Exministr Tlustý Kalouskovi: Zvyšováním daní vraždíš ekonomiku

08.03.2012 4:55

Vlastimil Tlustý vždy patřil ke kritikům současného ministra financí Miroslava Kalouska. Když ale minulý týden představil Kalousek společně s Nečasem plán na záchranu státního rozpočtu, který mimo jiné obnáší zvýšení daní a snížení podnikatelských daňových paušálů, Tlustý se zhrozil.

Exministr Tlustý Kalouskovi: Zvyšováním daní vraždíš ekonomiku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

V rozhovoru s bývalým ministrem financí Vlastimilem Tlustým se řeč točila převážně okolo Řecka a jeho současných hospodářských problémů. Došlo však i na kritiku Miroslava Kalouska, jehož kroky označil Tlustý za vraždu národní ekonomiky.

„Zvednutí daní ministra Kalouska je v podstatě vražda národní ekonomiky. On říká, že musí udržet příjmy státního rozpočtu, aby zaplatil vše, co má. Drahé ovečky, bude se holit. On ale nakládá vyšší zátěž na lidi i české podniky, které už nyní v současné krizi propadají. On svými kroky jen urychluje jejich pád,“ soudí pro ParlamentníListy.cz Tlustý. V krizi se podle ekonoma nesmí stát pokoušet obětovat své lidi a své podniky. "Stát musí hledat řešení u sebe a nepřenášet zátěž na firmy, koneckonců podívejte se do USA, před dvěma lety byly ve stejných problémech jako Evropa a a nyní to vypadá, že se z toho vylížou,“ argumentuje.

Co prodat ČEZ?

Státních či polostátních organizací vlastní ČR oproti dobám minulým již poskrovnu. Ty nejdůležitější by se daly spočítat na prstech jedné ruky: Lesy ČR, Budvar a v neposlední řadě energetický gigant ČEZ, kde vláda stále vlastní majoritní podíl akcií. Tlustý si dokáže představit, že by vláda v rámci záchrany státní kasy prodala svůj podíl v ČEZu, ale bylo by to prý jen vytloukání klínu klínem. „Zoufalé situace vytvářejí zoufalá řešení. Umím si představit nápady všeho druhu, ale prodej ČEZu by k ničemu nevedl. V podstatě jen do děravého kýble nalijete sousední kýbl a on stejně vyteče. To je jen odklad, není to řešení," hodnotí exministr financí.

Anketa

Měl by podle Vás stát prodat ČEZ?

hlasovalo: 797 lidí

Řekové, zbankrotujte, uleví se všem

Ekonomika celé Evropy je podle Tlustého do značné míry odvislá od situace v Řecku, prý by mělo být v jeho vlastním zájmu co možná nejrychlejší bankrot. Jedině ten by měl podle něho na řeckou ekonomiku a nejen na ni očistný vliv, čím dřív k němu dojde, tím lépe.

„Podle mého názoru mají pravdu ti, kdo tvrdí, že Řecko může skončit jen bankrotem, protože bankrot bude v prvé řadě znamenat, že Řekové přejdou na vlastní měnu, kterou devalvují. To sice povede ke snížení životní úrovně, ale přestanou žít na dluh,“ předvídá vývoj Tlustý. Oprášení drachmy zvýhodní podle ekonoma domácí produkci. „Všechno, co vyrábí z řeckého sluníčka a z řecké vody, se zlevní a bude se moci vyvážet. Z Řecka se stane turistický ráj a nahrnou se jim tam turisté. Společnost omezí dovoz ze zahraničí, protože importované výrobky zdraží. Tím se nastartuje domácí ekonomika a Řekové si budou moci případně půjčovat, jelikož jim věřitelé uvěří, že dluh splatí. Obráceně to prostě není možné,“ soudí pro ParlamentníListy.cz Tlustý.

Situace, kdy si stát půjčuje peníze na sociální dávky, na důchody, na mzdy zaměstnanců, prostě na běžný provoz, je podle ekonoma dlouhodobě neúnosná. „Jiná věc je, když si kdokoli půjčí na to, aby zvýšil svoji produktivitu, čímž je lépe schopen splácet dluhy minulé a stávající, ale to rozhodně není případ Řeků, ti se dostali do perpetua mobile, už jim nikdo nevěří, i věřitelé už couvají od avizovaného odpuštění dluhu a navíc jim zdražují úroky na půjčkách. Každý středoškolský matematik vám spočítá, že nemůžou splatit ani úroky ze stávajících dluhů.“ láme Tlustý nad Řeky hůl.

Jde jim jen o sebe

Snaha německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicholase Sarkozyho o záchranu Řecka je podle Tlustého falešná a zištná. „To, co předvádí Merkelová a Sarkozy pod hlavičkou snahy zachránit Řecko, není nic jiného než zaplatit dlužné částky, které má Řecko k německým a francouzským bankám a pak Řeky jednoduše odpálit. Jinak by totiž zůstaly obrovské finanční díry v německých a francouzských bankách a oba státy by si je musely zaplatit. Navíc se snaží získat k záchrannému plánu ostatní státy včetně nás. Ten plán má v prvé řadě ale zachránit jejich banky,“ míní Tlustý.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…