Část vedení ODS se bouří: Nečasi, ukonči to. Nevládni ani s Peake

23.04.2012 11:30

Vicepremiérce Karolíně Peake stále chybí dva přeběhlíci ke splnění Nečasovy podmínky - deset poslanců pro vytvoření nového klubu. Ačkoliv hodlá během pondělí s několika poslanci o společné platformě ještě jednat, přijde jí důležitější vyslovení důvěry většiny poslanců. Lhůta pro doplnění dvou zbývajících zákonodárců jí končí právě dnes.

Část vedení ODS se bouří: Nečasi, ukonči to. Nevládni ani s Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas s mikrofonem na přednášce

„Grémium ODS informovalo předsedy regionálních sdružení ODS o tom, že za řešení situace považuje jedině institucionální dohodu založenou na spolupráci tří poslaneckých klubů. Pokud by taková bezpečná většina nevznikla, je ODS připravena jít do předčasných voleb na konci června,“ zní usnesení Grémia ODS a šéfů regionálních sdružení ODS.

Výkonná rada ODS by v pondělí od 16:00 měla potvrdit vypovězení koaliční smlouvy s Věcmi veřejnými a vyjádřit se k případným předčasným volbám. ParlamentníListy.cz oslovily členy výkonné rady, zda by ODS měla skutečně trvat na předčasných volbách v případě, že Peake nebude mít dohromady k dispozici 10 poslanců a nepodaří se jí založit klub. Někteří členové VR míní, že by předčasné volby byly nejlepším řešením bez ohledu na to, zda klub „peakovců“ vznikne. Jiní myslí, že je třeba vládu zachovat.

I s peakovci to bude nestabilní. Radši volby

„Já si myslím, že jakékoli uskupení vládní koalice, ať už s VV či ´peakovci´, bude nestabilní a dohoda nebude dlouhodobá. Jsem proto pro předčasné volby v nejbližším možném termínu,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen VR Jan Tesař.

Šéf regionu ODS Vysočina, člen výkonné rady a europoslanec Ivo Strejček považuje za nejčistší řešení předčasné volby. „Pan premiér řekl, že pokud nebude dohoda tří klubů, budou předčasné volby. Setkání výkonné rady je dnes od 16:00, tak uvidíme, co nám sdělí pan premiér. Podle mého osobního názoru je ale koalice s ´peakovci´ nestabilní. Kloním se tedy k předčasným volbám co nejdříve,“ sdělil redakci europoslanec.

„Jsem zvědav, co nám řekne pan předseda Nečas. Osobně jsem ale pro předčasné volby,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz člen VR a europoslanec Hynek Fajmon.

Jednejme o podpoře vládě. Reformy jsou důležité

Trochu jiný názor má první místopředseda Senátu, člen Grémia ODS a tím pádem i člen VR Přemysl Sobotka. „Jiná situace je ráno, jiná v poledne, jiná večer. Probíhají ještě nějaká jednání. Uvidíme tedy, co nám řekne pan premiér, a nyní dát nějaké definitivní stanovisko je předčasné. Ale platí, co již bylo řečeno dříve, že pokud nebude dohoda tří klubů, budou předčasné volby,“ řekl redakci Přemysl Sobotka.

Šéf ODS ve Zlínském kraji, člen VR a náměstek hejtmana Libor Lukáš si myslí, že nejlepším řešením je jednat o parlamentní podpoře reformního úsilí současné vlády. „Tato vláda dostala k reformám silný mandát v posledních řádných sněmovních volbách v roce 2010. Reformní programy jsou součástí agend většiny evropských vlád a ČR není z tohoto důvodu výjimkou. Je tedy v zájmu naší země takovou politiku uskutečňovat."

„Myslím si, že není vhodná doba na vyhlašování předčasných voleb. Spíše si myslím, že je lepší najít nějakou dohodu. Ale výkonná rada je až odpoledne a uvidíme, co se do té doby stane,“ řekl redakci člen výkonné rady a europoslanec Oldřich Vlasák.

"Domnívám se, že musíme udělat vše pro to, aby mohla pokračovat proreformní vláda a získala většinu ve sněmovně. Pokud se to nepodaří, tak holt budou muset být ty předčasné volby," uvedl člen VR a poslanec Ivan Fuksa.

Počkejme na výkonnou radu

Člen výkonné rady Pavel Karpíšek míní, že by předčasné volby byly nejčistším řešením. „Ale nevím, jaká probíhají jednání. Je otázkou, zda nelze vládní většiny dosáhnout jinak než s novým poslaneckým klubem. Uvidíme,“ dodal Karpíšek.

„To se zeptejte spíše pana premiéra, jaká bude jeho představa. Osobně jsem toho názoru, že bych předčasně nehovořil o předčasných volbách,“ uvedl člen VR Ivan Adamec.

Člen výkonné rady a poslanec David Šeich také uvedl, že si počká až na jednání vedení ODS. „Stále probíhají jednání. Uvidíme, co dělá třeba Michal Doktor. Je fakt, že pokud nevznikne ten klub, tak předčasné volby jsou pravděpodobným řešení, ale uvidíme,“ doplnil poslanec.

Více neprozradil ani šéf Jihomoravského regionálního sdružení ODS a člen VR Jiří Kadrnka. „Odpovědi na vaše otázky dnes budou předmětem jednání Výkonné rady ODS,“ reagoval Kadrnka.

Deadline v pondělí?

Celkem deset přeběhlíků potřebuje Peake ke splnění premiérovy podmínky. Podle posledních informací jich má devět. Jestli se jí do dneška nepodaří zbývajícího  poslance přemluvit, zřejmě se dočkáme předčasných voleb. Ačkoliv podle pondělních Hospodářských novin může Peake dostat více času, aby dostatek odpadlíků do svého nového klubu sehnala, zatím to dle oficiální pozice ODS vypadá na předčasné volby.

„Je ještě několik poslanců, čtyři až pět, se kterými jednám a nejsou zatím rozhodnuti. Dopředu jsem nikoho příliš neinformovala, abych nebyla osočena z puče ve straně,“ prohlásila Peake v pondělí ráno v Interview v Českém rozhlasu, čímž přiznala, že dostatečný počet poslanců pro vytvoření svého vlastního klubu ve sněmovně nemá.

Spoléhá prý například na Michala Doktora. „S Michalem Doktorem jsem byla už dvakrát, ale zatím jsme si neplácli. Byl by totiž radši, kdyby se poslanecký klub podařilo založit bez něj,“ uvedla vicepremiérka. Dále vysvětlila, že je zde navíc několik poslanců, kterým bude muset vysvětlovat svůj odchod ze strany VV.

Někteří poslanci VV prý klidně podepíší podporu vládě, k Peake ale nepůjdou

Peake si uvědomuje, že je důležité sehnat plný počet "přeběhlíků", a splnit tak Nečasovu podmínku, ale mimo to také dostatečný počet poslanců, kteří by se vyslovili pro důvěru vládě. „Někteří mí kolegové nechtějí sice přestupovat, ale jsou ochotni podepsat podporu této vládě,“ dodala vicepremiérka pro ČRo. Jmenovala zde například Milana Šťovíčka, který nechce opouštět poslanecký klub VV, ale chce hlasovat v souladu s vládou.

Postoj premiéra a ODS ale mírní TOP 09 ústy šéfa poslaneckého klubu TOP-STAN Petra Gazdíka. Ten pro server iDnes.cz v pondělí uvedl, že TOPka nepovažuje pro pokračování vlády za nutné, aby Karolína Peake sehnala deset poslanců a vytvořila klub. „Stačí nám spolehlivá, stabilní většina pro schvalování vládních návrhů, aby nezáleželo na tom, jak se jeden, dva poslanci vyspí,“ uvedl Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…