Jakou má Nečas taktiku, aby porazil rebely. Tohle se povídá

10.10.2012 11:45

Předseda ODS Petr Nečas svolal volební kongres ODS na 2. až 4. listopadu do Brna. V ODS se hned začaly objevovat spekulace, že toto načasování není náhodné a že tím premiér něco sleduje.

Jakou má Nečas taktiku, aby porazil rebely. Tohle se povídá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Hovoří se o tom, že bude důležité, zda kongres proběhne před nebo po finálním hlasování o daňovém balíčku, se kterým má problém šestice takzvaných rebelů plus poslanec Boris Šťastný.

Je totiž možné, že o balíčku se bude hlasovat až po kongresu strany. Schůze Poslanecké sněmovny má totiž trvat tři týdny od 23. října do 9. listopadu, dozvěděli se poslanci na úterním zasedání poslaneckého klubu ODS.

Kdy bude balíček na programu

Záleží tedy, kdy se druhé a především třetí čtení daňového balíčku dostane na program schůze. „Podle mě to premiér udělá tak, že o daňovém balíčku se bude hlasovat až po kongresu ODS. Nečas chce využít toho, že na kongresu ODS nemají rebelové takovou sílu a takovou páku jako ve sněmovně. Pokud bude Nečas na kongresu zvolen, bude mít silný mandát pro daňový balíček a rebelové by se hlasováním proti němu odepsali. Nešli by totiž jenom proti Nečasovi, ale i proti vůli celého kongresu,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Jsou ale i další verze. „Když Nečas svolal kongres na 2. až 4. listopadu, znamená to pád vlády, urychlené rozpuštění sněmovny a předčasné volby,“ říká další hlas z ODS.

Jak se zachovají „nezaměstnaní“ politici z krajů

Podle jiných názorů bude ale stejně klíčový výsledek senátních a především krajských voleb, které proběhnou 12. a 13. října (druhé kolo senátních voleb pak o týden později). A u krajských voleb nebude prý ani tolik důležité, jaký bude výsledek sám o sobě, ale jestli se ODS dostane někde do koalice.

„Nejpodstatnější bude stejně, jestli bude ODS někde v kraji v koalici. Vezměte si, že zrovna ti delegáti, kteří už nebudou na kraji, budou bez práce. Když přijdou o živobytí, tak asi nebudou zrovna pozitivně naladěni a hádejte, komu to přičtou za vinu. Že by předsedovi strany a premiérovi?“ řekl ParlamentnímListům.cz další vlivný člen člen strany.

Volby důležité pro kandidatury do vedení i pro rebely

Šestice rebelujících poslanců ODS tvrdí, že nechce vládu „shodit“. Rebelové však žádají výrazné změny ve vládním balíčku a sbírají hlasy na svou podporu v regionech. Signály z ODS hovoří ale o tom, že se nepočítá s tím, že vládu rebelové podrží. To je ale samozřejmě zatím otázka a i jim hodně napoví výsledek krajských voleb a tvorba koalic.

Pokud jde o kandidáty na místopředsedy, tak svou kandidaturu avizoval již ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ten popírá, že by chtěl Nečase nahradit v pozici předsedy strany či dokonce premiéra, hovoří ale o tom, že chce změny v práci vedení ODS.

Do vedení chce opět kandidovat první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Počítá se také s tím, že do vedení bude kandidovat nynější místopředseda strany a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Kandidovat na místopředsedu chce i poslanec Boris Šťastný. Svou vůli kandidovat zmínil již před časem primátor Prahy Bohuslav Svoboda, ale ten v Praze ztrácí podporu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…