Babiš vysvětlil PL, jak to bylo na schůzi NATO. Ostře

23.06.2020 9:55

„Chápu, proč prezident Trump pana Boltona vyhodil,“ řekl ParlamentnímListům.cz Andrej Babiš v reakci na Boltonovy výroky na adresu českého premiéra z dřívějšího summitu NATO. John Bolton nyní vydává knihu pamětí a zmiňuje i Babiše s tím, že prý pronesl nejvíce nejapný výrok k tématu výdajů na obranu.

Babiš vysvětlil PL, jak to bylo na schůzi NATO. Ostře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Případ, o kterém v úterý ráno informovala česká média, se měl stát v červenci 2018 na vrcholné schůzce NATO. Řešily se tam i výroky amerického prezidenta, který před tím vyjádřil hrubou nespokojenost nad tím, že členské státy Aliance ve většině stále nedávají na obranu dvě procenta HDP, k nimž se zavázaly.

Šéf Bílého domu tam vznesl požadavek, aby spojenecké státy výdaje na obranu na domluvená dvě procenta navýšily už do začátku roku 2019. V reakci na to začali představitelé členských zemí NATO na jednání v bruselské centrále řešit právě toto téma.

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí

Nyní, o dva roky později, i na toto jednání ve svých kontroverzních memoárech vzpomíná bývalý poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton. 

„Nejvíce nejapný komentář přišel od českého premiéra, který řekl, že se ze všech sil snaží dosáhnout dvou procent do roku 2024, ale že jejich HDP roste tak rychle, že si není jistý, zda mohou obranné výdaje udržet krok. V podstatě tím říkal, že bohatnou moc rychle na to, aby se mohli náležitě bránit. Trump po tom skočil a říkal, že má podobný, vlastně mnohem větší problém v důsledku amerického ekonomického růstu,“ píše Bolton v knize, jejíž vydání se snažilo stopnout americké ministerstvo spravedlnosti s odkazem na ohrožení národní bezpečnosti.

ParlamentníListy.cz se obrátily přímo na českého premiéra Andreje Babiše, aby na tuto dva roky starou situaci zavzpomínal a sdělil, co na Boltonovy výroky říká.

Podle Babiše jde o jednoduchou trojčlenku a ostatní lídři to tehdy na summitu pochopili také. „Takových knih plných nesmyslných prohlášení už bylo. Přesto té úvaze pana Boltona nerozumím. Stačilo by se zamyslet, je to jenom jednoduchá trojčlenka. A na jednání summitu NATO ji kromě prezidenta Trumpa pochopili i ostatní evropští lídři. Logicky jsem argumentoval tím, že v podstatě tolik nezáleží na procentu HDP, které utratíte za zbrojení, protože důležitější je absolutní částka, která jde na výdaje na obranu,“ míní premiér.

„Pokud vám roste HDP, tak vám roste i absolutní částka, kterou byste měl utratit za zbrojení, ale pokud nám v tomto roce HDP klesne a naše výdaje na obranu zůstanou zachovány, tak nám procento výdajů na obranu logicky stoupne. Taky chci poznamenat, že od našeho nástupu do vlády budeme mít v rámci rozpočtu 2021 absolutní nárůst 100 % výdajů na zbrojení. Ta slova v knize jsou vytržená z kontextu a teď už docela chápu, proč prezident Trump pana Boltona vyhodil ze svého týmu poradců, když nebyl schopen pochopit tak jednoduchou věc,“ řekl Andrej Babiš pro PL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…