Chovanec dostal od vlády "zelenou". Na setkání ministrů EU odmítne kvóty

09.09.2015 16:34

Vláda dnes schválila mandát pro ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na nadcházející jednání unijních ministrů vnitra o migrační krizi. Znovu v něm odmítá povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků, které opět navrhuje Evropská komise. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je rád, že se EK v nových návrzích na řešení migrační krize nesoustředí jen na prosazení kvót. Ty EU zdržují od nutných kroků, uvedl po zasedání vlády, kterého se kvůli blížícímu se rozhodnutí o rozpočtu účastnil i prezident Miloš Zeman..

Chovanec dostal od vlády "zelenou". Na setkání ministrů EU odmítne kvóty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Návrh na povinné přerozdělení dalších 120.000 uprchlíků mezi členské země Evropské unie dnes v Evropském parlamentu oficiálně představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Má jít o osoby, které se nyní nacházejí v Řecku, Itálii a Maďarsku. Česko by podle návrhu mělo přijmout dalších asi 3000 uprchlíků.

Česká republika i další země visegrádské skupiny (V4) ale kvóty odmítají. Odvádějí prý pozornost od skutečného řešení krize, kterým je lepší ochrana schengenských hranic a zlepšení situace v Sýrii a Libyi, odkud jde do EU velké množství uprchlíků. Právě ukončení válečných konfliktů v těchto zemích by podle Sobotky mělo být absolutní prioritou zahraniční politiky EU.

Zeman novinářům řekl, že by si přál, aby rozhodování přešlo na úroveň premiérů tak, aby země, které nesouhlasí, měly možnost tento "nesmyslný návrh" blokovat. Pokus zadržovat uprchlíky v Česku označil za "poněkud iracionální". Na druhou stranu uvítal, že vláda nerozhodla o stanovisku jednotně. Proti byl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Novinářům řekl, že Česko se svým postojem v posledních týdnech dostalo na okraj názorového proudu v Evropě. "Myslím si, že náš postoj by měl být o dost konstruktivnější, nemáme-li být těmi potížisty," řekl Pelikán novinářům po jednání. Je podle něj třeba řešit i problému utečenců, kteří už v Evropě jsou, nikoli jen hledat podporu cest, jak Evropu ubránit dalšímu přílivu.

Podle schváleného mandátu nelze pořád zvyšovat počty přerozdělovaných uprchlíků, když nefunguje společný evropský systém. Migranti by měli být zastaveni hned po vstupu do EU. Pak by měli být rozděleni na legitimní uprchlíky a ekonomické migranty, kteří by měli být vraceni zpět.

"Oceňujeme dosavadní návrhy Evropské komise, které jdou tímto směrem. Má-li však být právně vynutitelná redistribuce migrantů, pak EU potřebuje také jednoznačná a vynutitelná pravidla, která zaručí také tyto zcela klíčové funkce," stojí mimo jiné ve stanovisku, které bude Chovanec na jednání ministrů hájit. Ministr chce také upozornit na to, že se Česko před uprchlíky neskrývá a části bude pomáhat.

Vláda například letos schválila, že za určitých podmínek stát přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. "Právě z důvodu potřeby konstruktivního a komplexního přístupu však nemůže Česká republika podpořit navýšení relokační kvóty ani zavedení povinného relokačního mechanismu do okamžiku, než bude jasné, jak se Evropská unie systematicky vypořádá s příčinami současné migrační krize," stojí dále v mandátu pro ministra Chovance.

Junkcer dnes oznámil také, že Evropská komise do konce roku navrhne přeměnu agentury Frontex ve skutečnou evropskou službu ochrany pozemní i námořní hranice. Ohlásil rovněž společný evropský seznam bezpečných zemí, který státům osmadvacítky umožní rychleji řešit žádosti o azyl.

"Jsem rád, že se Evropská komise v dnes zveřejněných návrzích na řešení migrační krize přestává soustředit pouze na prosazení povinných kvót, ale prioritu dává dlouhodobým a systémovým řešením vážného problému neregulované migrace. Povinné kvóty totiž nejsou dobrým řešením a pokračování diskuse o jejich zavedení celou Evropu pouze zdržuje od skutečně podstatných a nutných kroků," vyjádřil své přesvědčení Sobotka.

Ministři vnitra budou o současné situaci jednat 14. září v Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…