Babiš v ČT tepal premiéra: Sobotka podrazil koalici, své poslance i opozici. Populista

07.12.2014 12:58

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše při jednání o platech zákonodárců podrazil koalici, své poslance i opozici. Choval se absolutně populisticky, řekl dnes Babiš v Otázkách Václava Moravce na ČT. Postup sociální demokracie v této záležitosti označil za neuvěřitelný.

Babiš v ČT tepal premiéra: Sobotka podrazil koalici, své poslance i opozici. Populista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš zopakoval svůj názor, že sociální demokracie nechtěla řešit zvyšování platů před komunálními volbami, protože se prý vždy chová podle voleb, a tak se věc začala řešit pozdě. Na koaliční radě 12. listopadu podle něj premiér uvedl, že si představuje růst platů ústavních činitelů v příštím roce mezi 3,5 a 26 procenty a pověřil předsedy koaličních klubů, aby to projednali s opozicí.

Rozpočtový výbor se na růstu platů dohodl. A pak se stalo něco neuvěřitelného...

Sněmovní rozpočtový výbor se pak dohodl na růstu platů o 14,4 procenta. „A potom se stalo něco neuvěřitelného, protože 22. 11. zasedalo předsednictvo ČSSD, na kterém pan premiér navrhnul, že to zvýšení je nepřijatelné, a stal se bojovníkem proti zvýšení platů, tudíž podrazil koalici, své poslance, opozici a choval se absolutně populisticky," uvedl Babiš. Postěžoval si také na to, že o tom jako koaliční partner nebyl informován.

Po dlouhých debatách se nakonec v pátek poslanci dohodli na tom, že by jim od ledna měli vzrůst platy zhruba o tři procenta. Základní plat poslance a senátora by se zvýšil o 1700 na 57.600 korun. Platová předloha, která řeší i soudcovské platy, míří k posouzení do Senátu. Premiér Sobotka věří, že s normou nebude mít problém ani prezident Miloš Zeman.

Nejlepší by bylo, kdyby platy politikům určovaly odměnové komise. Jako ve Finsku a Švédsku

Schválený návrh předpokládá, že příští rok se budou platy politiků vypočítávat ze základny ve výši 2,25násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za rok minulý. Další dva roky by se koeficient zvyšoval vždy o desetinu, v roce 2018 by byl 2,5. Pak se automaticky vrátí na konečných 2,75.

Babiš v OVM také označil za nenormální stav, kdy poslanci rozhodují o svých platech. Nejlepší způsob určování platů politiků mají podle něj ve Finsku a Švédsku, kde je určují „odměnové komise“. Jejich členy jsou například soudci. Babiš se také ohradil proti kritice, kterou vzbudil jeho výrok o tom, aby o poslaneckých platech rozhodovala vláda. Tato slova byla prý jen recesí, nemyslel je vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…