Exmluvčí Cikrt se vysmál šéfovi lékařů: O žádných dvacet procent nepřijdete

09.02.2013 6:30

Česká lékařská komora (ČLK) bubnuje na poplach kvůli úhradové vyhlášce k poskytování zdravotní péče, kterou vydal ministr zdravotnictví Leoš Heger. Podle propočtu ČLK klesnou kvůli ní letos ambulantním specialistům příjmy až o dvacet procent. „Je to nesmysl. Všechno jsou zatím jen odhady,“ reaguje ale na to bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Exmluvčí Cikrt se vysmál šéfovi lékařů: O žádných dvacet procent nepřijdete
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Komora českých lékařů a zvláště pak ambulantní specialisté se bouří proti úhradové vyhlášce pro rok 2013. Vyhláškou se má přitom pro budoucí období stanovit, kolik zaplatí zdravotní pojišťovny lékařům a zařízením za léčení. Podle České lékařské komory (ČLK) ale ambulantní specialisté přijdou v tomto roce o velké peníze. Dokonce prý hrozí, že budou muset na zdravotní péči za pacienty doplácet ze svého, což se prý děje už za pouhý měsíc od začátku platnosti vyhlášky!

Věc je podle ČLK natolik závažná, že se komora rozhodla k 1. březnu svolat protestní akci, ve které chce občanům sdělit, jak ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) omezuje svými zákony a vyhláškami dostupnost, kvalitu a bezpečnost zdravotní péče.

Konkrétně jde podle prezidenta ČLK Milana Kubka o to, že soukromí lékaři – ambulantní specialisté – mají v letošním roce vystačit s pouhými 98 procenty příjmů z roku 2011. Kubek ale na to namítá, že oproti roku 2011 se  zvýšily daně, narostly ceny energií a zdražuje se prakticky všechno, co pro provozování svých praxí specialisté nutně potřebují.

Budou nabízet petici

Proto se ČLK odhodlala k dalšímu kroku: lékaři totiž pacientům v ordinacích začali nabízet k podpisu petici, která je také na webu komory. ČLK navíc chce úhradovou vyhlášku napadnout u Ústavního soudu.

„Reálné příjmy ambulantních lékařů klesnou asi o dvacet procent. U internistů až o pětadvacet procent. Doposud jsme dělali to, že část těchto propadů platili lékaři pacientům ze svého, ale v této situaci už nelze dál pokračovat," zdůraznil ve čtvrtečním pořadu ČT Události, komentáře Kubek, který také provozuje soukromou praxi. Podle Kubka navíc prý budou zdravotní pojišťovny současně strhávat peníze již při sebemenším překročení nákladů na léky a zdravotnické prostředky ve srovnání s náklady, které měli lékaři před dvěma lety.

Jeho slova ale atakoval náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. „Vylučuji, že by systém fungoval tak, že by lékaři hradili část péče ze svého," řekl Nosek.

Cikrt: O těch číslech se vedou spory. Každý rok je to stejné

Stejně skepticky jako Nosek se na celý problém dívá i bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Podle něj jsou totiž čísla zveřejněná Kubkem hodně nadnesená, i když je ale zřejmé, že ambulantní specialisté postiženi skutečně do jisté míry budou.

„Pravda je někde uprostřed,“ podotknul pro ParlamentníListy.cz Cikrt.

Jak ale veliké přiškrcení pro specialisty nyní přijde, to prý neví ani on, přestože s fakty kolem nové úhradové vyhlášky je seznámen. „O tom se vždycky vedou spory, jaký ten dopad reálně je a bude. Každý rok je to stejné, vždycky se to sice vypočítává, ale do jisté míry jen odhaduje. Já jsem nyní slyšel kromě té cifry dvaceti procent i kalkulaci deset procent. Faktem ale je, že nyní mají ambulantní specialisté skutečně zpřísněné limity, takže nemohou poskytovat tolik péče, jako dřív. Až praxe ale ukáže, jaký je skutečný dopad,“ uvedl Cikrt a zdůraznil, že v praxi faktům kolem úhradové vyhlášky rozumí v Česku zhruba jen tři lidé.

Pořád jen protestují a protestují...

„Problémy si ale zavinila sama komora, neboť nedovolila reformu zdravotnictví. Kdyby tady reforma teď fungovala, tak dnes není problém s penězi, neboť by se otevřela vrátka pro další peníze mimo veřejné zdroje,“ zmínil dále Cikrt a zdůraznil:

„Všechny ty kroky komory, ale také lékařských odborů, to je jen takový folklór, který mne už ani nijak nedráždí. Tím, že od nich vycházejí nejrůznější protesty tak často, tak ani snad nemají takovou váhu, což je v tomto případě smůla pro ambulantní doktory. Oni pořád protestují a protestují, ale já myslím, že i veřejnost tím už je unavena. Lidé totiž často ani nevědí, o co těm lékařům vlastně jde.“

Jenže kromě ČLK, se již hlasitě ozvalo i Sdružení ambulantních specialistů České republiky. Ve svém nedávném stanovisku, které se ParlamentnímListům.cz dostalo do ruky, dokonce tvrdí, že už v roce 2011 byla tzv. nákladová rentabilita jednotlivých zdravotnických zařízení ambulantních specialistů na kriticky nízké úrovni.

„S nastavením úhrad pro ambulantní specialisty v roce 2013 nesouhlasíme. Máme za to, že neexistuje žádná relevantní ekonomická potřeba segment ambulantních specialistů takto decimovat. Nesouhlasíme s dalším snížením jednotkové ceny práce na úroveň 98 procent roku 2011. Reálným důsledkem tohoto kroku bude, že se některé ambulance během roku 2013 svou nákladovou rentabilitou dostanou do negativních hodnot,“ uvádí Rada Sdružení ambulantních specialistů ČR.

Máme všichni stejný zájem: kvalitní zdravotnictví

A nejen ona podporuje petiční akci České lékařské komory. Stojí za ní i Národní rada osob se zdravotním postižením - její předseda Václav Krása novinářům dokonce řekl, že petici budou šířit i ostatní pacientské organizace. Petici tak už podpořil například Svaz pacientů.

„Chceme kvalitní zdravotnictví – to je nesporný společný zájem zdravotníků i pacientů. V tom se nemohou nechat rozdělit ani ministerstvem, ani pojišťovnami. Pacienti si přejí, aby se jim dostalo zdravotní péče, kterou potřebují a lékaři léčili, jak nejlépe umí. To však Hegerovy reformy a diktát pojišťoven lékařům dnes už téměř znemožňují,“ uvedla pak pro ParlamentníListy.cz 1. viceprezidentka Svazu pacientů ČR a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

Podle ní nyní nastala doba, kdy pacienti i lékaři mají společný cíl - dostupnou, bezpečnou a kvalitní zdravotní péči zajišťující zdraví a kvalitu života občanů. „Podporuji proto plně petici České lékařské komory, k jejímuž obsahu se hlásí i Svaz pacientů ČR,“ dodala Gajdůšková.

Jak ale ParlamentníListy.cz zjistily, v petičním výboru ČLK jsou vedle samotného Kubka a Krásy i herečka a kandidátka na prezidentku Táňa Fischerová, plastický chirurg Jan Měšťák, předseda Nadace Charty 77 František Janouch, či diabetolog Milan Kvapil.

Docent Měšťák a také Táňa Fischerová pro ParlamentníListy.cz přiznali, že je k jakémusi zastřešení nad peticí přizval sám prezident Kubek. „Poprosil nás o to,“ řekli oba svorně.

Fischerová: Rozval se blíží, VZP může převzít Chrenek!

„Mne oslovil pan Kubek proto, že jsem kdysi vystoupila a protestovala proti poplatkům ve zdravotnictví. Když jsem zjistila, co v té petici opravdu je, neměla jsem s tím nejmenší problém, neboť s každým uvedeným bodem v ní souhlasím,“ prozradila Fischerová s tím, že prozatím o žádnou další aktivitu ale žádána nebyla.

„Je ovšem nepochybné, že se rozval zdravotnictví blíží. Myslím, že je třeba, aby vznikl nějaký tlak zespoda od lidí, kteří se tomu začnou bránit,“ poznamenala Fischerová. Prý se bojí toho, že se pojišťovny kvůli finančním problémům začnou slučovat.

„Jestli je opravdu VZP tak oslabená, jak se nyní stále více zveřejňuje, tak pak v případě, že klekne a převezme ji konglomerát pana Chrenka, tak kde budeme? Vždyť on má vlastní nemocnice, vlastní ambulantní zařízení a ještě k tomu bude mít největší pojišťovnu v zemi? Proč tady nic nedělá ministr Heger? Proč něčemu nezabrání? Spíše to vypadá, že tady pan ministr jen ´přikrývá´ ty nejhorší věci,“ dodala rozhořčeně Fischerová.

Připomeňme, že Tomáši Chrenkovi patří Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), ovšem loni převzalo jeho impérium lukrativní zdravotní pojišťovnu Metal-Aliance.

Měšťák: Ministerstvo za to ani nemůže – je tlačeno pojišťovnami

„Sám nemohu o problémech ambulantních lékařů hovořit, neboť provozuji privátní praxi a my ´nejedeme´ přes pojišťovnu. Mne tak tato věc tolik neohrožuje. Ale byl jsem osloven prezidentem Kubkem, jestli bych na tu petici nedal svůj podpis,“ pronesl pak pro ParlamentníListy.cz Jan Měšťák.

„Víte, já jsem členem vědecké rady České lékařské komory a tam se tyto věci (okolo úhradových vyhlášek) probírají, takže vím, o co jde. Mimo to vedu kliniku na Bulovce (je přednostou Kliniky plastické chirurgie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a nemocnice Na Bulovce v Praze – pozn. red.) a tam probíráme celou řadu jiných věcí týkající se ne zrovna příznivých projevů ze strany ministerstva. Ale ono třeba za to ani mnohdy nemůže – je tlačeno pojišťovnami,“ zmínil dále Měšťák.

Ani on ovšem prý neví, jaký finanční propad budou ambulantní specialisté ve skutečnosti v tomto roce mít. „I když mám rád matematiku, tak tohle přesně nemohu definovat. Nevím tak, jestli propad bude deset nebo až dvacet procent. Jisté je ale to, že to je věc, která je alarmující, podobně jako problém dostupnosti péče, což také často probíráme na vědecké radě,“ doplnil Měšťák.

Půjdou na preventivní vyšetření ke kolegům

Dodejme, že protestní akce, která má proběhnout v pátek 1. března, nazvala lékařská komora „Dnem zdraví lékařů“. Lékaři si v ten den podle prezidenta ČLK Kubka buď vezmou volno na odpočinek, anebo půjdou na preventivní vyšetření ke kolegům, jinak prý kvůli náporu práce zanedbávají péči o sebe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…