Hlasy o konci Bradáčové: Buzeruje lidi, všichni na ni nadávají, Pospíšil ji brání. Pane Ištvane, dejte si pozor

17.09.2013 6:36

Na odvolání pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové si může ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová nechat zajít chuť. I když se v médiích začalo spekulovat, že se pod Bradáčovou kýve židle, protože ji Benešová veřejně kritizovala, nemá podle současné právní úpravy ministryně žádnou šanci uspět.

Hlasy o konci Bradáčové: Buzeruje lidi, všichni na ni nadávají, Pospíšil ji brání. Pane Ištvane, dejte si pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

„Jsem klidný a o osud Lenky Bradáčové se nebojím, protože za dnešní právní úpravy, pokud vrchní státní zástupkyně nepochybí, což nepředpokládám, je fakticky neodvolatelná,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který prosadil jmenování nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana i pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové.

Ale nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana může podle exministra vláda odvolat kdykoli a bez jakéhokoli důvodu. „Bylo by to však nešťastné a nebezpečné,“ konstatoval Pospíšil.

Podle Benešové jsou výsledky Lenky Bradáčové „nepatrné“

Jiří Pospíšil tak reagoval na úvahy v médiích a na slova současné ministryně spravedlnosti a někdejší státní zástupkyně Marie Benešové, že „výsledky paní doktorky Bradáčové zatím opravdu nejsou zřetelné“. Označila je dokonce ve světle „bombastického nástupu, jakým Bradáčová vstoupila do funkce“, za nepatrné, i když právě Bradáčovou dozorovaná korupční kauza středočeského exhejtmana Davida Ratha skončila před soudem. Ministryně vytkla pražské státní žalobkyni, že se „vrchní státní zastupitelství zmítá v dusné pracovní atmosféře, která pramení z nedůvěry paní Bradáčové ke starším a déle sloužícím státním zástupcům“.V takové atmosféře se pak prý těžko hledá kolektiv, který bude „dělný, soudržný a především výkonný“.

Bradáčovou mnozí státní zástupci nenávidí

Podle advokáta Kolji Kubíčka bude kritika Bradáčové zřejmě oprávněná. „Benešová všechny státní zástupce zná, takže zřejmě ví, že všichni na Bradáčovou nadávají, obecně se staví proti ní, ať jsou z jakékoli skupiny. Stěžují si na její jednání, způsob vedení úřadu, prý buzeruje kvůli nesmyslným maličkostem,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz advokát, který se při své práci setkává s mnoha žalobci, že vrchní žalobkyně rozhodně mezi nimi oblíbená není. „Ať už je to oprávněné nebo neoprávněné, řekl bych, že mnohdy jde až o nenávist,“ upozornil Kubíček na to, že zřejmě se tento fakt donesl až k ministryni.

Ne každému žalobci se líbí nový režim a zvýšená kontrola

Bývalý šéf resortu justice Jiří Pospíšil se neoblíbenosti Lenky Bradáčové nediví. „To jsme všichni čekali, že ne každému se bude líbit nový režim, zpřísněná pravidla a zvýšená kontrola. Že jsou v úřadu spory a někdo ji nemá rád, to nic neznamená. Nechtěl bych mít vrchního státního zástupce, kterého mají všichni rádi. To by bylo podezřelé,“ konstatoval exministr, že za Bradáčovou stále stojí.

„Za Rampuly se některým státním zástupcům žilo lépe, to je jasné,“ připomněl Pospíšil předchůdce Lenky Bradáčové, kontroverzního pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, který čelil ostré kritice a hrozbě žaloby za liknavý postup v kauze Mostecká uhelná, kvůli níž možná Česká republika přijde o miliardy korun, i za únik informací v kauze nákupů Pandurů, IPB, ProMoPro, dopravního podniku nebo nákupu gripenů.

Kritika Ištvana podle ministryně v demisi zavání žárlivostí

Marii Benešovou, která je ve vládě díky svému přátelství s Milošem Zemanem, mohlo popudit, že Unie státních zástupců, jejíž prezidentkou je právě pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová, diskutuje o tom, zda bylo přijatelné, že olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, díky jehož aktivitě při vyšetřování kauzy Nagyová padla vláda Petra Nečase, přijal pozvání na schůzku s prezidentem. Ale Bradáčová není zdaleka jediná, kdo si myslí, že toto setkání vrhá negativní světlo na státní zastupitelství jako celek. Podobný názor vyslovila například bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, mnozí politici i odborníci. Například Vesecká označila za nevhodné, aby se dozorový nebo dohledový zástupce setkával s politiky, zvlášť v souvislosti s živou kauzou. Ovšem ministryně Benešová kritiku Ištvana ze strany  Bradáčové „vůbec nechápe“ a považuje ji „za zavánějící žárlivostí“.

Vrchní státní zástupce je téměř neodvolatelný

Ale někdejší šéf justice Jiří Pospíšil před snahami odvolat vrchní státní zástupkyni varuje, protože sám s tím má špatné zkušenosti. „Možnost odvolat vrchního státního zástupce je podle současné právní úpravy velmi omezená, vzpomeňme na moji snahu rok a něco odvolat Rampulu,“ připomíná situaci, kdy v listopadu 2011 na podnět nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana odvolal Rampulu z funkce vrchního státního zástupce v Praze kvůli pochybení při postupu v některých korupčních a tunelářských kauzách. Rampula proti svému odvolání podal rozklad a v únoru 2012 se rozhodnutím soudu, který důvody pro odvolání shledal nedostatečnými, vrátil zpátky do funkce. Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo podat kasační stížnost, Nejvyšší správní soud vyhověl a Rampula musel funkci definitivně opustit.

I Ištvan se na post vrchního státního zástupce vrátil po rozsudku soudu

Ale Rampula není jediným takovým příkladem. Také současný olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan byl po deseti letech ve funkci odvolán tehdejší nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou kvůli jeho angažmá v korupční kauze lidovce Jiřího Čunka. Ištvan se bránil žalobou a uspěl. V roce 2011 se na svůj post vrátil. Proto si místopředseda ODS Jiří Pospíšil nedovede představit, jak by chtěl někdo formulovat zákonné důvody pro odvolání vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. „Ty podle mne v tuto chvíli žádné nejsou, proto vidím možnost odvolání jako bezpředmětnou,“ vysvětlil, proč věc považuje jen za mediální spekulaci. Nejdřív by podle něj musela vrchní žalobkyně porušit zákon, muselo by dojít ke správnímu řízení na Ministerstvu spravedlnosti, ve kterém by ji odvolávali, pak by ještě mohl proběhnout případný soudní spor. „To je velmi složité a musela by zde být objektivní, zjevná pochybení. A ta v žádném případě nevidím,“ podotkl politik ODS.

Důvodem neshod je i zákon o státním zastupitelství

Důvodem nevraživosti mezi ministryní a vedením státního zastupitelství může být i rozdílný pohled na zákon o státním zastupitelství, který předložila ještě vláda Petra Nečase a který podporují nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman i Lenka Bradáčová. Ministryně Benešová ho však ze sněmovny stáhla s odůvodněním, že jej chce přepracovat. „Jak paní Bradáčové, tak panu Zemanovi vadí, že jsem stáhla zákon o státním zastupitelství, který by však stejně neměl šanci projít sněmovnou. Čím dál častěji si kladu otázku, zda vedení jde skutečně o chod státního zastupitelství, nebo jen o uhájení jeho pozic,“ netají se v médiích pochybami o nejvyšších představitelích státního zastupitelství ministryně v demisi. „Pro smutek nad tímto zákonem nejsou schopni vidět další důležité věci, které jsou neméně podstatné pro chod soustavy státního zastupitelství,“ kritizuje je Benešová. Soustava prý stále nefunguje kvalitně, je zformalizovaná a nově i selektivní.

Vláda může bezdůvodně kdykoli odvolat nejvyššího státního zástupce

Ať už jsou skutečné důvody nevraživosti prezidentovy chráněnkyně k Bradáčové a Pavlu Zemanovi jakékoli, pokud bude chtít Benešová dříve či později sáhnout ke změně v čele státního zastupitelství, nebude mít lehkou pozici. I když, jak upozorňuje bývalý ministr Jiří Pospíšil, v případě odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana žádné právní překážky neexistují. Vrchní státní zástupci jsou v zásadně neodvolatelní, nebo velmi obtížně odvolatelní, jen když výrazně pochybí a poruší zákon, zatímco nejvyššího státního zástupce, který je hlavou této soustavy, může vláda libovolně, kdykoli, bezdůvodně odvolat a nahradit někým jiným, upozornil exministr na jeden z důvodů, proč navrhoval zákonnou změnu. „Je špatně, že jsou tak rozdílná pravidla pro odvolávání dvou funkcionářů státních zastupitelství. Je třeba tomu dát přibližně stejná pravidla,“ vysvětlil.

Je otázka, jestli bude chtít Benešová pokračovat v reformě státního zastupitelství

Exministra spravedlnosti mrzí, že zákon o státním zastupitelství nová ministryně ze sněmovny stáhla. I když by kvůli rozpuštění sněmovny pravděpodobně nestačil být schválen, mohla kolem něj ještě proběhnout odborná i politická debata v ústavně právním výboru sněmovny. „Mohli jsme pokročit dál. Stažení zákona je bohužel symbolické a trochu to ukazuje, že není jasné, jestli paní Benešová bude chtít v reformě zastupitelství pokračovat,“ vyjádřil pochybnosti Jiří Pospíšil. Potvrdil, že chtěl odstranit možnost politiků volně disponovat s funkcí nejvyššího státního zástupce. „Proto musíme přijmout nový zákon, aby nevznikalo nebezpečí, že určité straně, která vyhraje volby, se nebude z politických důvodů líbit nejvyšší státní zástupce nebo bude mít jiného favorita, a proto ho odvolá,“ dodal politik ODS.

Odvolání Pavla Zemana by bylo nešťastné a nebezpečné

Místopředseda ODS a bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil připustil, že zaznamenal spekulace kolem možného odvolání Lenky Bradáčové, ale sám z politických kuloárů žádné takové indicie nemá, stejně jako k odvolání nejvyššího státního zástupce, které by bylo mnohem jednodušší. „Ale bylo by velmi nešťastné, kdyby příští vláda z politických důvodů odvolala Pavla Zemana. Žádnou chybu neudělal, objektivně jeho činnost soustavě státního zastupitelství prospívá,“ je přesvědčen Pospíšil. Pokud by byl Pavel Zeman odvolán, bylo by to tedy podle něj politické, nikoli věcné rozhodnutí, které by bylo velmi nebezpečné.

Nová vláda podle Kubíčka odstraní nepohodlného Ištvana

Advokát Kolja Kubíček potvrzuje, že kdyby vláda odvolala současného nejvyššího státního zástupce, zvedl by se proti tomu velký odpor z politiky i veřejnosti. „K tomu nebude politická vůle, navíc Pavel Zeman je tak neutrální a bezzubý, že ve funkci může zůstat. Když mu politici dají šanci, tak se přizpůsobí,“ prohlásil. Podle něj státní zástupci nebudou nikdy úplně nezávislí na politické moci. „Jsou závislí na vůli politické skupiny, která vyhraje volby, proto bych se žádné změně nedivil. Ale myslím, že se vůbec nic nestane, když Bradáčovou nahradí někdo jiný,“ uvedl advokát, že podle jeho názoru „éra Bradáčové“ skončí s nástupem nové vlády.

Ovšem za nejpravděpodobnější považuje Kubíček překvapivě „odstranění“ Ivo Ištvana, a ne, jak spekuluje časopis Týden, jeho budoucí jmenování nejvyšším státním zástupcem. „To by vůbec nebylo taktické. Ištvan je provázen všelijakými problémy a nenávistí ze všech stran. Splnil své poslání a bude potřeba ho uklidit, strčí ho na nějakou funkci, kde nebude moci zasahovat,“ míní Kubíček, že nepohodlný olomoucký vrchní státní zástupce dostane teplé místečko, kde nebude moci pokládat další vlády.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…