Drábek hájí Schwarzenberga. Půlmilionový důchod si zaslouží

09.07.2012 20:52

Narozdíl od většiny českých důchodců nemá ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg do kapsy hluboko. I přesto má slušnou penzi. Půl milionu korun za rok.

Drábek hájí Schwarzenberga. Půlmilionový důchod si zaslouží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Většina českých důchodců musí obracet každou korunu, aby vůbec vyžila a měla na běžné výdaje typu nájem, potraviny nebo léky. Ne všechny ale tyto problémy trápí. Třeba šéf TOP 09 a ministr zahraničí, Karel Schwarzenberg, si vrásky na čele s výdaji rozhodně nedělá.

Z jeho majetkového přiznání vyplynulo, že si kromě svých příjmů z politiky přijde i na pěkný důchod. Ten činí 563 tisíc ročně, tedy  46 916 korun měsíčně. Na účet mu přistává ze zahraničí.

Drábek se diví: Co je na tom špatného?

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) ale na vysokém Schwarzenbergově důchodu není nic špatného. "Doufám, že již nežijeme v rovnostářské společnosti a nezávidíme komukoliv jeho zasloužený příjem. Nemyslím si, že by někdo podezíral pana Schwarzenberga, že nerozumí důchodcům a jejich potřebám," uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf resortu, který stále připomíná nutnost utahování opasků.

Kaslová: Má na to právo

Stejně tak další topkařka, Jana Kaslová, knížete hájí. "V případě, že pan ministr Schwarzenberg má nárok na vyplácení důchodu kdekoliv v zahraničí, kde celý život platil řádné daně, pak v tom nevidím žádný problém," uvedla pro redakci.

Komunistka: Kníže je vyžírka

To Marta Semelová z KSČM Drábkovi i Kaslové zcela oponuje. "Většina lidí této země nedosahuje ani na průměrnou mzdu, mnozí nemají práci a vláda je okrádá o dávky, které jsou jediným zdrojem jejich živobytí, důchodci žijí naprosto nedůstojným životem. A to všechno jen aby bylo na tučné prebendy pár vyvolených, kteří si to absolutně nezaslouží, na dar církvi, který jí nepatří, a na soukromé zisky vyžírků, kteří ožebračují zatím beztrestně tuto zem. Pan Schwarzenberg a jemu podobní patří mezi ně," zuří Semelová.

Proti TOPce se staví i exvéčkař, Stanislav Huml. "Proto TOP 09 vehementně prosazuje reformy. Pan předseda si myslí, že naše důchody jsou stejně vysoké. A měly by být," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…