Farmář soukromník: Nemůžeme být s bolševickými kádry z Agrární komory

22.05.2012 20:21

Pokud se ve středu vydáte na nějakou cestu po vlastech českých, vsaďte raději na železnici. České silnice budou totiž ucpány zemědělskou technikou.

Farmář soukromník: Nemůžeme být s bolševickými kádry z Agrární komory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občerstvení tradičními českými pochoutkami

Na téměř dvou stovkách tras se ve středu v době od devíti do jedenácti hodin dopoledne objeví 1 600 traktorů, náklaďáků a dalších zemědělských strojů, které budou pomalou jízdou upozorňovat na požadavky zemědělců.

Berou nám naftu na pole

Protestní akci proti zrušení zelené nafty a zavedení spotřební daně na tichá vína vyhlásila Agrární komora spolu se Zemědělským svazem a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů pod heslem „Když nám berou zelenou naftu na pole, budeme jezdit po silnicích“.



I na dálnici?

Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby pojedou zemědělci převážně na komunikacích I. a II. třídy, nikoli na dálnicích. Řidiči by však na tuto informaci neměli spoléhat, nikdy není vyloučeno, že nějaký aktivní farmář rozzlobený plánovanou ztrátou jedné z výhod zemědělců může vyrazit i na dálnici, protože budou popojíždět i na přivaděčích na dálnici D1.

Nebude to mít takový vliv

Jen farmáři sdružení v Asociaci soukromého zemědělství na silnicích nebudou. Jak potvrdil ParlamentnímListům.cz tajemník Asociace Jaroslav Šebek, „sedláci odmítají plánované blokády silnic a potažmo řidičů, kteří nemají s tímto problémem nic společného, jako neadekvátní a dehonestující způsob prosazování požadavků“.

Nesouhlasí s argumentem Agrární komory, že zrušení vratky na zelenou naftu by způsobilo zvýšení cen potravin. „Nemělo by to žádný zaznamenáníhodný vliv,“ soudí Šebek, i když potvrzuje, že z hlediska péče o životní prostředí, kterou při své činnosti zemědělci provádějí, má toto daňové opatření logické opodstatnění.

Zelená nafta funguje i u sousedů

Proto předseda Asociace Josef Stehlík jednal s premiérem Petrem Nečasem o úpravě výše vratky spotřební daně a její udržení minimálně do konce roku 2013 a dalších opatřeních pro podporu zemědělství.

„Prodloužení trvání zelené nafty až do roku 2014 odůvodňuje také fakt, že zelenou naftu akceptuje většina sousedních států a teprve po tomto datu dojde ke změnám podpor v programovém období 2014 až 2020 ve všech členských státech a bude možné tomu přizpůsobit i českou zemědělskou politiku,“ vysvětluje Šebek. Premiér určité zmírňující kroky nevyloučil.

Nomenklaturní kádry

Proč se Asociace distancuje od dalších zemědělských organizací, vysvětlil po nedávném televizním diskusním pořadu Máte slovo čestný předseda Asociace, farmář Stanislav Němec. „Vystoupení pánů Veleby a Babiše opět připomnělo, proč soukromí zemědělci nejsou a nemohou být na jedné lodi s podobnými bolševickými nomenklaturními kádry,“ nebere si servítky Němec.

„Mohou se stokrát zaklínat zájmy zemědělců, mohou být i velkopodnikatelé, ale jejich zpupnost, nabubřelost, arogance a dryáčnické vystupování jejich komunistické myšlení a pohled na svět spolehlivě prozradí,“ dodává. Prezident Agrární komory Jan Veleba, který kandiduje do Senátu, a majitel Agrofertu Andrej Babiš, který založil politickou stranu, která bude usilovat o úspěch v příštích sněmovních volbách, podle něj názorně ukázali, jak by vypadala demokracie v jejich pojetí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…