Američan Best vidí pravý důvod Drábkova konce i odměnu za něj

05.10.2012 6:17

Za rezignací ministra Jaromíra Drábka je něco víc, než jen přijetí politické odpovědnosti. Americký novinář a pozorovatel naší politiky Erik Best je přesvědčen, že ministrův odchod má pomoci k mediálnímu utichnutí celé kauzy. Možnou odměnou za jeho rezignaci mu podle Besta může být předem zajištěná beztrestnost.

Američan Best vidí pravý důvod Drábkova konce i odměnu za něj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministři Drábek a Bendl před hlasováním

„Předpokládám, že Drábkova rezignace má něco společného s volbami, pochopili, že musí zareagovat rychle a jestli na něho přímo tlačili, těžko říct. Řekl bych, že i ministr Drábek pochopil, jak musí reagovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Best.

Je reálné, že by ministr Drábek o údajně kriminálních aktivitách nevěděl? „Je to sice možné, ale o tomhle se nejspíš mluvit vůbec nebude, protože ministr odejde a už se na to částečně zapomene. Pokud Šiška a Hojer nic neřeknou, což předpokládám, tak nastane podobná situace jako v případu CASA s dvojicí Parkanová a Kalousek v tom smyslu, že o tom Kalousek nejspíš věděl. Tím už se dnes málokdo zabývá, nikdo nemá přímý důkaz,“ připomíná komentátor.

Drábek musel zmizet, aby kauza utichla

Jaromír Drábek odejde a celá kauza mediálně utichne, lidé se o to přestanou zajímat. „Přesně tak to podle mě bude. Když jsem o tom přemýšlel, jsem přesvědčen, že Drábkův odchod vlastně dokazuje, že na tom něco bude. Pochopili, že čím dříve Jaromír Drábek zmizí, tím dříve o tom lidé a média přestanou mluvit. Je to podobná politika, jako na pražské radnici s dopravním podnikem. Tam ředitel Lich sice odejít nechtěl, ale mělo to podobný efekt,“ míní Erik Best.

Dříve prý bylo spíše běžné, že v takových situacích ministr prostě na svém postu zůstal, ale díky tomuto kroku jsme se posunuli dál v tom, že ten důkaz, jak to všechno bylo, je vlastně jasnější.

„Nezacházel bych tak daleko, že by sám Drábek měl svou vinu a proto radši mizí, tedy je to samozřejmě možné, ale bez ohledu na to, zda v tom je zapletený, figuruje tam jako ten, kdo měl vědět, co se děje,“ upozorňuje na Drábkovu odpovědnost jako Šiškova nadřízeného.

Zatčení ministra? To ne, je to prý zařízené

Best však nepředpokládá, že by situace zašla tak daleko, aby si policie třeba vlivem postupujícího vyšetřování přišla i pro samotného Jaromíra Drábka. „Pro takové eventuality jsou podle mě již zajištěna opatření, aby se to nestalo. Předpokládám, že z toho Drábek zůstane venku. Mohlo se to zkrátka ‚nějak‘ zařídit, aby z toho venku opravdu zůstal,“ naznačil v komentáři pro ParlamentníListy.cz Erik Best možné zákulisní hry.

Nad zásadní „zvláštností“ v celé kauze se nedávno v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pozastavila i známá advokátka a možná kandidátka na prezidenta Klára Samková. Oproti korupčním kauzám z minulosti je totiž exnáměstek Šiška obviněn nikoli z přijetí úplatku, ale z podplácení. A to je podle Samkové ještě horší.

Fungování ministerstva je mimo právní rámec

„Jestliže orgán státní správy dává úplatky, je to snad ještě horší, než kdyby je přijímal. To by znamenalo, že pokud úředník úplatky bere, můžeme říct, že se jedná o osobní selhání. Pokud úředník jménem svého úřadu úplatky dává, pak se jedná o institucionální záležitost, která ukazuje, že ten úřad funguje způsobem, který je naprosto mimo veškerý právní rámec této země,“ uvedla se znechucením advokátka.

Nad pozadím celé kauzy pak vyslovil značné podezření investigativní novinář a zástupce šéfredaktora týdeníku Euro Jan Hrbáček. Podle něho je totiž klidně možné, že bylo údajné nabídnutí úplatku ve formě státní zakázky za sto milionů korun na Vladimíra Šišku zinscenované.

Firma OKsystem, která dlouhá léta s Ministerstvem práce a sociálních věcí spolupracovala a spravovala pro úřad IT systémy, po tučném období, kdy na těchto zakázkách vydělávala až 400 milionů ročně, byla najednou vytlačována pryč. A to Hrbáček považuje za zlom.

„Představte si, že máte firmu, která zaměstnává určitý počet lidí a máte roční příjem od jedné instituce, v tomto případě Ministerstva práce a sociálních věcí, čtyři sta milionů korun. Najednou ten příjem někdo zkrouhne na 150 milionů a to bůh ví, jestli vůbec. Pokud by se je povedlo úplně odříznout od ministerstva, tak je ta firma mrtvá, protože žila pouze z toho. To právě budí otázky, jestli to od majitelů OKsystemu, Martina Procházky a dalších společníků, nebyla hra vabank, jak se vrátit do hry,“ konstatoval ve čtvrtek pro server ParlamentníchListů.cz Jan Hrbáček z Eura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…