Češi, pozor! Čtěte: Vrcholem luxusu bude smažený řízek. Chudí ostrouhají

28.03.2012 17:52

Vepřové, naprosto nejoblíbenější maso v České republice podraží. V praxi to může znamenat, že lidé s nižšími příjmy si oblíbené vepřo, knedlo, zelo nebudou moct příliš často dopřát. O smaženém řízku ani nemluvě, na obalení je potřeba vejce. Ministr zemědělství Petr Bendl údajně uvažuje o tom, že stamilionové dotace na chov prasat přesune na skot a drůbež. To však rozhodně nemusí zajistit snížení ceny hovězího masa, spíš jen zdražení vepřového.

Češi, pozor! Čtěte: Vrcholem luxusu bude smažený řízek. Chudí ostrouhají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozpůlené prase na zabijačce

Za vším stojí Evropská unie. Ta totiž rozhodla, že čuníci potřebují od ledna příštího roku více místa ve chlívcích a prasnice před porodem musí žít v kolektivu. Jedná se o podobný případ jako s většími kurníky pro slepice. To nám přineslo situaci, kdy pro mnohé české rodiny znamená udělat si ke snídani míchaná vajíčka vrchol luxusu. Štěstí mají jen lidé v příhraničních oblastech, kteří si mohou zajet nakoupit do levného Rakouska či Německa. 

Drahá vejce, drahé vepřové – čeští zemědělci zaspali

Ministr zemědělství Petr Bendl kategoricky odmítá, že by dotace na vepřové zastavil, připouští však, že něco se udělat musí. „Já rozhodně dotace nechci zastavovat. Nikdy jsem nic takového neřekl. Chci jen, abychom se bavili o preferenci živočišné výroby a o struktuře podpory v oblasti živočišné výroby s nevládními organizacemi,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Bendl.

Česku podle ministra kvůli evropské směrnici upravující podmínky chovu prasnic nehrozí od příštího roku nedostatek vepřového masa ani jeho výrazné zdražení. Podle něj u nejoblíbenějšího masa Čechů nehrozí situace, která letos nastala u vajec. Ta v důsledku unijní směrnice podražila až na více než šest korun. Cenu však nelze svalovat jen na nařízení Evropské unie. Čeští zemědělci měli dost času se připravit. „Směrnice k vejcím, respektivě chovu slepic je učinná od 1. ledna. Stát vyčlenil na podporu investic 900 milionů,“ vysvětlil Bendl. A stejná situace je i ohledně chovu prasat.

Vepřové se dováží z Německa

Navýšení cen vepřového v takové míře jako u vajec podle Bendla nehrozí, prý by mělo jít tak o maximálně dvacet procent. „Vepřové se sem vozí především z Německa,“ řekl ministr. Němci se na dovozu vepřového do země podílí více než z poloviny. Podle informací ministerstva tamní chovatelé směrnici splní na rozdíl od českých na 100 procent. Splnění směrnice se předpokládá také u Dánska, které je nejvýznamnějším dovozcem selat do Česka. Prasnice musí být podle směrnice EU chovány od ledna příštího roku před porodem ve skupině.

Zemědělství schází koncepce

Stavy prasat v Česku loni klesly na nejnižší hodnotu od roku 1921. Ke konci roku 2011 jich tuzemští zemědělci chovali 1,49 milionu, což bylo zhruba o pětinu meziročně méně. Roční spotřeba vepřového masa se v ČR v posledních letech drží kolem 40 kilogramů na osobu a vepřové zůstává nejoblíbenějším druhem masa v Česku.

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, který o sobě mluví jako o jihočeském sedlákovi, jen kroutí hlavou. „Dříve měl každý sedlák prasata. Tady naprosto schází nějaká koncepce. Vždyť zemědělství by mělo být nějakým způsobem koncepčně vedeno, aby byla v tomto ohledu země z velké části soběstačná. Pak bychom třeba neměli pomalu nejdražší a nejméně kvalitní potraviny v Evropě,“ posteskl si poslanec z jihu Čech.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…