Aféra Nagyová: Do hry vstupuje slavný advokát Sokol

14.06.2013 8:36

VÍME PRVNÍ Mezi zadrženými, pro které si ve čtvrtek přišli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, figuroval vedle současného šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy též jeho předchůdce Ondrej Páleník. Ten měl figurovat v kauze „poslaneckých rebelů“ ODS.

Aféra Nagyová: Do hry vstupuje slavný advokát Sokol
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Advokát Tomáš Sokol odchází od soudu

ParlamentníListy.cz zjistily, že Páleníka zastupuje známý advokát Tomáš Sokol. Jeden z nejrenomovanějších českých právních zástupců figuruje například v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, kde hájí bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího druha Petra Kotta. Jako právní zástupce vystupoval též v kauze "justiční mafie", kde se několik právníků domáhalo omluvy za tvrzení, že ovládají českou justici. Vystupuje rovněž v řadě dalších kauz, spojených s politikou.

Hospodářské noviny spekulují, že Páleník, stejně jako jeho nástupce Kovanda, byli zadrženi v souvislosti s kauzou „rebelů“ ODS, poslanců, kteří odmítali podpořit návrhy ministra Kalouska na daňové změny. Nakonec rezignovali a výměnou získali lukrativní posty ve státních podnicích. Dva z nich, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa, již byli zadrženi, zbývající Marek Šnajdr se dnes má vrátit ze zahraniční cesty.

Kauza rezonovala celý podzim 2012 a v té době mělo kromě přemlouvání tří poslanců docházet i k pokusům přimět je k poslušnosti nátlakem. V tom se měla angažovat především pravá ruka premiéra Nečase Jana Nagyová (rovněž ve čtvrtek zadržena). Ta se měla pokoušet trio kverulujících poslanců vydírat kompromitujícími materiály o jejich dosavadních obchodních a politických aktivitách.

Materiály měla Nagyová mít právě od Vojenského zpravodajství. To do října 2012 řídil právě generál Páleník. Od 1. 11. 2012 jej vystřídal jiný generál, Milan Kovanda, a Páleník se stal šéfem Správy státních hmotných rezerv.

ParlamentníListy.cz ovšem zjistily, že za Páleníkovým stíháním může být ještě něco jiného. Konkrétně se hovoří o aktivitě zpravodajské služby směrem k některým soukromým osobám, možná i k manželce premiéra Radce Nečasové.

Páleník má za sebou skvělou vojenskou kariéru, absolvoval několik důstojnických kurzů v USA a působil na Vojenském velitelství NATO. Dosáhl hodnosti generálporučíka a od roku 2007 byl ředitelem Vojenského zpravodajství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…