Češi vládě nevěří. Vadí jim složení a špatná komunikace

08.03.2011 11:01

S činností vlády premiéra Petra Nečase je spokojena zhruba čtvrtina, 26 procent, dotázaných, naopak dvě třetiny, 66 procent, hodnotí práci koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) jako špatnou. Předseda vlády je na tom trochu lépe - 33 procent dotázaných hodnotí Nečase kladně, 56 procent záporně a 11 procent na něj nemá vyhraněný názor. Vyplývá to z v úterý zveřejněného únorového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Češi vládě nevěří. Vadí jim složení a špatná komunikace

Ve vztahu k současné vládě převládá ve všech sledovaných aspektech nespokojenost nad spokojeností. Nejvyšší míra nespokojenosti je v případě personálního složení vlády, které se nelíbí téměř třem čtvrtinám občanů, 71 procentům. Spokojena s ním je téměř pětina dotázaných, 19 procent. 

Vláda špatně komunikuje

Dvě třetiny občanů, 66 procent, jsou nespokojeny s komunikací vlády s veřejností. Spokojeno s tímto aspektem je jen 25 procent respondentů. Ani program vlády nevnímají občané kladně - 51 procent dotázaných ho hodnotí jako špatný, naopak 35 procent jej vidí jako dobrý. 

Průzkum také ukázal, jak lidé vnímají program současné vlády v porovnání s programy vlád minulých. Nejvíce spokojených, 56 procent, si získal program "úřednické" vlády Jana Fischera v průzkumu z ledna 2010. Na opačném pólu se nachází kabinet Mirka Topolánka, s jehož programem byla v únoru 2007 spokojena jen třetina, 30 procent, dotázaných. 

S činností vlády je to podobné - nejvíce spokojených respondentů, 66 procent, měl kabinet Jana Fischera. Naopak s prací vlády Vladimíra Špidly v lednu 2004 bylo spokojeno jen 20 procent dotázaných. Celkově patří v historickém srovnání současná vláda k těm hůře hodnoceným. 





Češi kritizují i opozici

Nespokojenost nad spokojeností převažuje také u hodnocení opozice v Poslanecké sněmovně. Její působení hodnotí záporně 48 procent respondentů, naopak 30 procent dotázaných se k činnosti opozice vyjadřuje kladně. 





Průzkumu CVVM se v první polovině února zúčastnilo 1069 obyvatel ČR starších 15 let. 

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…