Dlouhý si prý kupuje post prezidenta. Politici v šoku

15.08.2012 20:36

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý zvolil poměrně netradiční způsob sbírání podpisů. Za každý, který dostane, totiž vyplatí dvacetikorunu. Politici s jeho nápadem ale ostře nesouhlasí.

Dlouhý si prý kupuje post prezidenta. Politici v šoku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý si na sbírání podpisů  najal brigádníky, kterým za každý sebraný podpis zaplatí 20 korun. Ty nejúspěšnější ocení dokonce iPadem. 

Více o přímé volbě prezidenta ZDE

Vzhledem k tomu, že pro kandidaturu potřebuje alespoň 50 tisíc podpisů, vydá na brigádníky minimálně milion korun.

Lze si prezidentský post koupit? ParlamentníListy.cz pátraly v řadách politiků.

"Pevně věřím, že Pražský hrad si Vladimír Dlouhý ani jiný kandidát nekoupí. Mrzí mě, jak rychle dokázal pan Dlouhý nákupem podpisů na petiční archy kandidáta devalvovat myšlenku přímé hlavy státu, kterou jsem v ČSSD aktivně prosazoval," komentoval Dlouhého počin jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

TOPka: Je to v pořádku. Lid si užije šarády

To Rudolf Chlad z TOP 09 Dlouhého nápad schvaluje. Byť spíše v nadsázce. "Je to v pořádku, alespoň bude mít obyvatelstvo z této šarády nějaké prostředky. Žijeme v tržním prostředí," řekl ParlamentnímListům.cz.

Antonína Seďu z ČSSD by zajímalo, z čeho Dlouhý svou kampaň, respektive její realizaci, zaplatí. "Zajímal by mě zdroj peněz 20 Kč za podporu kandidatuře," uvedl pro redakci s tím, že nejsme v USA, kde peníze na kampaň hrají velkou roli.

Demokracie v ohrožení?

Komunisty zdvihl způsob vedení Dlouhého kampaně ze židle. "Pokud Vladimír Dlouhý nabízí za podpis na petici pro svou kandidaturu na prezidenta 20 Kč, svědčí to o jeho morálních hodnotách. Ukazuje se, že přímá volba prezidenta není posílením demokracie," rozohnil se v hodnocení pro ParlamentníListy.cz Stanislav Grospič.

Podobně ostře se do Dlouhého stylu kampaně opřela i komunistická poslankyně Mirka Vostrá. "Prezident je funkce, která u nás vytváří pocit člověka, jenž tento stát reprezentuje. Kdyby se dala koupit, musela bych si myslet, že žijeme ve státě, který už neuznává žádné hodnoty. Proto mě velmi překvapila kampaň Vladimíra Dlouhého, který je schopen ve své kampani na post prezidenta používat reklamní marketing. Myslím si, že si takový přístup občané České republiky nezaslouží," uvedla v tiskovém prohlášení.

Fischer, Zeman a ti druzí

Nového prezidenta si Češi poprvé v přímé volbě zvolí už příští rok. Mezi hlavní favority zatím patří Jan Fischer a Miloš Zeman. Lidé si ale budou moci vybrat z celé řady kandidátů. Svůj zájem o Hrad totiž projevili třeba i advokátka Klára Samková, šéfka Suverenity Jana Bobošíková nebo předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…