Faktický konec vládní koalice. Hrozba Karolíny Peake platí i po Vánocích

26.12.2012 15:05

Strana LIDEM stále trvá na odchodu z vlády kvůli nedávnému odvolání ministryně obrany Karoliny Peake. Nedá se však v tuto chvíli vyloučit, že vládní koalice nakonec přežije. Další jednání o setrvání liberálních demokratů ve vládě Petra Nečase (ODS) budou podle Dagmar Navrátilové (LIDEM) probíhat až v lednu.

Faktický konec vládní koalice. Hrozba Karolíny Peake platí i po Vánocích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Karolínou Peake

Poté, co premiér Petr Nečas odvolal z funkce ministryně obrany Karolinu Peake (LIDEM), která hned druhý den po svém jmenování učinila na ministerstvu razantní personální změny, kdy odvolala svého prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta, začali liberální demokraté vyhrožovat odchodem z vlády. Přímo Peake krátce po svém odvolání řekla, že za současných podmínek je pro ni spolupráce ve vládě velmi těžko představitelná. „Je to faktický konec koalice,“ prohlásila Peake před kamerami České televize.

Paggio: Nečas nadělil občanům levicovou vládu

Místopředseda LIDEM a poslanec Viktor Paggio pravil, že odvoláním Karoliny Peake premiér Petr Nečas nadělil občanům k Vánocům levicovou vládu. Místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová následně uvedla, že jsme svědky začínající vládní krize s tím, že odvolání ministryně obrany považuje za důvod k odchodu z vlády. Nyní ParlamentnímListům.cz Navrátilová naznačila, že na tomto postoji stále trvá s tím, že jasněji bude až v lednu.

Navrátilová: Jednat budeme v lednu

„Dali jsme si alespoň pár dní klidu, to znamená, že se sejdeme po svátcích, což je až leden. Nebudeme se scházet ještě teď v prosinci. Nemohu vám tedy v tuto chvíli říct nic víc než to, co bylo řečeno před čtyřiadvacátým prosincem,“ řekla dnes ParlamentnímListům.cz poslankyně Navrátilová. Bližší termíny schůzek nespecifikovala.

Možná podpora vlády se nedá vyloučit

Za jakých podmínek budou liberální demokraté ochotni i nadále vládu podporovat, zda se pokusí vyjednat například obsazení jiného ministerstva, nebo odejdou definitivně z vlády, v tuto chvíli tedy není jasné. V úvahu připadají všechny tyto varianty.

LIDEM mají osm poslanců a bez nich nemá vláda většinu

Strana LIDEM má ve sněmovně osm poslanců. Bez jejich podpory by neměl Nečasův kabinet většinu. Ministerstvo obrany získala tato strana výměnou za Ministerstvo dopravy, kde jejího zástupce Pavla Dobeše vystřídal tehdejší předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Karolina Peake však byla ministryní jen osm dní. Před jednáním vlády se měla sejít s předsedou vlády Petrem Nečasem v souvislosti se svými plány na obraně. Premiér pak nečekaně oznámil, že navrhne její odchod z úřadu. Návrh na její odvolání pak chvíli nato potvrdil i prezident Václav Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…