Dobeš se kroutil kvůli zhroucených registrům: Ta problematika je problematikou...

25.07.2012 14:40

Tak to je neuvěřitelné! Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) na brífinku po jednání vlády vysvětloval to, proč registr vozidel dnes nefungoval. Jenže celé jeho vystoupení znělo jako výmluva. Do registru totiž prý vstupuje v pracovní době někdo z policejního prezidia! Podle Dobeše tak vyšlo najevo, že největší problém je právě v policejní databázi. A tu spravuje Česká pošta.

Dobeš se kroutil kvůli zhroucených registrům: Ta problematika je problematikou...
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Ministr dopravy Pavel Dobeš v Partii televize Prima

Registr vozidel měl dnes podle ministerstva dopravy už fungovat. Z úřadů po celé republice ale přicházely dopoledne podobné zprávy jako v předchozích dnech. Po spuštění se zdál systém v pořádku, ovšem po dvaceti minutách opět zkolaboval. Nefunguje totiž policejní databáze, přesněji řečeno registry vozidel přestaly fungovat kvůli výpadku vnitřní sítě policejního prezidia, kterou spravuje Česká pošta. A toho se dnes chytil při vysvětlování právě ministr dopravy Pavel Dobeš.

„Současná problematika je problematikou, která se týká úrovně policejního prezidia,“ vysvětlil Dobeš na brífinku po jednání vlády s tím, že pro Policejní prezidium připravilo ministerstvo dopravy podklady, jak se se systémem má pracovat, a která data z centrálního registru bude ministerstvo z policie požadovat. Ovšem žádná odezva ze strany policie prý dle něj nenastala. To pak způsobilo problém.

„Na základě dnešního jednání jsme zjistili, že policejní prezidium má svou vnitřní síť, kterou  provozuje Česká pošta. Proto byly dnes mimo provoz veškeré agendy, neboť došlo k nepropustnosti sítě,“ řekl dále Dobeš. Podle něj ministerstvo nyní dalo dohromady tým pracovníků, kteří formou interního auditu mají zjistit, o co jde.

„Jedná se o tým na úrovní resortu dopravy, ministerstva vnitra, a policejního prezidia. Navíc již tady  probíhá analýza dat z rána,“ informoval dále Dobeš.

Chodí tam někdo v pracovní době

„My jsme ale posílali na Policejní prezidium informace, že není přípustné, aby bylo zasahováno do registru ze strany cizinecké policie v průběhu pracovní doby. Proto jsem požádal ministra vnitra, aby zjistil, zda mohlo dojít k zásahu v pracovní době. Ministr vnitra to musí  prověřit,“ vysvětloval dále zcela nepochopitelně Dobeš.

Firma ATS Telcom, která figuruje v celé věci jako dodavatel systému, totiž dnes zveřejnila, že celý registr je nutné posuzovat jako komplexní celek, v níž má svůj díl odpovědnosti jak ministerstvo dopravy, tak obce i vedlejší databáze policejního prezidia a schengenský informační systém.

„Toto není pokus přehazovat na někoho horký brambor,“ vysvětlil později Dobeš to, aby nebyla celá věc a celé vysvětlení z jeho strany chápáno tak, že by se chtěl vzdávat své odpovědnosti.  „Počkejme na nezávislost auditu, který nám to sdělí,“ dodal.

Ministr vnitra Jan Kubice pak potvrdil, že on o celé věci ví. "Audit začal pracovat dnes ráno...oni mají dojít k závěru, jak k tomu selhání došlo," poznamenal a sdělil, že i pro něj je ta situace nová a dosud prý nevěděl, že za problémy by mohla být i vazba na Českou poštu.

Slib dodrží a v pátek případně odstoupí

Ke své případné páteční rezignaci pak Dobeš zmínil, že nehodlá ze svých slov couvnout a pokud registr nebude fungovat tak, jak má, tedy do pátku, tak v pátek skutečně rezignuje. "Já svůj slib dodržím, že odstoupím,“ dodal.

Premiér Petr Nečas na to zmínil, že občanům je zřejmě jedno, jak se celá věc vyřeší, ale očekávají, že systém začne konečně naplno fungovat.

Právě Nečas totiž včera uvedl, že pokud i v pátek budou mít úředníci s registrem problémy, přeje si, aby Dobeš podal rezignaci. Dobešova stranická šéfka Karolína Peake pak na to v pořadu Události, komentáře prohlásila, že sama by byla ráznější. Problémy registru podle ní zavinil Dobeš špatným rozhodnutím.

Náměstek: Skutečně je ta chyba na policejním prezidiu

Že je chyba na straně policejního prezidia, potvrdil dnes pro Český rozhlas náměstek ministra dopravy Ivo Toman. Zároveň dodal, že vyřizovat žádosti řidičů v omezené míře jde.

"Klienti jsou odbavováni, ale jak jsem si ověřil na místě, někdy pracovníci mají problém s tím, že se nelze napojit na server policejního prezidia," řekl Toman.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…