Fischerův profesor Pirk o debatě Primy: Křičela na nás lůza...

07.01.2013 6:22

Byla to lůza, řekl známý kardiochirurg Pirk o divácích, kteří přišli v pátečním televizním duelu podpořit prezidentského kandidáta Miloše Zemana. „Už když jsme přicházeli do studia, vulgárně na nás volali, uráželi nás, a chovali se tak i během pořadu při vystupování Jana Fischera,“ kritizoval chování Zemanových příznivců, většinou členů Strany práv občanů – zemanovců lékař, který je předsedou volebního výboru prezidentského kandidáta Jana Fischera.

Fischerův profesor Pirk o debatě Primy: Křičela na nás lůza...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Pirk

Anketa

Kdo získá váš hlas v 1. kole volby prezidenta?

36%
2%
4%
5%
hlasovalo: 21467 lidí

V televizním záznamu z duelu vulgarity od Zemanových příznivců nebyly tak slyšet, protože podle Jana Pirka televize hluk ze sálu stáhla. Mohlo to ovlivnit i výkon Jana Fischera, kterého odborníci i televizní diváci hodnotili po pořadu jako více nervózního a méně pohotového diskutéra? „Fischer byl ze začátku nervóznější,“ připustil pro ParlamentníListy.cz chirurg, protože prý není tak zkušený rétor, diskutér a demagog jako jeho protivník Miloš Zeman.

Ze začátku to prý mohlo působit dojmem, že se Fischer Zemana bojí. „Ale pak to vyrovnal. Souhlasil jsem s hodnocením psychologa, který mluvil v závěru pořadu, že Zeman je zkušenější diskutér, ale Fischer do toho dal víc srdce,“  srovnal Pirk objektivně oba prezidentské kandidáty.

Fischer se ze své minulosti poučil

V duelu se opět řešila komunistická minulost Jana Fischera. „Zeman byl také v KSČ, nevidím v tom žádný rozdíl,“ nechápe Jan Pirk, proč musí jen Fischer čelit kritice kvůli svému někdejšímu členství v KSČ.  Lékař zdůraznil, že to Fischer nepopírá a uvádí, že se ze své minulosti poučil. „Proto řekl, že nikdy nebude jmenovat vládu s podporou komunistů. Vidím, že se poučil, a to mi naprosto stačí,“ vysvětlil Pirk a uvedl největší klady, které hovoří ve prospěch jeho favorita v přímé volbě hlavy státu. „Je jediný nestraník, který má zkušenosti z vysoké politiky, protože byl úspěšným premiérem, i když za ním nestála žádná z politických stran, o to byla jeho pozice těžší, a má i kontakty v zahraničí,“ vypočítává.

Miloš Zeman lhal a tají způsob financování začátku volební kampaně

Jeho protivníkovi – někdejšímu premiérovi za ČSSD – nevěří. „Miloš Zeman v televizním pořadu lhal v odpovědi na moji kritiku neprůhledného financování volební kampaně. Tvrdil, že dostává denně 850 tisíc korun na volební konto, ale to je lež. Má tam 6 750 000 korun,“ kritizoval přední chirurg bývalého premiéra a někdejšího šéfa ČSSD, kterému Pirk v pořadu také vytýkal, že neodevzdal všechny potřebné podklady podle zákona na Ministerstvo vnitra.

Lékař navíc upozorňuje, že účet za financování volební kampaně zveřejnil Miloš Zeman až od října, ale kdo financoval jeho kampaň, která začala už v březnu minulého roku, prezidentský kandidát tají.

Volební štáby si musely zajistit diváky samy

V médiích se po televizním pořadu hodně přetřásal problém kolem zaplacení diváků, kteří měli podpořit Jana Fischera. Volební štáb Miloše Zemana, za nímž stojí strana,  s tím měl zřejmě menší problém než jeho protikandidát.  Podle mluvčí Fischerovy kanceláře Jany Víškové si televize ušetřila produkční práci, když si volební týmy samy měly zajistit po dvou stovkách příznivců. Vzhledem k tomu, že se pořad předtáčel mezi 12. až 15. hodinou odpoledne, místo 40 dobrovolníků, kteří se nemohli zúčastnit, přišli prý komparzisté, kteří dostali 800 korun. Mluvčí Zemanova volebního týmu Hana Burianová prohlásila, že její diváci – většinou členové a příznivci Strany práv občanů – zemanovci „určitě placeni nebyli“. Ale připustila, že „v některých případech pro ně byla ze vzdálenějších míst „nějakým způsobem" zajištěna hromadná doprava“.

Prima nemluví pravdu, o pořadu jsme se dozvěděli před vánocemi

„Já o žádném problému s diváky nic nevím, moji přátelé projevili o účast zájem, vzal jsem si víc lístků a všechny jsem úspěšně rozdal,“ diví se Jan Pirk.  Ale odmítá tvrzení televize Prima, že lístky dostaly volební štáby už v polovině prosince. „To není pravda. O tom, že pořad bude, jsme se dozvěděli těsně před vánocemi. Byl jsem u toho, když z Primy volali vedoucímu volebního štábu Novákovi. Kdy pak došly lístky, to nevím, ale určitě jsme na to měli jen pár dní,“ vyvrací vyjádření pracovníků televize Prima.

Jan Fischer mladší má rád červenou barvu

K úrovni duelu, který někteří mediální odborníci označili za estrádu, se nechtěl Jan Pirk vyjadřovat. „Bylo to takové, jaké bylo, může si o tom každý myslet, co chce,“ konstatoval. Oba kandidáti se například podrobili zkoušce z cizích jazyků, angličtiny a ruštiny. Na podporu si přivedli do studia i své potomky. Když se syn Jana Fischera objevil v červených ponožkách, reagovali zemanovci posměšných pokřikem „ponožky, ponožky“. 

Kardiochirurg Pirk Fischerova syna však za jeho vystoupení pochválil. „Vystoupil hezky, líbil se mi víc než Zemanova dcera. Znám ho z našich schůzek, je to prima kluk, kdyby byli u nás všichni mladí lidé takoví, tak by Česká republika vzkvétala,“ prohlásil. Pokud jde o nezvyklou barvu ponožek, Pirk řekl, že Jan Fischer mladší má prostě rád červenou barvu. „Nosí sako, motýlka a červené džíny. Ty si asi do televizního pořadu vzít nechtěl, tak si vzal alespoň červené ponožky,“ konstatoval Pirk.

Zeman neměl v pořadu žádné osobnosti

Šéfa Fischerova volebního výboru však překvapilo, že na podporu Zemana v duelu hovořili dva zcela neznámí lidé.  Fischera ve studiu podpořil nejen kardiochirurg Jan Pirk, ale také úspěšná režisérka Irena Pavlásková. „Nevím, proč s panem Zemanem nepřišel někdo ze známějších osobností, které  mu veřejně vyslovily podporu. Třeba zpěvačka Lucie Bílá,“ diví se lékař.

Tomio Okamura je strašný populista

Jan Pirk ocenil páteční rozhodnutí Ústavního soudu, kterým se potvrdil plánovaný termín přímé volby prezidenta. „Je to naprosto správné, byl bych velmi zklamaný, kdyby to neudělal,“ přiznal. Na adresu stěžovatele, senátora a prezidentského kandidáta Tomia Okamury, který byl z volby vyřazen, prohlásil: „Když někdo nesplnil zadání prováděcího zákona, nemůže kandidovat. Vždyť to konstatoval i Nejvyšší správní soud. Okamura je strašný populista.“ Lékař dodal, že odložením přímé volby by byli poškozeni kandidáti, kteří podmínky, které jim ukládá zákon, splnili.

Amnestie by měla v pravomoci prezidenta zůstat

K současné diskusi po velkorysé novoroční amnestii prezidenta Václava Klause, jestli má, či nemá být z prezidentských pravomocí vyjmuta možnost vyhlašování amnestií, kardiochirurg říká: „Je to jedna ze svrchovaných pravomocí prezidenta, nejsem pro to, aby tato možnost byla zrušena, určitě by to mělo v pravomoci prezidenta zůstat.“ Ale připustil, že zastavení trestního stíhání, aniž by pachatelé museli odškodnit lidi, které poškodili, se mu také nelíbí.

A jak Jan Pirk hodnotí po televizním duelu dvou největších favoritů přímé volby šance „svého“ prezidentského kandidáta Jana Fischera? „Myslím, že je to fifty-fifty,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…