Drsný dopis bývalé úřednice vnitra. Kubiceho obviňuje z ilegální činnosti

15.01.2013 20:15

Loutka kašpara ovládaná na nitkách jinými. Ministr hrůzy a bezpáteřnosti, ubožák bez špetky sebereflexe. Loni propuštěné kontrolorce ministerstva vnitra nejspíš ruply nervy a tak si to vyřídila s Janem Kubicem v hodně drsném dopise, který přeposlala také ParlamentnímListům.cz.

Drsný dopis bývalé úřednice vnitra. Kubiceho obviňuje z ilegální činnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimojiné i pokračující metanolové otravy

„Jste ministrem hrůzy a bezpáteřnosti. Svoji kariéru jste založil na disidentství, abyste se posléze stal tím, proti kterým jste údajně bojoval. Ministerstvo vnitra jste zaplevelil lidmi, kteří o státní správě nemají ani základní povědomí, očistil jste jej i od zbytků slušných státních úředníků,“ napsala na úvod loni propuštěná kontrolorka ministerstva vnitra Helena Bartůňková. Její dopis působí jako projev zoufalství a beznaděje. ParlamentníListy.cz ho citují téměř v plném znění.

Jste trapný

Exkontrolorka Bartůňková také popsala vlastní minulost. „Narodila jsem se ve stejném roce jako vy, tedy roku 1953, a vyrůstala v chudém prostředí, do deseti let v internátech, protože matka byla samoživitelka. Nebyla jsem disident, ale vždycky jsem byla slušný člověk, který si vážil skutečných hodnot a také jsem se tak vždycky chovala. Já lidi rozeznávám podle jejich konkrétních činů a nikoliv podle keců. Jestliže se za vašeho působení z ministerstva vnitra stalo ještě horší ministerstvo, než bylo, tak je to katastrofa státní správy, protože už vůbec neslouží lidem, ale lokálním zájmům jednotlivců. Jste trapný a budoucnost mi dá za pravdu,“ podotkla dál.

Na místa slušných a věci znalých státních úředníků prý Kubice dosadil neschopné. „Na jejich místa jste dosadil své kamarády nebo zájmové osoby těch, kteří vás dosadili na funkci, pro kterou jste neměl a nemáte ani základní předpoklady. Stal jste se kašparem, loutkou ovládanou nitkami scénáristů, režisérů a producentů, a tím také vždycky zůstanete. Není žádným tajemstvím, že si většina vámi dosazených zajišťuje místa v České poště, která se stala organizací v podřízenosti ministerstva vnitra,“ napsala také Bartůňková.

Kubice mlčí

Na dotaz ParlamentníchListů.cz ministr vnitra Jan Kubice neodpověděl. „Na níže uvedené reagovat nebudeme,“ napsal vedoucí oddělení komunikace odboru tisku a public relations ministerstva vnitra Vladimír Řepka, když ho PralamentníListy.cz požádaly o reakci na otevřený dopis. Ze stejného odboru k podobným výtkám však již dříve Denisa Čermáková obecně sdělila:  „Je oprávněním ministra vnitra přijímat do vedoucích funkcí osoby, od kterých, na základě svých zkušeností, očekává aktivní podíl na plnění náročných úkolů ministerstva a za jejichž práci je připraven nést odpovědnost.“

„Radši si ponechám svoji svobodu myšlení s následky finančního živoření, než bych se stala ubožákem závislým na lidech, kterých si nevážím,“ poznamenala Bartůňková a pokračovala: „Jestli se vůbec někdy dostanete do historie, tak to určitě nebude pozitivní. Chápu, že při vašem intelektu a charakterových vlastnostech jsou pro vás lidi mého typu nebezpečím, a proto je nutné se jich zbavit. Chtěla jsem s vámi mluvit, abych vás uvedla do reálu. Vy jste mě nechal vyhodit, aniž byste mě vyslechl. Máte pocit, že jste geroj a já mám pocit, že jste ubožák, který nemá špetku sebereflexe a stal se tím, proti čemu údajně bojoval. Tak si to užijte.“

Bartůňková v odboji

Propuštěna byla Bartůňková loni v únoru a od té doby i prostřednictvím ParlamentníchListů.cz s vnitrem bojuje. Důvodem propuštění byla podle ministerstva vnitra absence odborného vzdělání a hrubé porušení pracovní kázně. „Pokud jde o ukončení vašeho pracovního poměru, byl jsem ministrem vnitra ubezpečen, že proběhlo v souladu se zákoníkem práce. Domníváte – li se, že tomu tak není, doporučuji vám využít všech možností, které právní řád České republiky k ochraně vašich práv a oprávněných zájmů poskytuje,“ odpověděl jí například premiér Petr Nečas.

Nejvíce Bartůňková kritizovala, že se Kubice obklopil bývalými policejními vyšetřovateli. Hlavně si stěžovala na chování Petra Plaňanského, ředitele odboru interního auditu a kontroly (OIAK), kde dříve pracovala. Nyní šéfovi vnitra v dopise vzkázala: „Užijte si ještě své chvilky slávy, stejně vás nikdo z průměrně duševně zdatných zaměstnanců ministerstva vnitra nebere, stejně jako politologové, kteří několikrát mediálně vyjádřili údiv nad tím, jak jste se mohl stát ministrem vnitra.“ Nakonec dodala, že na obranu Kubiceho je možno říci jediné, a to fakt, že se do funkce nejmenoval sám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…