Bárta i John jsou důvěryhodné osoby. Tak zní zákon

24.07.2010 22:05

Osoby, které mají přístup k ,,národní" utajované informaci všech stupňů utajení bez jakékoli prověrky NBÚ jsou přesně definovány zákonem o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti. Patří sem mimo jiné i ministři vlády, senátoři a poslanci. Jejich přístup je však umožněn jen po dobu výkonu mandátu.

Bárta i John jsou důvěryhodné osoby. Tak zní zákon

MInistři vnitra Radek John ani dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných nepotřebují jakoukoli prověrku spolehlivosti, v den svého jmenování získali přístup k nejtajnějším informacím z titulu své funkce.

Obavy na místě?

V souvislosti s napojením Bárty na bezpečnostní agenturu ABL mohou vzniknout jisté pochyby o důvěryhodnosti jeho osoby. Ty ale zákon odsouvá do pozadí, když paragrafem 58 přiřkl Bártovi přístup k nejtajnějším informacím národního charakteru. O tom, jak by je mohl Bárta případně využít ve svůj prospěch či ve prospěch bezpečnostní agentury, kterou po volbách prodal bratrovi, se dá jen spekulovat.

Informace jsou nejcennější zboží

Průchod pochybností ventiloval na stranickém webu ČSSD poslanec Antonín Seďa: "Ministerstvo vnitra odpovídá za zajištění vnitřní bezpečnosti našich občanů a opravdu bych byl nerad, aby se namísto profesionálně fungující organizace přeměnila v největší privátně - politickou bezpečnostní agenturu."

Need to know

Podle tiskového mluvčí BIS Jana Šubrta se sice poslanec či ministr může seznámit s utajovanými údaji, ale jen s těmi co potřebuje vědět, nic víc (need to know). Doslova zákon uvádí v rozsahu nezbytném pro výkon funkce.

Bezpečnostní expert ODS poslanec Jan Vidím k přístupu o utajovaných informací pro ParlamentníListy.cz dodává: "Poslanec, ministr, senátor aj. můžou žádat o utajovanou informaci, je však na zvážení ředitele rozvědky, kontrarozvědky a podobných institucí, zda mu ji zpřístupní. Pokud odmítnou, musel by poslanec oklikou za předsedou vlády, tomu musí být informace zveřejněna podle zákona vždy když požádá."

Praxe není zas tak divoká

"
Během mého funkčního období se občas stalo, že se uzavřel příslušný výbor, nebo dokonce celá sněmovna, když pan ministr obrany považoval za nutné, seznámit nás poslance s utajovanou informací," vysvětlil redakci Vidím sněmovní praxi. Navíc tak musí docházet pouze na místě k tomu určeném a informovaná osoba musí být seznámena s poučením.

Využití do budoucna

"
Každopádně se dají informace nabyté v mandátním období zúročit i v budoucnu, ať už by se oba pánové věnovali čemukoli,  i když předpokládám, že pan Bárta se vrátí do ABL," uvedl pro ParlamentníListy.cz stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc a jedním dechem dodal, že u ministra dopravy by se zneužití informací nebál.

Otázkou podle Tejce ale zůstává, do jaké míry bude komunikovat Radek John s Vítem Bártou o informacích, které jako ministr vnitra získal.

Související:

reklama

autor: koz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…