Aktivista Penc vyzývá: Nevracíme se do Moskvy, tak se uklidněte

30.01.2013 19:14

JINÝMA OČIMA Dnešní spolky intelektuálů už ve společnosti nehrají tak zásadní roli jako dřív, kdy protestem riskovaly přinejmenším návštěvu estébáků. I když Stanislav Penc nevolil Miloše Zemana, petici proti němu nepovažuje za moc šťastnou a spíše nabádá k demokratickému postoji. Zeman na Hradě sice vývoji občanské společnosti moc nepomůže, ale zatím mu netřeba nasazovat psí hlavu.

Aktivista Penc vyzývá: Nevracíme se do Moskvy, tak se uklidněte
Foto: facebook.com
Popisek: Stanislav Penc, veřejně aktivní občan, pasáček koz a oslů, zedník a zahradník

Ohledně protizemanovské petice má jasno. „Bál bych se podobných výzev k rozdělování společnosti. I když se mi prezident nemusí líbit a nemusí se mi zamlouvat prolhaný závěr jeho volební kampaně, nebudu mu nasazovat psí hlavu. Tak bych ve skutečnosti zčásti ukázal, že nejsem demokrat a nejsem schopen brát i pohled někoho jiného. Společnost je prostě taková. Po dvaceti letech si raději vybrala populistu než člověka, nad jehož slovy musí trochu přemýšlet. Tak to je, což ale neznamená, že by šlo o krok o dvacet let zpět, a že bychom se vraceli do Moskvy,“ soudí Stanislav Penc, jenž je aktivní v boji za lidská práva. Prostě tábor voličů Karla Schwarzenberga nabádá ke zdrženlivosti.

Právo na názor

Penc v první řadě uznává názor každého na svůj názor. „Žádné petice jsem nepodepisoval, na internetových sítích jsem podporoval jednoho z kandidátů, ale nebyl v žádném volebním týmu a nechodil na mejdany. To, že někdo volí stejného kandidáta, neznamená, že musí mít stejný pohled na svět nejen s tím kandidátem, ale ani s ostatními voliči. Jsem zastáncem toho, že každý má mít právo na svůj názor, i když je odlišný od názoru někoho jiného. Sporné je to v případě, když někdo svým názorem vyzývá k násilí proti někomu jinému, vytváří tvrdý předěl s rasistickými výroky o Židech, Maďarech, Němcích, Češích a dalších. Ten nemá mít právo na svůj názor a má být potrestán, ale jinak, ať si lidé říkají, co chtějí,“ vysvětluje.

Podle něj má prezident ve společnosti význam symbolický. „Pro vnímání politiky společností, ale v tom není jediný. Do dnešní politiky a vnímání se Miloš Zeman jen hodí. Pro velkou část společnosti, jak je vidět podle výsledků, bude radostí, že jim pomalu senilní dědeček na Hradě bude vyprávět vtipy a pololži. Co se týká reálné politiky, kterou může vykonávat, tak si počkejme na jeho kroky. Říkal, že bude prezidentem spodních deseti milionů a tak doufejme, že do konce volebního období skutečně neudělá z deseti milionů občanů spodních deset milionů,“ podotýká s tím, že Zeman nejspíš nebude tím, kdo by se významně zasadil o rozvoj občanské společnosti.

„Doufám ale, že když mu někdo z občanů napíše dopis na Hrad, tak se jím bude zabývat. Ne, jak to dělal jeho předchůdce Václav Klaus, který na dopisy zásadně neodpovídal. To uvidíme. Zatím vytváří tlaky, jaké dělal vždy. Klasický populista. Logicky první, co řekl, aby se o něm mluvilo, tak že mají být předčasné volby. O tom ale on nerozhoduje. O tom rozhoduje Poslanecká sněmovna vyslovením či nevyslovením důvěry nebo vláda jako celek pokud nerezignuje. On o tom samozřejmě ví a také ví, že politiku dělají politici, a když jim nejde o blaho občanů, tak je jedno, co říkají, novináři to stejně napíší a jede se dál. Může se pak docela dobře rozjet na populistické vlně,“ dodává.

Slábnoucí role intelektuálů

Dnešní spolky intelektuálů už podle něj nemají ve společnosti zásadní význam.  „Na rozdíl od doby předrevoluční dnešní intelektuálové už nedávají krk na stůl. Už si každý může pindat, co chce a za jeho slovy nemusejí být žádné činy. Dřív, když jste podepsal nějakou petici, která proti něčemu protestovala, tak jste čekal na výslech, zatčení či šikanu. Po revoluci nastala doba, kdy je možné leccos změnit. A mnoho lidí ve společnosti to také dělá a posouvají ji tím dál. Třeba různé záslužné charity. A pak jsou zde intelektuálové, co mají jen své výkřiky. Třeba lidé, co nejsou ochotni řádně platit daně, vytvoří nadaci proti korupci a jejich hlavní aktivita je v tom, aby stát vytvořil podmínky, aby mohli sedět v komisi, která bude moci zkoumat živé svazky BIS. I takoví jsou někteří dnešní intelektuálové,“ doplňuje.

Ostatně v současnosti naznačenou možnost, že se Karel Schwarzenberg stane premiérem, nevidí jako moc reálnou. „V prezidentské volbě hrál i přes jeho politické angažmá v TOP 09 velkou roli životní příběh a pohled na svět. Nejen, že je nejbohatší politik ze všech, ale je i dobrým hospodářem. To znamená, že zaměstnává řadu lidí a dělá to dobře po generace. To že bude premiérem za tuto politickou stranu, že bude kandidovat na předsedu TOP 09, jí podle mě moc hlasů nepřidá, ale nevím. Já určitě, i přesto, že jsem ho teď volil, TOP 09 volit nebudu. Vždyť tam mají ministry, co na lidi, kteří ztrácí střechu nad hlavou, posílají policejní těžkooděnce. Takové podle mě moc lidí volit nebude. Ale může se tát, že marketingovým tahem a kampaní může TOP 09 ještě převálcovat ODS,“ přemítá.

Podle něj bude velké části lidí, co chtěla mít Karla Schwarzenberga prezidentem, lhostejné, jestli se stane premiérem. „Včera jsem viděl paní, která odpovídala za politickou přípravu kampaně Karla Schwarzenberga, a žasnul jsem, že se mu to i s takovými lidmi povedlo. Říkám jí paní jakoby, protože jde o její nejoblíbenější slovo. Ta paní vše zpochybnila, ale o všem prý věděla předem. Ještě říkala, že musel Karel chodit na vládu i do Sněmovny, pak že vlastně nemusel, ale chodil, proto většinu schůzí začínali v šest a končili ve tři ráno. Chudák Karel,“ říká v kritice Schwarzenbergova volebního týmu Stanislav Penc. Ohledně voleb jasně zdůrazňuje, že zastupitelská demokracie je o tom, abychom si zvolili lidi, na které nadáváme nebo ne, ale abychom se společně neprali na ulicích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…