhodnutí ministerstva vnitra a Nejvyššího správního soudu o odmítnutí své kandidátní listiny na funkci prezidenta republiky.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Tomio Okamura, jehož zastupuje advokátka Klára Samková, totiž zdůvodňuje svoji ústavní stížnost porušením těchto ústavních práv: rovnost lidí, zákaz diskriminace, právo podílet se na veřejných věcech a právo na přístup k veřejným funkcím, porušení svobodné soutěže politických sil, nepřípustnost změn podstatných náležitostí demokratického právního řádu, porušení petičního práva, právo na spravedlivý proces, právo svobody projevu a všeobecný zákaz diskriminace.

Práce úředníků dostala podobu folklórních historek

Z obsáhlé ústavní stížnosti plné odkazů na příslušné paragrafy se až groteskně vymyká pasáž, která se věnuje výpočtu chybovosti podpisů sesbíraných prezidentskými kandidáty tak, jak ji provádělo ministerstvo vnitra. „Kritika způsobu výpočtu chybovosti a způsob manipulace s petičními archy ministerstvem vnitra dostala podobu folklórních historek, při nichž se matematická veřejnost nepokrytě bavila,“ píše se v ústavní stížnosti.

„Tyto historky, jejichž společným jmenovatelem bylo jednak zesměšňování matematické znalosti úředníků ministerstva vnitra, jednak matematické rozbory, nad veškerou pochybnost prokazující, že s petičními archy jednotlivých kandidátů Ministerstvo vnitra protizákonně manipulovalo, bylo vtěleno nejen do řady článků, ale i internetovým světem volně kolujících vtipů,“ odkazuje Tomio Okamura, zastoupený Klárou Samkovou, na kabaret, kterým veřejnost bavil odbor všeobecné správy ministerstva vnitra.

Bývalou místopředsedkyni ÚS by policajtský vtip neurazil

A v příloze jsou také některé vtipy citovány. Jeden z nich je parafrází na sčítání procent ze dvou prověřovaných vzorků v podání ministerských úředníků. „Pane řidiči, vaše auto jelo rychlostí 40 km/hod. a váš přívěsný vozík rovněž rychlostí 40 km/hod., to máme pokutu 2 tisíce korun za překročení povolené rychlosti v obci o 30 km v hodině!“

Je otázkou, zda vtipy jako součást ústavní stížnosti už dopředu nesnižují šanci na úspěch a zda to soudci celé nevezmou jako zesměšňování. „Je to sice takové jednoduché, ale mě by to neurazilo. Ale nemůžu mluvit za nynější soudce,“ říká pro ParlamentníListy.cz senátorka a donedávna místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

Advokátka ústavní stížnost pepřila a pepřila

„Setkala jsem se s nejrůznější argumentací, ale jestli tam byly i vtipy, to si nevzpomínám. Možné to ale je,“ připouští Eliška Wagnerová, že Klára Samková sepsáním takovéto ústavní stížností nemusí být nutně průkopnicí. O tom, zda mohou vtipy, a to i košilaté, uvedené ve stížnosti hrát nějakou roli při rozhodování ústavních soudců, však nechce spekulovat.

Ústavní stížnost Tomia Okamury je totiž opepřena ještě dalšími dvěma vtipy. Potká Kohn Abelese a ten se ho ptá: „A co pořád dělaj, Kohn?“ A Kohn říká: „No, teď nakupuju koberce ze Samary, jeden za stovku a tady v kšeftu ho prodám za 400. Ale mně ty čtyři procenta zisku stačej.“ Anebo ještě hůře: „Miláčku, jak to že malej … malej! Jednu erekci jsem měl večer, druhou ráno, tobě je dvacet centimetrů málo?“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…