Expremiér zkušeně o důchodu Václava Klause a zániku ODS

10.09.2012 13:41

Může se stát, že se po odchodu z Hradu skutečně Václav Klaus pokusí vrátit do čela ODS? Není naopak reálný scénář zániku největší pravicové strany, jak často zaznívá? V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz tyto otázky zodpovídá Jan Stráský, poslední československý premiér.

Expremiér zkušeně o důchodu Václava Klause a zániku ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: A nakonec i premiér Nečas

Jan Stráský si podle svých slov dlouhodobě klade otázku, jak si Václav Klaus důchod představuje. „Já sám jsem v důchodu čtrnáct let, ale v tom skutečném důchodu jsem teprve měsíc. Pokud jsem měl možnost o této věci s Václavem Klausem mluvit, tak jsem skoro přesvědčen, že návrat do úplně aktivní politiky, což by předsednictví v ODS bylo, u něho není na prvořadém programu,“ soudí poslední československý premiér.

„Určitě by dál chtěl ovlivňovat vývoj, má určitě nějaký model, jak to chce dělat, a myslím, že ten model je i mediálně uváděn. Ale situace se samozřejmě může vyvíjet tak, že to třeba jeho vnitřní přesvědčení změní, ale v tomto okamžiku to nevidím jako cestu, ke které by on byl nakloněn,“ řekl Stráský v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Konsolidace ODS? Václav Klaus si krátkodobé cíle neklade

Zda by on sám Klausův návrat do ODS považoval za správný, nechce podle svých slov posuzovat. „Jsem už tak daleko od kontaktů z ODS, abych současnou situaci dovedl dobře zhodnotit a jestli je to situace zralá na kroky, které by nastolil Václav Klaus. Prožíváme krizové období velkých očekávání, takže někoho určitě může napadnout, že by tohle byla cesta, která by nějakou dobu byla užitečná pro určitou konsolidaci a sjednocení ODS. Takové krátkodobé cíle si ale Václav Klaus neklade,“ míní jednoznačně expremiér a někdejší ředitel šumavského národního parku.

Pokud jde o aktuální diskuze nad zvyšováním daní, Jan Stráský obecně soudí, že zvyšovat DPH je nejsnazší způsob úpravy rozpočtu. „Je to technika, kterou používají líní lidé, kteří buď nemají odvahu využít jiné nástroje, anebo mají pocit, že jiné nástroje už nejsou. Je evidentní, že ekonomické efekt tohoto kroku se díky chování české veřejnosti může ukázat jako málo účinný,“ uvedl.

Nedají se najít úspory na výdajích státu? Třeba zrušit či zredukovat některá ministerstva či úřady? „To je podle mě jádro sporu v ODS, která opustila myšlenku malého státu, přestože to ještě nedávno hlásala. Samozřejmě je to politika, která je kontraproduktivní vůči Evropské unii, protože ta nás nutí neustále k dalším a dalším úřadům. Takže kdybychom chtěli hledat úspory v této sféře, museli bychom trochu bouchnout do stolu. Myslím si ale, že obyvatelstvo to očekává, a ne že ministerstva budou dál bujet,“ pokračuje Stráský.

Zvýšit DPH je snadné, nemusí to však fungovat

„Ze své šumavské zkušenosti ale mohu říct, že by to také mohlo znamenat, že bychom třeba nemohli vyhlásit další národní park, že bychom možná museli zredukovat i některé stávající, protože nějaký škrt se někde musí projevit. Pokud to tedy nejsou peníze promrhané, ale k něčemu směřují, tak jejich škrtnutí znamená další bolestivou úsporu. Ale to je cesta, kterou by oživení a renesance rozpočtu měla jít. Zvýšení DPH je ta nejjednodušší cesta, která navíc nemusí fungovat,“ řekl.

Vnímá někdejší československý premiér za příznivější schválení stávajících balíčků a církevních restitucí, nebo by více zemi prospěly předčasné volby? „Ze svého pohledu z dálky, i když mě politika stále baví a sleduji to, musím říci, že současná vláda přece jenom dosáhla mnoha pozitivních kroků. Ony jsou přehlušeny tím, že se pořád mediálně přetřásají různé kauzy a pořád ty samé záležitosti, ale já to pořád vidím tak, že ta vláda přece jen něco dobrého udělala. Nechci ale rozhodně říkat, že kategoricky souhlasím s tím daňovým balíčkem jako celkem, ale doufám, že vláda přece jen vydrží a některé plánované kroky bude ještě schopná realizovat,“ věří Jan Stráský.

Poslední dobou se začaly objevovat názory, že ODS stále více směřuje k zániku. Tuto tezi naposled na světlo dostal prezidentův poradce Jiří T. Payne. Takový scénář však Stráský za reálný nepovažuje.

ODS nezanikne, za Topolánka jí ale bylo nejhůř

„Nemyslím si, že ODS zanikne. Nicméně pravicová strana bude mít vždycky více problémů, protože sdružuje určité invence, a protože hledá nějaká řešení. Levicové strany mají jednoduchý ideový program a díky tomu se snadno sjednotí. Pravicová strana to má daleko horší a to je pro mě polehčující okolnost v tom, jak to sleduji. Neviděl by to tak, že je ODS blízko u propasti a měla by do ní spadnout,“ důvěřuje Stráský i nadále v existenci nejsilnější pravicové strany.

Ten se také ztotožňuje s názorem kandidáta na hejtmana Středočeského kraje Raduana Nwelatiho, že nejhorším obdobím pro ODS byla éra Mirka Topolánka, Marka Dalíka a Petra Tluchoře. „Z toho, co jsem řekl o této vládě, vyplývá, že ta předchozí uskupení byla méně úspěšná. Nešlo jen o nejhorší, ale i nejméně plodné období,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…