Černota, kovbojka, rozkrádání a naděje. Dvě pravdy o Andreji Babišovi

19.03.2014 7:15

Investování státních peněz, boj proti daňovým únikům, zlepšení daňové evidence, omezení rozkrádání, lepší řízení státních firem. Ministr financí Andrej Babiš chrlí návrh za návrhem a podnikatelský stav, který byl zásadní skupinou podporující ve volbách jeho hnutí ANO, mu stále věří. Někteří ekonomové a analytici jsou nicméně opatrnější.

Černota, kovbojka, rozkrádání a naděje. Dvě pravdy o Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Začnou státní peníze dosud ležící zbytečně na účtech České národní banky vydělávat? Ministr financí Andrej Babiš je přesvědčen, že budou, a proto se finanční rezervy státu rozhodl investovat. „Ty peníze se úročí v průměru 0,04 procenta ročně, to je pro mě poflakování na účtech, vzhledem k tomu, že máme půjčeno 1 600 miliard korun za 3 procenta ročně,“ kritizuje dosavadní praxi ministr financí.

Ale ekonomka Markéta Šichtařová nemyslí, že z toho kouká nějaký efekt. „Buď investujeme bez rizik, ale pak z toho nebudeme mít víc, než když peníze leží na účtech centrální banky, nebo investujeme rizikově, kde mohou být vyšší výnosy, ale kde také můžeme o peníze přijít,“ vysvětluje možná rizika ParlamentnímListům.cz. „Ale může si stát dovolit chovat se jako soukromý investor a investovat peníze s rizikem?“ ptá se ekonomka. To si podle ní může dovolit firma, člověk, ale stát ne. „To už je za hranou, nemyslím, že stát může takové riziko podstupovat,“ odmítá kroky Andreje Babiše.

Mnozí podnikatelé Babišovi věří

Šéf hnutí ANO už před volbami sliboval, že bude stát řídit jako firmu. Svůj záměr plní, a řada podnikatelů, kteří ho ve volbách podpořili, mu stále věří. „Určitě schvaluji všechny kroky, které zatím pan Babiš dělá,“ řekl ParlamentnímListům.cz Vlastimil Sedláček, majitel firmy SEKO EDM, která vyrábí komponenty pro letecké motory, energetický průmysl, medicínskou techniku a parní turbíny. „U nás si každý dělá, co chce, je tady uměle vytvořené černé prostředí. Je hrozné, že jsme se za třiadvacet let dostali do takového marasmu,“ povzdechl si nad současnou situací v Česku. Ale věří, jako prý spousta podnikatelů, kteří poctivě platí daně, že už se s tím konečně něco udělá.

Buď jistota a malý výnos, nebo větší výnos, ale i riziko

Ekonomka Šichtařová nevěří, že investování státních peněz, které jsou na účtech ČNB, přinesou větší výnosy. „Jsou investice, o kterých se kdysi dávno tvrdilo, že jsou bezrizikové, a to jsou dluhopisy. Ale jak dopadly řecké dluhopisy, to jsme viděli. Když bychom chtěli vložit peníze do zahraničních dluhopisů, riskujeme, že se netrefíme do „správného“ státu, navíc bychom tím podstupovali kursové riziko. To se dá sice zajistit, ale něco to stojí, takže se efekt ztrácí. Má-li být investice bezriziková, může být nakonec dražší, než když ji necháme válet na účtech České národní banky,“ je přesvědčena Markéta Šichtařová.

Pokud bychom chtěli investovat bezpečně do nějakých cizích státních dluhopisů, museli bychom volit dluhopisy německé. „Ale to bychom si také nepomohli, protože v některých obdobích nesou německé dluhopisy i záporný výnos, takže bychom na tom tratili,“ dodává. Jediná možnost, jak by mohl stát relativně bezrizikově vložit peníze do dluhopisů, by bylo dát je do těch domácích.

„Ale to je také pitomost, kdyby stát měl kupovat za svoje vlastní peníze svoje vlastní dluhopisy, to už je může rovnou splatit. To nedává smysl,“ říká, že si tedy neumí moc představit, jak by stát dosáhl nějakého výnosu. „Leda že by pan Babiš vymyslel nějakou inteligentní investici, která je bezriziková a zároveň nese nějaký výnos. Ale já jsem ještě na žádnou takovou nepřišla,“ konstatovala ředitelka společnosti Next Finance.

Centrální registr? Víc peněz, větší zneužitelnost, navíc za něco, co už existuje

Vicepremiér a ministr financí prosazuje vznik centrálního registru účtů kvůli potírání daňové kriminality. Měl by být zřízen u České národní banky, ta se ale jeho vzniku brání, protože by prý zvýšil riziko zneužití dat klientů a navíc by jeho zřízení i provoz byly nákladnější než již dnes bankami využívaný systém výměny informací. Banky přes něj posílají údaje například exekutorům, celníkům a finančním úřadům. Markéta Šichtařová říká, že na první pohled nápad ministra financí vypadá úderně, ale většina věcí, které Babiš navrhuje, jsou duplicitní.

Centrální registr je podle ní zbytečné vyhazování peněz za něco, co už existuje v daleko účinnější podobě, protože když příslušné orgány jako celníci nebo policie potřebují nějaké informace o účtech, mohou požádat banku, a ta jim je musí poskytnout. „Podruhé by se sledovalo něco, co už je sledováno, jen by to bylo soustředěno na jednom místě, měl by do toho přístup mnohem větší počet osob, bylo by to mnohem zneužitelnější. Prostě větší peníze, větší zneužitelnost, navíc za něco, co už existuje,“ shrnula své námitky do jediné věty.

Ekonomka nevěří, že centrální registr sníží daňové úniky

Jiná věc podle ekonomky je, že systém nefunguje, protože si dané orgány o informace neříkají. „Třeba je to nenapadne, nebo konkrétní úředník nedělá dobře svou práci, ale kvůli tomu se nemusí změnit celý systém. Protože i když se změní, neznamená to, že tomu konkrétnímu úředníkovi zapálí, že se má podívat do registru, když ho předtím nenapadlo, že se má zeptat konkrétní banky. Nevidím v tom žádný přínos, nevěřím, že by to najednou mělo snížit daňové úniky,“ pochybuje Šichtařová.

Česká Kobra začne potírat finanční podvody

Ministři financí a vnitra chtějí podepsat koordinační dohodu, která zajistí efektivnější spolupráci obou resortů. Na jednotlivých případech, u kterých vznikne podezření z finanční kriminality, budou podle Babiše pracovat týmy podobné skupině jako na Slovensku působící Kobra, která ministra financí okouzlila při jeho nedávné návštěvě rodné země. Ministr vnitra Milan Chovanec prohlásil, že by se „česká Kobra“ měla zabývat podvody se škodou přes 150 milionů korun. A pokud se útvar osvědčí, mohlo by v něm působit až třicet lidí. Podle Babiše jsou v Česku hlavně problémy s podvody se spotřební daní a DPH. Podle studií, které prý má k dispozici, může česká ekonomika ročně přijít až o 100 milionů korun.

Polezou si do zelí a budou řešit kompetenční spory, místo toho, aby honili lumpy

„Společný útvar ministerstev financí a vnitra proti daňovým únikům? To je něco podobného jako centrální registr. Existují přece složky, které mají daňové úniky sledovat. Celníci, policie, Finančně analytický útvar Ministerstva vnitra, banky musí hlásit všechny podezřelé obchody,“ upozornila Markéta Šichtařová, že zase jde o duplicitu. Má se podle ní zakládat něco, co si poleze do kompetencí s již existujícími složkami. „Když osm lidí dělá totéž, většinou udělají méně než jeden, hází si mezi sebou problém jako horký brambor, alternativně si lezou do zelí, neustále řeší kompetenční spory, kdo má co spravovat, místo aby honili lumpy,“ obává se obvyklých problémů v podobných situacích ekonomka.

Lepší je zjednodušit daňový systém než zavádět represi a kontrolu

Podle ředitelky Next Finance je zbytečná snaha zavádět represi a kontrolu, když už kontrolní mechanismy existují. „U nás není problém v kontrolních mechanismech, ale v nastavení daňového systému, protože ten daňový únik umožňuje a motivuje k němu,“ poznamenala. A kdyby u nás neexistovaly různé sazby na zdaňování podobných surovin, nebyly by úniky, připomněla ekonomka problémy kolem lehkých topných olejů. „Nikdo by pak neměl motivaci vydávat materiál za něco jiného. Daňový systém je také zbytečně komplikovaný, má mnoho výjimek a vysoké daňové sazby, u kterých už se vyplatí podstoupit riziko a risknout daňový únik,“ upozornila ekonomka. Cesta ke zlepšení výběru daní nepovede podle ní přes to, že zavedeme osmdesát dalších útvarů, které polezou do zelí existujícím kontrolním útvarům. „Ale jedině tak, když zjednodušíme daňový systém, aby v něm nevznikaly díry a možnosti daňové optimalizace,“ shrnula.

Kovbojka a uměle vytvořené černé prostředí

Ale lidé z byznysu, z nichž mnozí hnutí úspěšného majitele Agrofertu Andreje Babiše podporovali, očekávají, že zamezí odlivu peněz. „A například centrální registr by k tomu mohl přispět,“ míní podnikatel Sedláček. „Ale byl bych rád, kdyby se pan Babiš oprostil od administrativní práce na ministerstvu, měl tam nějakého asistenta a měl víc času na strategická rozhodnutí, která slíbil,“ vyjádřil své přání úspěšný podnikatel.

„Mám firmu v Itálii, Brazílii, Indii a Německu, ale co se děje tady, to je naprostá kovbojka. Každý si dělá, co chce, sám si odleje peníze, v naší republice je to jednoduché. Takže jediná možnost je po takových věcech jít,“ je přesvědčen majitel firmy SEKO EDM. Za největší problémy považuje korupci, ale té se podle něj dá zamezit otevřenými výběrovými řízeními, a daňové úniky. Proto je například pro zavedení registračních pokladen. „Jsou všude ve světě. Když si koupíte limonádu, dostanete paragon. U nás si každý dělá, co chce, je tady uměle vytvořené černé prostředí. Je hrozné, že jsme se za třiadvacet let dostali do takového marasmu,“ kritizuje současnou situaci.

Také Ladislav Mareš, zakladatel společnosti Elmarco, která získala první místo ve dvou kategoriích soutěže Podnikatelský projekt roku 2010 za zavedení sériové výroby nanovláken, považuje za logickou snahu zlepšit výběr daní a zamezit daňovým únikům. „To bych podpořil,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz. Za nejdůležitější považuje, aby bylo v České republice celkově stabilnější politické prostředí. „Očekával jsem změnu už po minulých volbách, což se mi nesplnilo, nechme se překvapit, třeba to vyjde. Budu věřit, že ano. Naděje umírá poslední,“ říká majitel firmy, která s prodejem zařízení na výrobu nanovlákenného materiálu uspěla na světovém trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…