Dvacet milionů za mlčení o dění v ČEZu? Janečkova oceněná promluvila

10.11.2012 16:12

Nadační fond proti korupci založený Karlem Janečkem udělil v uplynulém týdnu už druhou Cenu za odvahu. Laureátkou se stala Věra Ježková, která upozornila na zmařené investice polostátní společnosti ČEZ.

Dvacet milionů za mlčení o dění v ČEZu? Janečkova oceněná promluvila
Foto: Jana Šulcová
Popisek: Věra Ježková dostala cenu za odvahu od Karla Janečka

Věra Ježková z pozice akcionářky ČEZu upozornila na hrozbu zmaření investic polostátního podniku ČEZ, respektive před jeho záměrem obnovy bloků v elektrárně Prunéřov v hodnotě 25 miliard korun.

Parlamentní Listy byly u toho, když Ježková obdržela cenu Nadačního fondu proti korupci cenu za odvahu. K té náleží i dvousettisícová odměna.

Sportovec tělem i duší

Redakce odvážnou sportovkyni tělem a duší, jak sama o sobě mluví, odchytla krátce před udílením ceny. Drobná žena se spíše klučičím vzhledem a hlasem lva se neváhala rozpovídat o svých dojmech a zkušenostech se současným politickým establishmentem.

Právě ten je totiž polostátním ČEZem do jisté míry financován. Už dlouho je veřejným tajemstvím skutečnost, že právě tato energetická společnost se podílí na financování některých politických stran. Na tento fakt již v minulosti upozorňovali třeba Liškovi Zelení. A Ježková mu dává za pravdu.

Peníze od ČEZu?

„Byla jsem na jednání ČSSD. Když jsem tam mluvila o tom, co se děje v ČEZu, řekli mi, ať už příště nechodím, že nebudou mít peníze na volby, když se tam bude do ČEZu kopat,“ řekla ParlamentnímListům.cz krátce před obdržením ceny Nadačního fondu proti korupci založeném a vedeném Karlem Janečkem Ježková.

Ta je udivena, s jak negativní odezvou se po vyslovení svého podezření setkala. Jako dlouholetá pracovnice Severočeských dolů, tedy dceřiné společnosti společnosti ČEZ, prý rozhodně ad hoc proti ČEZu jít nechtěla. Její svědomí jí ale nedalo.

Miliardy mizí komínem?

„Nechtěla jsem nijak jít proti ČEZu, ale jsem sportovec tělem i duší, nemůžu se dívat na to, že má někde zmizet 25 miliard,“ dodala pro ParlamentníListy.cz žena, která má pro strach uděláno. Jí samotné sice zatím nikdo přímo smrtí nevyhrožoval,  její případ už ale nebezpečím zavání. Jeden lobbista prý už v souvislosti s ním vyhrožoval, že někomu „uříznou hlavu“.

Horší jak „za totáče“

„Je to horší jak za totáče, arogance, sprostota,“ rozhazuje rukama žena, která si je jistá svou pravdou a oprávněností svého podezření. O to větší cítí bezmoc, když se jí kromě Janečkova fondu nedostalo nikde té nejmenší podpory.

Ježková také kandidovala za VV de Senátu, leč neúspěšně. Věci veřejné ji však za cenu pogratulovaly: "Ježková varovala před skutečností, že dostavba je nerentabilní, neboť v dané lokalitě nebude podle průzkumu ložiska dostatek uhlí. To by se pak muselo draze nakupovat od společnosti Czech Coal patřící Pavlu Tykačovi. Paní Věře Ježkové srdečně gratulujeme," uvedla strana VV v tiskovém prohlášení. 

Mlčeti zlato

I když, i podpory se dočkala. Ovšem z druhé strany, než by chtěla a čekala. „Lobbisté na mě tlačili, abych mlčela. V Severočeských dolech jsem mohla jako ekologický poradce mít dvacet milionů korun, kdybych mlčela o poměrech, které panují,“ uvedla Ježková při předávání ceny za odvahu, již jí dal přímo Karel Janeček.

Tento matematik a podnikatel založil svůj fond právě pro to, aby pomohl odhalování korupčních kauz v českém prostředí. Jako první od něho cenu za odvahu obdržel Libor Michálek, který se v uplynulých volbách dostal do Senátu. Michálek totiž upozornil na korupci na Státním fondu životního prostředí.

Podle Janečka se i díky lidem typu Michálek nebo Ježková postupně prolamují ledy. „Národní fond proti korupci pomohl nastartovat odvahu lidí bojovat, na různých akcích vidím tu energii, která v lidech je, lidé se přestávají bát,“ uvedl Janeček poté, co zkraje listopadu předal Ježkové cenu.

Janeček je spokojen

ParlamentníListy.cz zajímal také jeho názor na provázanost ČEZu a politiky. „Provázání ČEZu a politických stran už běží jen ze setrvačnosti. O tom, že je financuje, se více mluví až v poslední době, ta diskuze se rozvíjí až teď, společnost je hodně aktivizovaná,“ řekl po předání ceny Ježkové protikorupční bojovník Karel Janeček.

On sám má pro strach uděláno. Ač se pouští do ožehavých kauz a témat, obavy, že by mu hrozilo nějaké nebezpečí, nemá „Ne. Nebojím se ničeho. Zloději chápou, že nemá cenu proti mně jít,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Janeček, který v současnosti objíždí Česko se sérií přednášek s mottem pozitivní evoluce.

Mezi jeho hlavní cíle patří změna politického systému. Právě té může paradoxně NFPK docílit i díky existenci této vlády. „To, co vláda předvádí, je takové poslední zahnívání. Nám se to hodí, aby tam tato vláda  ještě jeden, dva měsíce hnila, chceme udělat několik změn,“ řekl redakci Janeček s tím, že i přesto, jaké hrůzy vláda premiéra Petra Nečase (ODS) předvádí, si přeje, aby ještě nějaký čas zůstala u kormidla.

Kauza ČEZ a Věra Ježková

Věra Ježková z pozice akcionářky ČEZu upozornila na hrozbu zmaření investic tohoto polostátního podniku. Varovala před jeho záměrem obnovy bloků v elektrárně Prunéřov v hodnotě 25 miliard Kč. ČEZ tvrdí, že její ekonomická návratnost nastane po 25 až 30 letech jejího provozu s tím, že bude celou dobu zásobována pouze uhlím z přilehlého Dolu Nástup Tušimice.. Při jejím zprovoznění v roce 2015 by tedy muselo být k dispozici do let 2039 až 2044. V rozporu s tím však manažeři Severočeských dolů v dokumentaci pro další těžbu uhlí sami uvedli, že jej ve zmíněném dole po roce 2029 zbyde už jen 18 milionů tun. Ty by ovšem stačily pouze na necelé dva roky omezeného provozu obnovených bloků elektráren Tušimice a Prunéřov.  Vše tak nasvěčuje tomu, že varování Věry Ježkové o nedostatku uhlí na Dolu Nástup Tušimice je oprávněné a za této situace by byla tato investice pro ČEZ ztrátová v řádu mnoha miliard Kč. Veřejná zakázka na modernizaci elektrárny Prunéřov byla mimo jiné přidělena také společnosti Škoda Power a to v době, kdy ředitelem společnosti ČEZ byl Martin Roman. Podle Věry Ježkové stojí za hlavním dodavatelem Škoda Power právě Martin Roman.

Nadační fond proti korupci je organizace, která si klade za cíl rozkrývání různých korupčních kauz. Kromě ČEZu a SFŽP se věnuje třeba kauze kolem pražského Dopravního podniku nebo Nemocnice Na Homolce. Mezi jeho členy správní rady NFPK patří podnikatelé Stanislav Bernard a Radim Jančura, nebo exšéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…