„Kotelnice“ Jílková k domácímu násilí: Vinu má i naše šovinistická vláda

02.10.2012 21:15

„Kdybyste věnoval více prostředků do prevence domácího násilí, ušetřil byste 1, 3 miliardy korun státnímu rozpočtu,“ vzkázala ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP09) „pekelná kotelnice“ Michaela Jílková. Ta tentokrát nesmažila ani nedusila politiky, ale naopak, moderovala konferenci „Kolik stojí domácí násilí?“. Servítky vůči vládě si ale už tradičně nebrala. „Jestlipak víte, že domácí násilí je hlavní příčinou smrti u žen, mezi 16 a 44 lety věku?, zlobí se na vládní garnituru.

„Kotelnice“ Jílková k domácímu násilí: Vinu má i naše šovinistická vláda
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Konference se věnovala ekonomickým dopadům domácího násilí na státní rozpočet a jejím patronem byl předseda senátu Milan Štěch (ČSSD). Poprvé byla v České republice zpracovaná analýza ekonomických dopadů domácího násilí na státní rozpočet, a teprve v tu chvíli se ukázalo, jak hluboce tento problém ovlivňuje naši společnost.

A proč je Michaela Jílková tak nabroušená na vládu?

ParlamentníListy.cz se zeptaly Michaely na to, proč si, jako Češi tak málo věříme? Proč se naše společnosti nebo sdružení nestanou například iniciátory vzniku celoevropských jednotných hodnotících kritérií, aby byly výsledky v jednotlivých zemích relevantní, validní a hlavně, použitelné pro další studie evropského rozměru? Takto sjednocená hodnotící kritéria v rámci EU zatím neexistují.

„Proč si tak málo věříme?,“ doslova zavrčela Michaela Jílková. „Protože je to vina naší šovinistické politické reprezentace, která do toho Bruselu jezdí,“ dodává rozzlobeně.

Jak říká, v našich politicích stále ještě přetrvává patriarchální pohled na rodinný život. „Mají stále ten mylný pocit, že muži jsou něco více,“ konstatuje Jílková. Dodává, že facku ženě tato garnitura a generace politiků nijak příliš neodsuzuje.

„Vezměme si kupříkladu, že nějaký politik někoho zfackuje a je na to doslova hrdý,“ zlobí se Jílková. „Prostě, v jejich zastaralých názorech máme smůlu,“ konstatuje známá moderátorka. „Pokud mají názor, že jedna facka ženě nevadí, nebo snad, že si žena facku zaslouží, tak pokud takový názor mají, je tento názor primitivní, hloupý, zastaralý, šovinistický a velmi nedůstojný,“ říká televizní moderátorka Michaela Jílková.

Náklady za duševní újmu, které jsou podstatně vyšší, do studie zatím zahrnuty nebyly

„Tato studie je zcela první v ČR,“ konstatovala Jitka Poláková, ředitelka občansky prospěšné společnosti ProFem, která iniciovala zpracování studie. Jak řekla přítomným novinářům, kromě fyzických traumat, dochází při domácím násilí k traumatům duševním, která mívá nevratné a nenapravitelné důsledky. Jitka Poláková zdůraznila důvod konání podobných konferencí či setkání a sestavování analytických studií. „Chceme, aby se stát zabýval prevencí a podporou obětí domácího násilí. Je potřeba znát čísla, která ovlivňují státní rozpočet,“ dodala.

Kromě již zmíněných 1,3 miliard korun, které zahrnovaly náklady policie, státního zastupitelství, soudů, přestupkových řízení, dotace na poskytování sociálních služeb, zdravotnictví, náklady na vyplácené podpory v nezaměstnanosti a nemocenské, odhadují odborníci další náklady.

Mezi náklady domácího násilí nejsou ovšem zahrnuty například částky, které vyplývají ze sociální ochrany při ekonomické či sociální nouzi náklady za léky, které jdou na vrub obětí. Také finanční ztráty plynoucí z omezení ekonomické aktivity obětí.

Nejsou zahrnuty ani částky za morální újmu. „Oslovili jsme 3000 žen ve věku od 16 do 65 let věku,“ upřesňuje autor studie Kamil Kunc. Jak dodal, průměrná výše částky, na kterou ženy hodnotily svou duševní újmu, se pohybuje kolem 50 tisíc korun. „Tím se dostáváme až na 20 miliard ročně,“ říká autor studie Kamil Kunc.

Na policii se oběti domácího násilí obracejí hned na třetím místě po rodině, říká policistka

 „Policie chápe problematiku domácího násilí, chce ho řešit a chce pomoci, aby už nebylo nadále pácháno,“ řekla nadporučík brněnské Policie ČR Alena Skoumalová. „Je velmi příznivé, že se obětí domácího násilí obracejí na policii hned na třetím místě po rodičích a příbuzných. Potvrdila také vysoké počty úmrtí v případech domácího násilí. „Ročně přijde o život v důsledku domácího násilí zhruba 80 žen,“ konstatovala Skoumalová. „Když si uvědomíme, že na metanol zemřelo tragicky 27 osob, je počet 80 žen, které zemřou v důsledku domácího násilí, naprosto děsivý,“ dodává Michaela Jílková.

Zahraničí je v předstihu. Nejen ve studiích, ale i v samotném přístupu

Mezi hosty byla také rakouská odbornice Dr. Dawid Evelyn, autorka studie „Ekonomické domácí násilí v Rakousku“. Informovala přítomné, že její země začala sbírat a pořádat tyto údaje od roku 2006. Také ona si pochvalovala, že studie vyjevila údaje, s nimiž rakouská vláda musela začít počítat. „Došli jsme k částce 78 milionů eur, s inflací to bude tak kolem 90 milionů eur ročně (cca 2,2 miliardy Kč),“ říká Rakušanka.

Ještě dříve s tím začaly Spojené státy. Jak řekla Dr. Lisa Brush, profesorka sociologické katedry University v americkém Pittsburghu, její země sbírá tato data od roku 1970. Když informovala přítomné o této skutečnosti, zmínila zároveň, že se data třídí také podle rasové příslušnosti. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda nejsou obviňováni z rasismu, doktorka Brush jen nechápavě zavrtěla hlavou. „Ale oni přece reagují jinak,“ říkala nechápavě. „Tyto ženy nejsou obětí z rasového důvodu, tedy protože jsou černé nebo bílé či jiné, ale naopak. Hraje zde úlohu jejich mentalita, tradice a zvyklosti prostředí,“ říká americká specialistka. Otázkou se cítila evidentně zaskočena. „Rasa je velmi důležitá, protože rozdíly jsou hodně velké,“ dodala profesorka Lisa Brush.

Jak také řekla, účelem těchto studií je snížit počet obětí domácího násilí. „A to se nám daří,“ konstatovala s viditelným potěšením.

Na co čeká česká vláda s podpisem mezinárodní úmluvy proti domácímu násilí na ženách?

Na tiskové konferenci se také „provalilo“, že naše vláda odmítla podepsat mezinárodní úmluvu proti domácímu násilí. „Ze 47 zemí tuto úmluvu nepodepsalo 23. Nevím, proč musí být zrovna Česká republika mezi nimi,“ zlobí se Michaela Jílková. „Přitom je domácí násilí hlavní příčinou smrti u žen, mezi 16 a 44 lety věku. Je to víc, než způsobí autonehody,“ dodává.

Jak ale dál řekla pro ParlamentníListy.cz „v ČR to musí být genderově vyvážené“. „No a proto, že to má v názvu „násilí páchané na ženách“ (přitom ženy tvoří až 95 procent obětí), česká vláda to odmítá podepsat,“ dodává známá moderátorka.

Studie vznikla díky finanční podpoře americké nadace Vital Voices Global Partnership a kosmetické společnosti Avon. Podle odborníků velmi užitečná publikace, vznikla za 500 tisíc korun. Dvě třetiny z toho poskytla americká nadace, třetinu společnost Avon. K organizaci konference finančně přispělo velvyslanectví USA v Praze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…