Babák v Partii přiznal: V důchodu se nechám živit státem. Druhému pilíři nevěřím

05.05.2013 13:05

V nedělní Partii televize Prima Family proti sobě usedl místopředseda Věcí veřejných Michal Babák a někdejší ministr práce a sociálních věcí, místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Ten zde obhajoval smysluplnost projektu sKaret, o jehož konci vláda tento týden doporučila jeho nástupkyni Müllerové vyjednávat s Českou spořitelnou, která sKarty provozuje.

Babák v Partii přiznal: V důchodu se nechám živit státem. Druhému pilíři nevěřím
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Michal Babák

Hned v úvodu televizní debaty exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek hovořil o výhodách karet sociálních systému, tzv. sKaret. „Došlo k výraznému zlevnění nákladů na distribuci sociálních dávek. Víc peněz zbylo na dávky a méně peněz na provoz. Klienti dostali zdarma nástroj, za který by jinde museli platit,“ hájil přínosy sKaret Drábek.

Místopředseda Věcí veřejných Michal Babák je však jiného názoru. A tento projekt označil za jednu z největších krádeží posledních dvaceti let. 

Na tato slova reagoval exministr Drábek . „Připravit, podle vašich slov krádež, v případě, kde stát za zakázku neplatí ani korunu, to je konstrukce, která zasluhuje možná ocenění za umělecký výtvor,“ odpověděl Drábek. Podle něj bylo celé výběrové řízení naprosto transparentní. A zrušení smlouvy s Českou spořitelnou by znamenalo vyhození třech miliard korun, protože stát by přišel o možnost ušetřit ročně čtvrt miliardy korun po dobu dvanácti let.

Místopředseda Věcí veřejných poté připomněl Drábkovi, že TOP 09 si vůbec neuvědomuje, že sněmovna vydala usnesení o zrušení sKaret a Ministerstvo práce a sociálních věcí je i přesto vydává. „Drábek lhal ve sněmovně, když řekl, že karta bude pro sociální dávky a ne pro důchody a bude dobrovolná,“ doplnil Babák.

„Torpédujete věci jen proto, že jste kdysi byli vládní stranou a teď už nejste,“ oponoval Drábek. A pokračoval: „Tato vláda udělala řadu nutných kroků, které byly po dohodě všech tehdy vládnoucích stran. To, že se dnes Věci veřejné nebo ODS proti řadě těch kroků vymezují, to je fakt. Také je ale fakt, že v roce 2012 se snížila míra ohrožení chudobou díky tomu, že byla provedena sociální reforma. Ušetřili jsme osm miliard korun a přitom snížili míru ohrožení chudobou. Máme nejnižší míru ohrožení chudobou ze všech zemí v EU,“ vysvětlil exministr Drábek.

Podle Babáka však tato skutečnost není zásluhou někdejšího ministra Drábka. Poté místopředseda Věcí veřejných řekl, že jeho strana v této věci zvažuje trestní oznámení. „Česká spořitelna bude pravděpodobně vymáhat 300 milionů náklady, když dojde ke zrušení smlouvy. A zvažujeme jako Věci veřejné podání trestního oznámení, protože to přeci nemůže zaplatit daňový poplatník,“ řekl Babák.

Babák: Druhý pilíř ne. Nechám se živit státem

Drábek pak znovu připomněl, že naopak stát ušetřil peníze daňových poplatníků díky sKartám. Poté Drábek zdůraznil, že výplata sociálních dávek není ohrožena.

Řeč byla také o druhém pilíři důchodové reformy. Na dotaz moderátora Jana Punčocháře, zda již vstoupil do druhého pilíře, Drábek uvedl, že ano a že si na penzi spoří. Michal Babák následně prohlásil, že on se raději nechá živit státem a do druhého pilíře nehodlá vstoupit. "Nespořím, protože mu nedůvěřuju," řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…