Hovadina, blázni... Heger brzy zakáže i orální sex, rozčílil se Kubera

14.03.2012 20:00

/AUDIO UVNITŘ/ Ministerstvo zdravotnictví zvažuje vytěsnění elektronických cigaret z nekuřáckých prostor. S touto informací přišla Česká televize. Přitom tato cigareta pomáhá mnohým kuřákům když ne přímo přestat kouřit, pak omezit kouření a tím vdechování škodlivých spalin z klasické cigarety. Velká hovadina, kontroval kuřák a senátor Jaroslav Kubera. Zbývá zakázat orální sex, dodal.

Hovadina, blázni... Heger brzy zakáže i orální sex, rozčílil se Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera

Česká televize přinesla informaci, podle níž ministerstvo zdravotnictví zvažuje vytěsnění dosud tolerované elektronické cigarety z nekuřáckých prostor. Vedle prodejce těchto inhalátorů, který potvrdil, že popularita a prodej těchto cigaret roste geometrickou řadou, však Česká televize nepřinesla oficiální zdůvodnění možného zákazu elektronických cigaret v nekuřáckých prostorách.

Jen hlavní hygienik Michael Vít zde uvádí, že existuje podezření, že snad v kouři – vodní páře – se nachází jisté nepříznivé látky. Jaké, to Vít neřekl.

Reportáž neunikla redaktorovi Reflexu Jiřímu X. Doležalovi. Ten vyjádřil zděšení, že ministerstvo chce vytěsnit lidi léčící si závislost na nikotinu do prostor, kde se kouří. V té souvislosti konstatoval, že i týdeník čeká na oficiální stanovisko ministerstva zdravotnictví.

Nemocní mají vychcípat?

I bez tohoto vyjádření má nicméně o záměru Doležal jasno: „Je potřeba se mu rázně postavit. Inhalátory s nikotinem — podobně jako například inzulínová pumpa — léčí těžké nemoci a není možné tolerovat, aby proti nim vystupoval úřad, jenž má chránit veřejné zdraví,“ míní reportér. A dodává: „Pokud ovšem na ministerstvu nerozhodli, že slabí a nemocní mají vychcípat, a pokud proto nemají v úmyslu pro příště také zakázat v nekuřáckých prostorech užívání inhalátoru proti astmatu či inzulínu.“

ParlamentníListy.cz se pokusily bezúspěšně kontaktovat jak ministra zdravotnictví Leoše Hegera, tak jeho mluvčího Vlastimila Sršně.

Rozčílený Kubera: No, to je hovadina

Za kuřáky tak redakci sdělil svůj názor senátor Jaroslav Kubera (ODS). „Ono už to tak pomalu je, už to někteří uplatňují. To je tak velká hovadina, ale tak velká, že už zbývá jenom krok a zařadíme mezi zakázané orální sex,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera rozhořčeně.

„To je prostě banda bláznů, kteří už nevědí, co by.  Ta elektronická cigareta je náhražka, která těm bojovníkům proti kuřákům nemá absolutně co vadit, protože vydává jenom vodní páru, nic jiného. A přesto budou bojovat a budou bojovat až za hrob,“ čílí se senátor.

Každý chce něco zakázat

„No, máme, co jsme chtěli,“ míní. „Máme tu spoustu příznivců různých zákazů, když se jich zrovna netýkají. Kdo nemá trávník, chce zakázat sekání trávy. Kdo negriluje, tak honem zakázat grilování. Kdo nemá auto, říká: udělejte park místo parkoviště. A to je pořád dokola, než to dopadne na toho či onoho vymahače zákazů,“ dodává na vysvětlenou pro ParlamentníListy.cz Kubera.

„Pak jiní přijdou s takovými nápady, jako je zdanění tučných jídel, nebo opilí Sedláčci (narážka na ekonoma Tomáše Sedláčka a jeho opilecké extempore po udělování cen Český lev – poznámka redakce) přijdou s tím, že budou poslanci platit, když bude nevyrovnaný rozpočet. No, to už je hovadina tak velká, že se to ani nedá komentovat a ono se o ní úplně vážně debatuje v Událostech a komentářích půl hodiny,“ konstatoval senátor. „Já tomu říkám vykloubená doba, ale nenechám se ničím zviklat,“ uzavřel Jaroslav Kubera.

Nesmysl, je třeba jen dohlížet

I podle nekuřáka a předsedy Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Borise Šťastného (ODS) je opatření, které by lidi s elektronickými cigaretami posílalo mezi kuřáky, naprosto špatné a je nepochopením problematiky.

„Tady nevznikají žádné spaliny, žádné karcinogenní látky. Jde o páru, která neobtěžuje okolí. Takhle problém vůbec nestojí. Problém je jinde, zda tato zařízení zakázat zcela, nebo za jakých podmínek je povolit,“ řekl Boris Šťastný ParlamentnímListům.cz.

I cigarety mají kontrolu

Podle něj například v sousedním Německu byly elektronické inhalátory zakázány prostě proto, že naprosto nejsou pod kontrolou náplně s nikotinem. „Pakliže se nechceme vydat cestou zákazu, je naprosto nutné, aby náplně do těchto cigaret spadaly jako „lék“ pod kontrolu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Aby bylo jasné, že uživatel takového zařízení do sebe nevdechuje nebezpečné toxiny,“ konstatoval Šťastný.

„Nakonec i cigarety jsou vedeny jako potraviny a jejich složení podléhá kontrole,“ míní Šťastný. Ten proto hodlá iniciovat jednání, která by vedla ke kontrole náplní elektronických cigaret tak, aby neexistovalo riziko, že náplň nepoškozuje zdraví uživatelů.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…