Bárta převede Johnovi peníze, na úkor Kalouska

22.03.2011 16:15

Stranická nebo přesněji řečeno meziresortní výpomoc mezi ministrem dopravy Vítem Bártou a ministrem vnitra Radkem Johnem má pomoci posledně jmenovanému k napumpování potřebných financí do resortní pokladny.

Bárta převede Johnovi peníze, na úkor Kalouska

Rozpočet Johnova resortu zaznamenal oproti minulému roku pokles o 8,3 miliardy korun, což se projevilo na všech rozpočtových kapitolách. O 30 procent byly ořezány investice a provoz a dohady s odboráři o faktickém poklesu mezd policistů neberou konce.

Psali jsme:
Nenávist k Johnovi předčila očekávání. Petice policistů pokračuje
Policie šetří, kde se dá. I na pitvách
John: Policie by mohla kontrolovat mýtné. Zvýšilo by jí to rozpočet

Až několik stovek milionů korun ročně by přímo do rozpočtu policie mohlo přinést převedení výkonu dohledu nad dodržováním pravidel placení mýtného z Celní správy na Policii ČR. Na pondělní konferenci za účasti obou inkriminovaných ministrů a policejního prezidenta Petra Lessyho se již předjednaly základní obrysy.

"Tato změna je připravována na úrovni náměstků. Za ministerstvo dopravy je pověřen Martin Sýkora a za Policii ČR Vladislav Husák, kteří mají za úkol připravit příslušné legislativní změny," vysvětluje ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Dlouhodobě neudržitelný

"Policie by v rámci svých činností kontrolovala výběr mýtného, což by znamenalo i výrazné navýšení rozpočtu. Rozpočet, se kterým hospodaří v letošním roce, je kvůli razantnímu omezení investic dlouhodobě neudržitelný," uvedl po jednání ministr vnitra Radek John.

Zavádění mýtného pro kamiony se týká silnic 1. třídy a vybraných úseků silnic 2. a 3. třídy. Na celou transformaci je podle tiskového mluvčí ministerstva dopravy Jakuba Ptačinského dostatek času. "Mýto by se mělo vybírat až od půlky roku 2012," připomíná.

Čtěte také:
Policisté půjdou proti zákonu: Máme rodiny, musíme pracovat na černo
To radši John, než Bárta, obává se policejní odborář případné změny

Detaily

Nad očekávanou výší příjmů resortu vnitra v řádech stamilionů nicméně zůstává náznak přemrštěnosti.

"Ministerstvo dopravy platí za správu mýtného Celní správě spadající pod ministerstvo financí za kompletní provoz vozidel, pohonné hmoty, servis atp. Dále služební telefony posádek, která mohou volat jen na tři čísla. Máme 35 vozů plus 5 rezervních a 350 zaměstnanců, kteří jsou ovšem placeni z rozpočtu ministra financí," konstatoval pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Přesnější vysvětlení zisku stamilionů do rozpočtu PČR nastiňuje tiskový mluvčí vnitra Pavel Novák. "Zaměstnanci Celní správy, přestože se na ně vztahuje stejný zákon o služebním poměru jako pro policisty, by nikam nepřecházeli, policie by tuto činnost vykonávala v rámci svého výkonu. Předpokládám, že za tyto činnosti by do jejich rozpočtu asi šla část prostředků vybraných z mýtného. Ovšem vše je v jednání," konstatuje Novák. Pověřeného náměstka Sýkoru se redakci nepodařilo zkontaktovat.

Besipky

Není to poprvé co resort spadající pod Víta Bártu finančně vypomohl Radku Johnovi. Bezpečnost silničního provozu (BESIP), který je integrovanou součástí ministerstva dopravy převedl koncem minulého roku částku 12 milionů určenou na pohonné hmoty pro vozidla dálniční policie

Čtěte také:
Bárta si posvítí na Skansku. Nechce prý spolupracovat

Koláž: hns

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…