Blbý nápad. A ještě blbější. Z Kongresu ODS šly věci mimo uši Petra Fialy

11.04.2022 20:11 | Komentář

Důstojný kongres jednotné strany nebo nacvičené divadlo s vyloučením debaty? Z ODS po skočení víkendového kongresu zní různé hlasy. Část oceňuje klidný průběh bez jakýchkoli sporů, část se naopak vysmívá a mluví o “kimčongunizaci” ODS s odkazem na volbu předsedy, který získal sto procent hlasů. A prezidentské volby? Padla varování, koho by ODS neměla vybrat.

Blbý nápad. A ještě blbější. Z Kongresu ODS šly věci mimo uši Petra Fialy
Foto: Hans Štembera
Popisek: 30. kongres ODS v hale O2 Universum

Dvoudenní kongres občanských demokratů se podle našich zdrojů z místa nesl v povzneseném duchu. Spektakulární úvod, sebevědomé projevy prokládané vtipem, přátelské poplácávání po zádech. Vše bylo tak, jak má být a jak bylo naplánováno. Petr Fiala obhájil post předsedy a výsledek vyvolal mezi některými delegáty lehké posměšky. 

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí

“Bylo to v kimčongunovském duchu, všichni správně zvedli ruku, poklonili se, navzájem pochválili a se spokojenými úsměvy odjeli domů,” popisuje jeden z našich zdrojů, který se jednání účastnil. Narážel evidentně na skutečnost, že Fiala získal 510 hlasů delegátů z celkových… 510 hlasů. Tedy 100 procent. 

„Jsem rád, že jsem po dvou letech zase tady,“ sdělil ParlamentnímListům.cz delegát z Pardubického kraje. „Sice všichni víme, jak to dopadne, jedeme si to jen odmávat, ale těším se na lidi, se kterými se vidím jen zřídka. Baví mě ta atmosféra tady. Člověk se večer uvolní u piva a může pokecat s kolegy úplně jinak než obyčejně,“ svěřil se během jednání delegát.

Nutno dodat, že právě fakt, že občanským demokratům v zásadě o nic nešlo, výrazně ovlivnil atmosféru kongresu. Oproti tomu minulému, který se konal v lednu 2020, byla mezi účastníky znatelná přívětivější atmosféra.

„Z povolební euforie jsme rychle vystřízlivěli, ale zas nás to semklo zevnitř,“ uvažoval ve foyer haly O2 Universum dlouholetý straník z Prahy. Na dotaz, co si myslí o kritice, která k ODS míří nejen z vlastních řad, ale i od bývalých čelných představitelů, např. Miroslava Macka, reagoval s pokrčením ramen s tím, že vítěz bere vše. “Tak to prostě je. Historie se taky nikdy neptá, kolik měl kdo hlasů ve volbách, ale všichni vědí, kdo vyhrál. Když jsme se ho zeptali na Pavla Blažka, který je části veřejnosti vnímán kontroverzně, dostalo se nám však následujícího vysvětlení: „To je úplně jiná kapitola…“ 

Tu kapitolu však otevřel sám Blažek, který, ve značně dobrém rozmaru, ve svém projevu košilatě vtipkoval: „Stanjuru kdo nezvolí, toho klidně zastřelí… Ten, kdo proti Brnu hlesne, ranou pěstí rychle klesne…“ Rýmovačky se u jeho stranických kolegů setkaly s pobavením, které se ani nezdálo být hrané. „Ten Pavel je číslo…“ zaznělo z horních řad, kde seděli hosté.

Překvapením na kongresu byl pro některé občanské demokraty předseda odborového svazu Josef Středula v roli hosta. Někteří odéesáci se s ním ochotně fotili: „Pepa je tady, aby ukázal, jak Tripartita šlape,“ vysvětloval jeden z komunálních politiků. „Je to můj dlouholetý kamarád. Kolegové se do mě trochu pustili, proč se s ním vystavuju. Ale já ho vždy rád vidím. Spolupráce s odboráři je pro pravicovou vládu klíčová.“ Středula, o kterém se spekuluje jako o možném kandidátovi na prezidenta, také vypadal, že je v dobrém rozmaru. 

Samozřejmostí byla na kongresu účast předsedů koaličních stran, a své místo našli i dva bývalí předsedové ODS – Mirek Topolánek a Petr Nečas.

„Jsem rád, že Nečas nesedí, jako minule, někde vzadu v koutku, ale vpředu mezi ostatními. Před dvěma lety se k němu zachovali dost hnusně. Teď se to konečně změnilo. Byl to náš předseda, premiér a podle toho se k němu jako strana máme chovat,“ podělil se o své dojmy s ParlamentnímiListy.cz pražský člen ODS s tím, že kritický názor na bývalého stranického šéfa od některých kolegů dovede pochopit, ale strana je teď jinde a je potřeba to tak brát. 

To, že „ODS je jinde,“ zaznělo na kongresu ještě mockrát. Je otázkou, zda je to mantra, které členové opravdu věří, nebo jen líbivé heslo pro veřejnost. 

Trochu jako na sektářské seanci totiž podle některých vypadalo vyhlašování výsledků volby předsedy. I když se čekalo, že Petr Fiala mandát obhájí, výsledek 510 z 510 platných hlasů působil u pozorovatelů rozpaky: „No, vždycky kritizovali ANO, že jejich sněmy jsou jako v Severní Koreji, ale tady to dnes vypadá podobně. Dokonce ani Babiše nikdy ANO nezvolilo 100 procenty hlasů. Čekám gratulaci z KLDR,“ ušklíbal se jeden z hostů, pražský podnikatel.

„Kde je Honza Zahradil a spol.? Kde jsou kritici? Chtělo to aspoň pár hlasů proti,“ neskrýval rozhořčení bývalý člen ODS z Jihomoravského kraje, který stranu opustil poté, co podle jeho slov ztratila původní směr. “Lidi se bojí. To není dobře. Fialovská arogance už umlčuje slušné lidi. Vím bezpečně o odéesácích, sedí tady v sále, kteří mají k Fialovi spoustu výhrad. Asi nechali hlasy propadnout. Ale to je špatně. Takhle se z toho stává fanklub, a ten je vždy nekritický. ODS ale jako celek není v dobré kondici. Jen to nikdo nechce říkat předsedovi nahlas, protože by upadl v nemilost, nebyl příště na kandidátce, vypadl z vedení v regionu. Tohle není dlouhodobě udržitelné a hlavně je to škodlivé pro stranu a její vnitřní demokracii. Teď si s fanfárami odmávali další období a na pomyslné palubě se zatím tančí. Uvidíme, jak to dlouho vydrží,“ dodal otráveně.  

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Někteří delegáti si na Kongresu pochvalovali, jak všechno jde bez hádek a zbytečných debat, jak byli zvoleni všichni bez problému, jak se všechno obešlo bez jakékoli kritiky. Část straníků, se kterými jsme mluvili, vyzdvihli jednotný hlas, kterými ODS mluví k veřejnosti. “Všichni snad pamatují, jaké vnitrostranické hádky provázely poslední roky politického života ČSSD. Skupina moderních levicových liberálů se hádala s tradičními levičáky a vzájemně se chtěli ze strany vyházet. Jak to dopadlo, víme všichni. Na nás je vidět, že jsme jednotní, stojíme za lídrem a máme jasno v tom, co chceme,” popsal nám jeden z účastníků víkendového setkání.

Faktem je, že takový pohled nesdíleli zdaleka všichni. “Jednota navenek je důležitá, to bez debat. V rámci strany mi ale chybí jakákoli větší vnitřní debata, nahoře si něco rozhodnou a nám dole to nevysvětlují, nebaví se s námi. Všechno si upečou ve vedení a zbytku strany se to jen oznámí jako hotová věc. Věřím, že je možné si zachovat jednotu navenek a zároveň vést kvalitní vnitrostranickou diskusi. Ta se v ODS nicméně nevede, není vedením vítaná a celý kongres působil jako dobře nacvičené divadlo. Odmávni, co řekneme, zaplať členský příspěvek a mlč. Tak to probíhá a je to špatně. Do toho prezidentské volby. Jen v ODS by chtělo kandidovat několik lidí a snad jim bude vysvětleno, ať se na to vykašlou. Stoprocentně bude část vážně uvažovat o předsedovi. To by se ještě dalo, ale kdo by pak byl premiérem, kdyby šel Petr Fiala na Hrad? Ti méně při smyslech by mohli chtít navrhovat Vystrčila, jehož na tento úřad násobně převyšují nejen jeho vzrůst, ale i jeho intelektuální úroveň. Další koně nebo kobyly z naší stáje ani zmiňovat nebudu. Část strany by se mohla klonit k podpoře generála Pavla, což je podle mě stejně blbý nápad jako Miloš Vystrčil. Nebude to sranda a já jen doufám, že z této debaty už vedení ODS zbytek strany nevynechá,” poznamenal po skončení kongresu jeden z delegátů z Moravy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…