Johnův deníček. Nejdřív peklo v Krupce. Teď bude od Nečase

06.05.2011 20:51

Vicepremiér pro boj s korupcí Radek John si podle vlastních slov ve čtvrtek v Krupce prožil peklo. Ale to je jen začátek jeho působení v nové funkci. Ještě větší zkouška ohněm ho čeká s premiérem Petrem Nečasem. Ten mu totiž lustruje seznam spolupracovníků a nechce na úřadu vlády Michala Moroze, takže John může očekávat další peklo při jednáních. Příští týden by mělo být jasno.

Johnův deníček. Nejdřív peklo v Krupce. Teď bude od Nečase

V Krupce se v sobotu budou opakovat volby, protože ty minulé byly uplacené. Proto ve čtvrtek navštívil vicepremiér Radek John město i jeho sídliště Maršov. Chtěl zamezit tomu, aby se kupčení s hlasy opakovalo. Odejel ale v šoku. Někteří místní obyvatelé si nebrali servítky a na adresu Johna se vyjadřovali, že vláda by se měla stydět, protože každý krade a podvádí, a že má nové koryto. „To je peklo, peklo, peklo," okomentoval dění pro iDnes.cz John.

Psali jsme:
Spor John-Nečas o Moroze: Nedostal jsem prověrku jako táta, zlobí se
Smlouvy pro Moroze a Michálka už se sepisují. Nastane exploze?

Byl to jen očistec

"Příští týden bychom měli vědět, jak dopadne dohoda o personáliích," sdělil politolog Jan Kubáček ParlamentnímListům.cz. Je tedy zřejmé, že Krupka byla pouze Johnovým očistcem a peklo teprve zažije při hádání s premiérem Petrem Nečasem. Jde o personální složení Johnova protikorupčního týmu. V současnosti se vede spor o bývalého Johnova náměstka na vnitru Michala Moroze.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde


Členové strany Věci veřejné nicméně Johnovi věří. „Nevím, co ho k tomu vedlo. Teď na to nemám názor, musím si s ním promluvit," poznamenal o dění v Krupce poslanec Michal Babák VV. Na roli Johna při jednáních s Nečasem má naopak jasný názor: „Má právo si zvolit své personální obsazení a není důvod, proč by měl být výjimkou. Nicméně doufám, že dojde k dohodě a pan Moroz bude po ruce vicepremiérovi Johnovi."

Dále:
Trafika pro Johna? Vnitráčtí odboráři zaplakali. Zbytečný kočkopes

Za kupčení s hlasy vězení

"Nemluvila jsem s ním o tom. To peklo patřilo ale spíše dění v Krupce, než nové funkci. To, že se tam jel podívat, vyplývá z jeho předchozí funkce ministra vnitra. Tehdy jsme navrhovali, aby se ve volebním zákoníku řešily problémy, které se objevily nejen v Krupce, ale i v Roudnici. Opatření nebudou sice součástí volebního zákoníku, ale v rámci trestního zákona vznikne nový trestní čin. Tedy kupčení s hlasy nebo manipulování s volbami," řekla ParlamentnímListům.cz předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake.

Radek John prý ví, koho potřebuje mít v týmu, aby mohl plnit svou funkci. „Lidi, co si vybral do svého týmu, považuje za spolehlivé a výkonné. Je mi líto, že mu pan premiér tým takhle lustruje, ale je to na jejich dohodě. Pro nás je důležité, aby bylo jasné, že má John plnohodnotnou funkci ve vládě a že z ministerstva vnitra neodešel jen proto, aby z něj byla ozdoba vlády. V úterý se o vývoji jeho pozice budeme bavit na poslaneckém klubu, takže nechci nic předjímat," doplnila Peake.

Podrobněji:
Nečas: Vliv Kubiceho bývalé bezpečnostní agentury na státní správu neexistuje
Exnáměstek Moroz: Johna podcenili, na mě vytahují nesmysly

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…